Eetstoornissen bij kinderen

Eetstoornissen bij kinderen

Net als volwassenen kunnen eetstoornissen zich ook bij kinderen voordoen. Elk kind heeft wel een periode in het leven dat er problemen zijn met eten, zoals het niet lusten van een bepaalde groente, maar dat is uiteraard geen eetstoornis. Eetstoornissen bij kinderen hebben vaak betrekking op hun zelfbeeld, dat wordt geprojecteerd op de wijze waarop er met voeding, het gewicht en het lichaam wordt omgegaan.

Als eten een obsessie wordt

Eten kan bij kinderen ongemerkt een obsessie worden, waar de ouders vaak pas later achterkomen als de kinderen al in een stadium zijn geraakt, waarbij er echt sprake is van een eetstoornis. Eetstoornissen bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals in anorexia of boulimia. Bij beide eetstoornissen is er sprake van obsessief gedrag ten aanzien van het eten. De wens om sterk te vermageren komt voor bij anorexia en kinderen zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk te eten en zo veel mogelijk af te vallen. Bij de eetstoornis boulimia kenmerkt het gedrag zich door dwangmatige eetbuien in combinatie met het onder controle willen houden van het gewicht. Braken, overmatig gaan sporten en het gebruik van laxeermiddelen komt bij beide eetstoornissen bij kinderen voor.

Behandeling eetstoornissen bij kinderen

Als er sprake is van eetstoornissen bij kinderen, dan gaat dit vaak niet vanzelf over. Het is dan ook geen fase, waarin kinderen verkeren, maar een ziekte, die voor behandeling in aanmerking komt. Slechts een beperkt deel van de kinderen zal tot inkeer komen door gesprekken met de ouders. Een groter deel van de kinderen zal zich bij de aanwezigheid van eetstoornissen niet door ouders of omgeving laten beïnvloeden. Dat is geen onwil van een kind, maar onmacht. Eetstoornissen kunnen bij kinderen op uiteenlopende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst en gevolgen van de eetstoornis. Kinderen met eetstoornissen kunnen bijvoorbeeld een dagbehandeling volgen, maar ook worden opgenomen in een kliniek. Een bezoek aan de huisarts met uw kind kan een eerste stap zijn om voor een behandeling in aanmerking te komen. Ook bij kinderen met eetstoornissen komt het voor dat een gedwongen opname in een ziekenhuis noodzakelijk is om overlijden als gevolg van uithongering en uitdroging te voorkomen.

Heb jij ervaring met een eetstoornis of heb je tips voor anderen die hier mee te maken hebben? Help elkaar en laat je advies of ervaring achter in een reactie hieronder. 

CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te houden en mensen door te laten.
Fill in the blank.

Volg ons op social media

Laatste blog artikel

Bloggers gezocht voor onze website

Vind jij het leuk om te schrijven en om je kennis of ervaringen te delen? Laat het ons weten en binnenkort staat  jouw blog of artikel op onze website!  Wat wij zoeken zijn enthousiaste schrijfsters, liefst  zwanger of net moeder geworden. We willen graag jouw persoonlijke ervaringen als blogartikel op onze website plaatsen.

Lees het volledige blog item : Wij zoeken bloggers

De Blije Doos 336x280