17 weken zwanger

17 weken zwanger
De baby is alweer zo'n 18 cm lang en weegt ongeveer 175 gram. Achter gesloten oogleden wordt er flink geoefend met het draaien van zijn oogjes. Ben je 17 weken zwanger dan is dit ook het moment om je werkgever op de hoogte te stellen, mocht dit nog niet bekend zijn.

De baby als je 17 weken zwanger bent

Alweer 17 weken zwanger!Je baby weegt deze week ongeveer 175 gram en is zo'n 18 cm lang geworden. Je baby oefent vanaf deze week het bewegen met zijn oogjes! Dit gebeurt natuurlijk wel achter de gesloten oogleden, die gaan immers pas rond week 27 open. Maar de oogjes worden nu al gedraaid en zijn zelfs al in staat om licht en donker te registreren! De huidsmeer heeft zich inmiddels over het hele lichaam verspreid. Wanneer dit tegen het einde van de zwangerschap loslaat, zal je vruchtwater er troebel van worden.

De niertjes functioneren als je 17 weken zwanger bent ook goed en zorgen ervoor dat de kleine slokjes vruchtwater die je baby doorslikt, als urine weer naar buiten komt. De urine komt in het vruchtwater terecht. Aangezien het vruchtwater meerdere keren per dag wordt ververst, is dat helemaal niet schadelijk.

De moeder

Nu je 17 weken zwanger bent wordt het tijd om je baas van je zwangerschap op de hoogte te stellen. Je hebt immers recht op zwangerschapsverlof dus zij zullen voor die periode misschien vervanging moeten regelen. Je baas zal het vast op prijs stellen als hij of zij genoeg tijd heeft om al die veranderingen te kunnen regelen!

Tijd met je partner

Als dit het eerste kindje is dat jullie verwachten, staat er een hoop te veranderen over een paar maanden! Nu je je lichamelijk weer fit voelt is het een mooi moment om er nog even met zijn tweetjes op uit te gaan. Ga samen lekker uit eten, een weekendje weg of boek nog een lekkere vakantie. Tegen het einde van de zwangerschap heb je hier waarschijnlijk geen energie meer voor en mag je bovendien niet meer vliegen van de vliegtuigmaatschappijen. 

18 weken zwanger zijn

De baby is zo'n 18 cm lang en weegt rond de 200 gram. De ogen en oren komen deze week op de definitieve plek van het hoofd terecht. Lees meer over week 18 en lees reacties van anderen.

16 weken zwanger - 18 weken zwanger - Forum voor 4,5 of 6 maanden zwangerschap

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hoi allemaal ik ben 15 weken zwanger en heb sinds een dag of 3 pijn soort spier pijn boven aan mn buik voelt alsof t onder de huid zit.. kan iemand me vertellen wat dat zou kunnen zijn? Mijn buik is wel heel snel naar voren gaan staan zou t daar mee temaken kunnen hebben?

Groetjes!

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik lees hieronder over de al oude discussie roken. Ikzelf werk op de Longafdeling in een ziekenhuis. Nu is wetenschappelijk bewezen dat roken niet goed is, laat staan als je zwanger bent!!

Ikzelf heb jaren gerookt...maar als je het niet eens op kan brengen te stoppen met roken voor je kind!!!!!

Maar goed ieder zijn ding, ik hoop alleen dat mensen niet te licht denken over roken tijdens de zwangerschap.....kom maar een paar dagen hier bij mijn werk zitten en dan zul je zien dat het niet alleen voor zwangeren belangrijk is om te stoppen.

Voor iedereen die wel gestopt is met roken:

 

SUPER!!!!!! GA ZO DOOR!!!!

No Avatar
curly-naad on
Naam: curly-naad
|
Lid sinds: 14 apr 2013

Pedofielen en een ongeluk of wat dan ook dan gun je niemand, zoiets heb je niet in de hand en wens je niet iemand toe, maar roken is algemeen slecht voor je ongeboren en geboren kind en dat heb je wel zelf in de hand, het is heel moeilijk dat snap ik maar je kan het toch proberen er zijn genoeg middelen om 9 maanden zonder sigaret door te komen.

Als je daarna begint en even naar buiten gaat om te roken zodat het ook niet in het bijzijn van je kind is dan is dat toch al iets dat je je kind kan meegeven dat je zelf in de hand hebt.

Ik kraak absoluut geen vrouwen die roken af, maar kom niet vertellen 'ah roken is niet erg tijdens de zwangerschap want ik ben ook goed terecht gekomen'. Sommige kinderen komen er niet goed vanaf en dat kan je niet van te voren weten.

 

No Avatar
Bedazzled on
Naam: Bedazzled
|
Lid sinds: 29 dec 2011
Roken brengt risico's met zich mee.. Zo ook het nemen van de bus, het rijden in een auto. Want wie weet krijg je een ongeluk. Het eten van bespoten of genetisch gemanipuleerd voedsel. Neus druppels kunnen gevaarlijk zijn. Zo heb je zo vreselijk veel factoren die risico's met zich meebrengen als je zwanger bent.
De is wereld is eigenlijk 1 groot gevaar er kunnen zoveel enge en vreselijke dingen gebeuren. Je kan zoveel verschikkelijke ziektes krijgen, puur en alleen omdat je geboren wordt. Of je nou gezond geboren wordt of niet.
Je hebt moordenaars en pedofielen en het risico dat je kind die tegen komt is honderd keer groter dan het risico dat je een ongezond kind krijgt door die drie sigaretten die je rookt. En als je daar allemaal rekening mee zou moeten houden en als je je kind echt voor al deze gevaren zou willen behoeden kun je het beste geen kinderen krijgen.
Maar nee wij willen kinder en ondanks alle ellende en het gevaar dat zich afspeelt in onze wereld zullen wij die kinderen krijgen wetende dat het er allemaal niet beter op wordt. En de moeders die zich beroepen op de wetenschap moet ik adviseren om zich niet vast te bijten. Aangezien de wetenschap regelmatig hun bevindingen aanpassen. Zo ook over roken. Het is namelijk ook zo dat volgens de wetenschap 40 uur werken hetzelfde effect heeft op een ongeboren kind als 5 tot 6 sigaretten per dag roken. Dus dat betekent dat de moeders die niet minder gaan werken om wat voor reden dan ook, ook slechte moeders zijn???

Het is makkelijk om te oordelen over een ander want dan hoef je niet naar jezelf te kijken. Het is veel moeilijker om jezelf in die ander te verplaatsen, daar is levenservaring en inzicht voor nodig, als je dat kunt dan heb je de wijsheid om je eigen nageslacht dat gene mee te geven wat hun mooie mensen op deze aarde zal maken.
En dat is wat deze wereld nodig heeft, mooie wijze mensen met inlevings vermogen en inzicht.
want er zijn al genoeg kortzichtige zwart wit denkende mensen die er een rotzooi van maken op deze planeet.

Ik ben zelf 17 weken zwanger niet rokend, mijn zus heeft 2 kinderen en rookte niet de eerste was kern gezond de tweede had in de eerste maanden van zijn leven last van astma hier is hij overheen gegroeid en is nu kerngezond. Mijn moeder rookte toen zij zwanger was van mij en mijn 2 zusters. Wij alle drie zijn kerngezond. Zo kan ik nog 10 situatie opnoemen waarbij de moeder rookte en kinderen kerngezond op aarde zijn gekomen. Maar ook situatie waarbij moeder niet rookte en alles volgens het boekje deed en toch kinderen kregen met gezondheids problemen. Ik geloof dat het per persoon verschillend is of je ziek wordt of niet. Zo zijn er mensen die dood gaan aan kanker hoewel ze hun leven lang gezond hebben geleefd, en mensen die honderd worden met roken en andere ongezonde dingen.

Mijn boodschap is geniet van je zwangerschap, doe wat goed voelt. En laat ieder mens in zijn waarde.
Help waar je helpen kan, steun waar je steunen kan. Kun je dat niet hou dan je mond. Be positive!!!

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hoeveel er ook over gepraat wordt, roken tijdens de zwangerschap is slecht en brengt risico's met zich mee. De gevolgen hoeven niet direct zichtbaar/merkbaar te zijn en worden absoluut gezonde baby's geboren ondanks dat er gerookt is tijdens de zwangerschap. Maar het blijft een feit dat er risico's aan verbonden zijn. Ik ben me er van bewust dat je je kind niet tegen elk gevaar kan beschermen, maar tegen dit gevaar dus wel, je geeft je kind toch ook geen sigaret als het straks geboren is?

 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hallo allemaal,

Ik heb dringend nood aan advies. Ik ben 17 weken zwanger en moest vandaag naar de tandarts voor een wortelkanaal behandeling. Mensen die het al hebben gehad zullen weten dat de wortels met chloor worden schoon gespoeld. Mijn probleem is dat ik door de onvoorzichtige en onervaren student twee keer chloorwater heb ingeslikt!!! Nu ben ik erg ongerust dat het gevaarlijk kan zijn voor de baby. Iemand ideeen??

Ik hoop dat jullie mij gerust kunnen stellen of iig kunnen waarschuwen om tijdig naar de dokter te gaan!!

Groetjes,

Suzanna

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hoi,

Ik wilde mij niet met deze discussie bemoeien, maar ik ben zwanger en verloskundige en ik schik van het voorgaande berichtje. Ik wil wel weten welke verloskundige zegt dat je als je gerookt hebt, maar beter door kan roken. DIT IS GROTE ONZIN. Het is zeer belangrijk dat er gestopt wordt tijdens een zwangerschap en het liefst al ervoor. De lijst met risico's die roken voor moeder en kind brengt is heel groot. Denk aan groeivertraging, vroeggeboorte, nadelige effecten op de ontwikkeling van de organen (incl. hersenen), overlijden van het kind voor of na de geboorte enz, enz, enz. Roken zorgt dat vaten vernauwen, de placenta (de toevoer van alle essentiële stoffen naar je kind) zit vol met bloedvaten. Natuurlijk zijn deze effecten niet merkbaar bij alle kinderen van rokende moeders, maar de kansen zijn vergroot, daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Nou is het bekend dat verslaafden problemen die hun verslaving met zich meebrengt bagataliseren, om zich niet schuldig te hoeven voelen over hun verslaving. Daarom wilde ik mij niet met de discussie bemoeien, maar als er vanuit de naam van een deskundige wordt gesproken, gaat dit mij te ver als de informatie niet klopt.

No Avatar
K. on
K.
Naam: K.
|
Lid sinds: 07 sep 2011
Hallo Lieve Lezeressen,
Het toch doorroken tijdens de zwangerschap, geeft bijna bij elke "gezond denkende" zwangere vrouw, toch een schuldgevoel...of een "ja, ik weet het wel maargevoel".....ergens....in je achterhoofd....diep in je goeie hart...eerlijk zijn.
Het doorroken heeft vaak niet eens met de behoefte naar nicotine te maken (die tenslotte binnen een week uit je bloed is) maar met het voeden van schuld en soort "strafgevoelens".
Wanneer je erachter bent, waarom je jezelf steeds wil/moet straffen, om daarna weer die schuldgevoelens te voelen, dan pas kan je ervoor kiezen dat het klaar is om zo hard voor jezelf te zijn.....en.....het uiteindelijk loslaten....zou jij erachter kunnen komen?
Dit gaat alleen wanneer je inziet dat je geen "straf" verdiend, of dat je je uberhaubt ergens schuldig over moet voelen.
Nu klinkt straf erg zwaar, maar jezelf een sigaret geven, is eerder iets destructiefs, dan constructief....of niet?
Loop nou vanavond eens naar je spiegel,(als je durft) kijk jezelf eens echt aan, schouders naar beneden, hand eventueel op je buik, (waar je lieve kindje groeit).....heb je nou echt al die negatieve gevoelens nodig? en durf je te gaan kiezen om iets liefs voor jezelf te gaan doen?
Want laten we eerlijk zijn, lukt het je niet om het voor jezelf te doen, dan is het logisch dat het je voor dat kleinte in je buik ook niet lukt, die zie je tenslotte toch niet.
Lieve vrouwen...jullie verdienen allemaal lieve dingen voor je lichaam en al helemaal dat kleine mensje in je buik....haar of zijn longetjes zijn nog schoner dan schoon, te mooi en te teer om daar ammonia (wat ervoor zorgt dat de nicotine extra verslavender wordt),arseen(mierengif), koolmonoxide,aceton,cadmium(zit in accu's & oplaadbatterijen) etc etc in te stoppen...toch?
Het is erg moeilijk..heel moeilijk!...ik weet het.....logisch dat het zo moeilijk is, want nicotine is sneller in de hersenen dan heroïne,(wist je dat? ik sinds pas) of zou je babytje daar alleen maar vrolijker van worden?.......of zou hij of zij het ook prettig gaan vinden, als zijn of haar hartje ineens sneller gaat kloppen, door de opwekkende stoffen?.....
Stress slecht voor de mens...ja!...vanwege de cortisol in je bloed...maar er zijn heel veel manieren om dat af te breken in je bloed....als je dat wil...
Zoveel vrouwen kunnen het ook....waarom jij dan niet? Wat maakt jou zo anders denk je?
Denk niet aan de vrouwen die geluk hebben gehad en een gezonde baby hebben gekregen....de junkies met een "gezonde" baby enz......tenslotte heb je al 1 keer geluk gehad....namelijk, dat je zwanger bent geraakt...toch? Zoveel vrouwen kunnen geen kinderen krijgen, het is tenslotte niet vanzelfsprekend.......waar komt de drang vandaan om dit geluk op de proef te stellen voor nog een dosis geluk.

Mijn moeder wilde niets liever dan een kindje...mij....nu gaat ze mij zeker 5-10 jaar eerder missen dan wanneer zij niet had gerookt.
Haar longen zijn kapotgerookt(longemfyseem en gaten in haar longen) en ik vind het moeilijk, want ze wilde mij toch zo graag en ze heeft jaren iets gedaan, wat haar leven ging verkorten.
Je kan het leven niet verlengen.......maar 'm wel verkorten....en van een verslaving afkomen die je al 46 jaar hebt, dát is bijna echt onmogelijk...

En ja...het is jouw leven.....maar op het moment dat je bewust voor een kindje kiest....kan je het dan maken om iets te doen, waardoor je hoogstwaarschijnlijk eerder uit zijn of haar leven gaat verdwijnen? Je kind gaat jou missen....maar is dat ook niet andersom???
Mijn moeder rookte ook erg veel toen ze zwanger was van mij.....alleen toen was er nog niet zoveel bekend over wat het allemaal met je lichaam kan doen...van binnen én van buiten.
Nu....in deze tijd is er toch veel meer over bekend.
Zoek eens op wat er allemaal in een sigaret zit.....je staat versteld! (lang leve Google)
En het grappige is....filet american, rauwe vis, osseworst, lever enz....het wordt netjes vermeden, omdat er heeel misschien een bacterie in kán zitten en dat risico willen veel vrouwen toch niet nemen.
In de sigaret weet je zeker dat het erin zit.....en dan wordt het risico wel bewust genomen...gek toch?
Ik ben enorm verslavingsgevoelig geweest in mijn leven....gelukkig heb ik na hard knokken, ze onder controle gekregen en die waren niet mis.
Soms denk ik wel....zou het verslavingsgebiedje in mijn hersens al in de buik bij mijn moeder al zo gestimuleerd zijn, dat dat het gevolg is geweest?
Als je kindje wat ouder wordt, ga je er echt alles aan doen, dat het niets ovekomt, althans, dat is je streven, waarom dan elke dag weer het risico, elke dag die schuldgevoelens, dat stemmetje in jezelf wat zegt "dit moet ik eigenlijk niet doen" geloof me, wanneer je daar naar durft te luisteren.....ik zeg durf, want er is mega veel moed voor nodig, om die stap te zetten, want iets in jou, vind dat je die negatieve gedachtens "verdiend".....maar als jij eruit bent, dat dat absoluut niet waar is, dan kan jij daar tegenop...elke keer als jij die behoefte hebt en je gaat iets liefs voor jezelf doen...een leuk afleiding, of een gezond iets tot je nemen, dan zal je vanbinnen lachen en ik denk je babytje nog het meest.....of zal die gaan schoppen in je buik, omdat hij of zij haar gifstoffen en nicotine nodig heeft? Stel dat je dat gelooft, dan ben je niet eens alleen, maar dan doe je het samen :-)
En dan nog te bedenken hoe dankbaar je zoon of dochter je zal zijn, dat je dit voor hem of haar over had, want in deze tijd groeien de kinderen op met de gegevens over roken, bijvoorbeeld al door de teksten op de pakjes.
Pas hoorde ik een meisje vragen aan haar vader, "papa, waarom rook jij als je er ziek van kán worden....hou je niet van mama en mij?"
Ik bedoel maar....wat is jouw antwoord, als de dag komt, dat het jou gevraagd wordt??
Ik zou er geen zinnig antwoord op hebben, als het mij gevraagd werd...jij?
Al helemaal niet, wanneer kinderen in een kamer vol rook moeten zitten, omdat papa of mama rookt....is dat wat men noemt échte échte liefde.
De niet-rokers mogen niet zo naar anderen kijken las ik ergens.....maar doet degene die toch doorrookt tijdens haar zwangerschap dat dan niet?? Die hoor ik vaak argumenten opnoemen van allemaal voorbeelden van anderen waar het ook goed bij is gegaan, we stromen over van voorbeelden, maar waar is je eigen gevoel hierover, je echte eigen diepe eerlijke mening hierover, excuses voor je verslaving daargelaten?......dan weet ik zeker, dat je diep van binnen.....eigenlijk iets anders wil voor je kindje.....
Zoek jij uit waarom je de juiste keuze verdiend.....durf jij? heb je het lef? Het zou echt stoer én lief van je zijn.....dat dan weer wel :-)

Dank je wel voor het lezen....ik hoop werkelijk dat je, voordat je in de verdediging schiet.....heel even wacht...en even nadenkt hoe je er werkelijk, diep in je hart over denkt.....en dan hoop ik....dat je het kan vinden in jezelf.....de reden om lieve dingen voor jezelf te doen......gewoon omdat je het verdiend.....en gevoelens van trots vele malen mooier en lekkerder zijn, dan alle negatieve gedachtes....of ???
Veel succes en liefs,
van iemand, die heel goed weet, hoe mis het ook wél kan gaan door die "heerlijke" verslaving.

K.
p.s. laat m'n kleine dyslectische inslag, dus een vergeten D of T of verwarde DT de intentie van het verhaal niet ontkrachten) :-)

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Er is maar 1 grote vraag.
Kan je met jezelf leven, als er iets met je kindje gebeurd en het blijkt wél door je rookgedrag te komen.
Is écht houden van je kindje...zijn of haar leventje al in de waagschaal  leggen, terwijl hij of zij nog niet eens is geboren??
Ga je ook naast het wiegje zitten roken, als je kindje uit je lichaam is??  nee? waarom niet??
Als je al niet écht van jezelf houd....want jezelf een sigaret geven, is niet echt een lief kadootje voor jezelf laten we eerlijk zijn.....hoe kun je dan écht van je kindje houden?
Je kan pas echt goed voor iemand anders zorgen, wanneer je dat voor jezelf doet....dus het antwoord is duidelijk.
Voor alle lieve vrouwen die graag een kindje willen, of al zwanger zijn en roken........wil je écht de gok nemen? en kijken of jij ook geluk hebt, zoals diegene die je kent en wel rookte en waar niets mee is..........wil jij diep in je hart....écht deze gok nemen met jouw kindje?
Kijk je jezelf eens heel lief in de ogen aan.....en neem de meest liefdevolle beslissing die je maar kunt nemen, ten opzichte van je aankomende kindje én jezelf.
Je wilt niet gaan ontwennen, waarom wil je je dat je kindje wel aan doen, op het moment, dat hij of zij uit jouw lichaam komt.
wees eerlijk....maar vooral eens écht lief voor jezelf en volgens mij kan je alleen maar heel erg trots op jezelf zijn, wanneer je deze liefdevolle keuze maakt.
En wat zou het heerlijk voelen, wanneer je tegen je kindje op bepaalde leeftijd kunt zeggen, dat je speciaal voor hem of haar bent gestopt, omdat je toen al intens veel van hem of haar hield.

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hallo,

Ik ben vandaag 17 weken 2dagen. Mijn vriend en ik zijn maanden van te voren gestopt met roken aangezien we een kinderwens hadden (inmiddels vervuld). Maar een vriendin van ons raakte onverwacht zwanger, en kon niet stoppen. Zelf kreeg ze er ook teveel stress van. Wij vonden het wel jammer om te zien dat ze ook niet wat minderde met roken, soms leek het alsof ze meer ging roken. Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor eht ongeboren kind, maar ik snap zwangere vrouwen dat stoppen niet altijd maar even gaat. Ik heb het er dagelijks nog moeilijk mee, maar ben nu al zo lang gestopt.....moet vol te houden zijn toch?
Succes  allen met de zwangerschap!

Pagina's


Volg ons op social media