21 Weken Zwanger

21 weken zwanger

De baby weegt nu zo'n 400 gram en is ongeveer 26 cm lang. Week 21, dus over de helft, je hebt nog maar 19 weken te gaan. Je kan je baby steeds vaker voelen, ook als hij of zij last heeft van de hik. Het is ook weer tijd voor een echo. Misschien heb je hem al gehad maar rond week 21 van de zwangerschap staat er meestal 1 gepland.

Baby bij 21 weken zwangerschap

Je bent 21 weken zwangerBen je 21 weken zwanger? Dat betekent dat je al over de helft bent! Nog 19 weken te gaan... Je baby is deze week weer een centimetertje gegroeid en is nu ongeveer 26cm lang. Hij of zij weegt nu een kleine 400 gram.

Bij meisjesbaby's is vanaf deze week de baarmoeder compleet ontwikkeld. Bij jongetjes is het piemeltje vaak al duidelijk te zien al zal tijdens een eventuele pretecho over een paar weken het geslacht nog duidelijker vast te stellen zijn.

Nu je 21 weken zwanger bent voel je de baby steeds duidelijker bewegen en merk je misschien ook dat hij of zij af en toe last heeft van de hik. Een geinig gevoel en niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken!

Jij en je lijf bij 21 weken zwangerschap

Als je ongeveer op de helft van je zwangerschap bent, krijg je de mogelijkheid om weer een echo te laten maken. Tijdens dit onderzoek (het structureel echoscopisch onderzoek of SEO) wordt vooral gekeken of er sprake is van aangeboren afwijkingen bij je baby. Zo wordt er gelet of je baby een waterhoofd heeft of een open ruggetje. Er wordt gekeken of alle ledematen aanwezig zijn en er normaal uitzien en of de organen afwijkingen vertonen. Rond week 20 kunnen ook hartafwijkingen worden opgespoord. Gelukkig is de kans op een afwijking maar 1 op de 1000.

Nu je buik flink begint te groeien neemt je gewichtstoename ook sterker toe. Tijdens de zwangerschap zal je  gemiddeld zo'n 12 tot 15 kilo aankomen. Gelukkig bestaat dit gewicht niet alleen uit vet! Hieronder kan je zien waar dat extra gewicht zich allemaal verspreid:

  • Je baby is verantwoordelijk voor zo'n 3400 gram
  • Je placenta en vliezen nemen 650 gram voor hun rekening
  • Het vruchtwater weegt ongeveer 750 gram
  • Je borsten worden zo'n 800 gram zwaarder
  • Je baarmoeder weegt 1000gram
  • Het extra bloed dat in je lichaam stroomt weegt ook 1000 gram
  • Je vetreserves nemen met 3400 gram toe
  • Je houdt voor zo'n 1500 gram extra vocht vast.

Striae

Door de plotselinge gewichtstoename en groei van buik en borsten bestaat de kans op striae. Het ontstaan van deze zwangerschapsstriemen kan je moeilijk voorkomen omdat crèmes meestal alleen de oppervlakte van de huid verzorgt en niet genoeg doordringt tot het onderliggende bindweefsel. Maar een goede verzorging van de buik en borsten kan in ieder geval zeker geen kwaad. Ook kan je wisseldouches nemen, waarbij je je borsten afwisselend met koud en warm water afspoelt. Hier wordt de huid iets steviger van. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de gewichtstoename enigszins te beperken want hoe minder de huid hoeft op te rekken, hoe kleiner de kans op striae. 

 

 

 

22 weken zwanger

De baby is nu ongeveer 28 cm lang en weegt ongeveer 440 gram. De komende tijd wordt vooral veel energie in het ontwikkelen van de organen gestoken. Alles over week 22 en ervaringen van anderen lees je op onze website.

20 weken zwanger - 22 weken zwanger - Forum voor 4,5 of 6 zwanger zijn

 

No Avatar
Anonieempjeeh on
Anoniem
Naam: Anonieempjeeh

Hallo allemaal,
Ik ben nu 21 weken zwanger en heb enorme last van mijn ribben.
Hebben Jullie dat ook?
Kan je er iets aandoen?

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik ben 21 weken zwanger en het wordt een meisje en wel na16 jaren weer ik ben zo blij dat alles goed is eerste kind ook meisje en nu moet ik nog wachten

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hallo Allemaal,

Ik ben zo blij het word een jongen.
Ik voel me heel goed en begin lekker te groeien.
Ook die kleine voel ik goed en af en toe zien we het bewegen aan de buiten kant geweldig.
groetjes yvette

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ben vannaf donderdag 21 weken
alles verloopt zoals het boekje
we hebben met 16 weken een geslachtsbepaling laten doen en werd een meisje
vorigge week de 20 weken echo gehad en alles was goed en ze had  gelijk het is echt een meisje
nu dan genieten en de baby kamer in orde gaan maken .

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

21 weken zwanger en het wordt een meisje! Met de 20wk echo leek gelukkig alles goed te zijn. Sinds 2 weken durven onbekenden me soms eindelijk te vragen of ik zwanger ben, dus het is nu goed zichtbaar. Voel de kleine ook al weken flink schoppen, heerlijk! Vandaag wel last van lage buikpijn. Zijn er meer mensen die dit hebben? Of kan dat komen door placenta die volgens verloskundige nog te laag ligt. Ik zal het haar eens vragen...  

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

halloo moeders:D
ik ben nu ook 21 weken en half:D
ik voel ook bubbels in me buik maar heb nog niet dat ik het aan de zijkant van me buik voel!!
is meestal boven me blaas!!
maar elke beweging maak me weer blij teken van Leven:D
 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik 21,6 dagen krijg een gezonde jongen!! voor zover alles bekeken is.

allemaal veel succes met jullie zwangerschap!

Gr. Ruby

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik ben nu 21 weken en 3 dagen zwanger en voel sinds een paar dagen de kleine.
Of hij aan het schoppen of duwen is weet ik niet, maar het voelt echt grappig!!
Net als een soort bubbels in je buik.:)
Eerst aan de voorkant en dan meer aan de zijkant.
Ik ben zo benieuwd hoe hij/zij eruit komt te zien. 
De komende weken zullen erg lang duren denk ik. :P

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hallo allemaal!!! ik ben 21 weken zwanger van een tweeling!!! echt zo bijzonder!! nog een klien beetje onduidelijkheid over het geslacht maar met de pretecho binnenkort moet dat zeker te zien zijn!!!!

No Avatar
mamachampie on
Naam: mamachampie
|
Lid sinds: 25 feb 2010
Vandaag 21 weken zwanger. Over de helft gelukkig. Sinds vandaag kunnen we af en toe het geschop aan de buitenkant zien. Dus kunnen pap en broer ook wat meer mee genieten.
Afgelopen woensdag hebben we onze 20- weken echo gehad. Heerlijk om ons kleintje weer te zien. Alles is goed voor wat ze nu konden zien. Geen gekke dingen. Alleen blijk ik een voorliggende placenta te hebben. Hierdoor is er een verhoogde kans op bloedingen. Misschien trekt het nog weg als de baarmoeder omhoog gaat, maar dat is niet zeker te zeggen. Dus over zes weken hebben we weer een echo om te kijken hoe het er dan voor staat. Voor nu eerst maar wat rustiger aan doen om ervoor te zorgen dat er niets mis gaat.

Veel succes allemaal
Groetjes Chantal

Pagina's


Volg ons op social media