29 weken zwanger

29 weken zwanger

De baby is alweer 1100 gram zwaar en 38 cm lang. De komende tien weken wordt je baby nog drie keer zo zwaar! Pas je nog in je schoenen na 29 weken zwangerschap? Je gaat namelijk steeds meer vocht vasthouden. Weinig zout en losse kleding kunnen helpen, en ook deze week weer, pak je rust!

De baby na 29 weken

29 weken zwangerJe baby is nu ongeveer 38 cm lang en weegt ongeveer 1100 gram.

De komende weken (week 30 tot week 37) zal je baby flink aankomen en vel vet opslaan. In de komende tien weken zal je baby wel drie keer zo zwaar worden! Door de vetopslag onder de huid wordt de huid mooi strakgetrokken en krijgt nu ook een roze tint. Hiervoor was de huid van je baby eerder rood maar omdat het vet wit is, wordt de huid nu lichter van kleur.

Door de toename van het gewicht wordt het de komende weken ook steeds krapper in de baarmoeder. Daardoor zullen de bewegingen over een paar weken ook een stuk minder hevig zijn. 29 weken zwanger alweer, nog maar 11 te gaan!

De hersenen zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat ze de temperatuur van het lichaam kunnen regelen en ook de ademhaling kunnen aansturen. Doordat je baby hier nu zelf toe in staat is, is je baby in principe levensvatbaar!

De moeder na 29 weken

Je gaat nu waarschijnlijk steeds meer vocht vasthouden. Misschien pas je daardoor zelfs niet meer in al je schoenen! Door losse kleding te dragen, weinig zout voedsel te eten, juist voldoende te drinken en te zorgen dat je niet te lang achter elkaar hoeft te staan, kan je die vochtophopingen tegen gaan. En als je rust, zorg er dan voor dat je voeten op bijvoorbeeld een poef of een stoel kunnen rusten. Door niet te lang achter elkaar te staan verklein je overigens ook de kans op spataderen.

Gezonde voeding

Je baby komt de komende weken flink aan en dat betekent dat hij meer voeding nodig heeft dan ooit. Ook dit trimester is het dus weer uitermate belangrijk dat je gezond, gevarieerd en voldoende voedsel binnenkrijgt. Zorg dat je meerdere kleine maaltijden per dag eet, dan weet je zeker dat je baby niets tekort komt. Eet voldoende vis, groente, zaden en noten en fruit. Veel vezels en gezonde vetten houden de stoelgang ook zacht en soepel waardoor verstopping wordt voorkomen. Dat maakt ook de kans op aambeien weer kleiner! En blijf ook voldoende drinken! Vooral genoeg water en eventueel kruidenthee zijn goede opties tijdens de zwangerschap. Zo krijg je geen onnodige calorieën binnen en heeft je lichaam voldoende vocht om alle processen te kunnen uitvoeren.

Geboortekaartje laten maken of toch zelf ontwerpen?

Rond deze week is het verstandig om al eens te gaan nadenken over het geboortekaartje. Er is tegenwoordig zoveel keuze dat het verstandig is hier tijdig mee te beginnen. Bij de meeste aanbieders kan je geboortekaartjes maken met je eigen foto, of kiezen uit een ruim origineel geboortekaartjesaanbod vervaardigd door verschillende illustratoren. Meest gebruikt en voordelig zin de geboortekaartjes van greetz.

30 weken zwanger

Deze week is de baby zo'n 40 cm lang en weegt 1400 gram. De baby brengt 80% van de dag slapend door. Dit is een spannende week want er gebeurt van alles. Wat allemaal lees je in ons artikel over 30 weken zwanger zijn. Ook staan er reacties van andere vrouwen die deze week alweer achter de rug hebben.

28 weken zwanger - 30 weken zwanger - Forum voor 7,8 of 9 maand zwangeren

No Avatar
Anoniem on
Anoniem
Naam: Anoniem

In het artikel wordt geadviseerd om kruidenthee te drinken, echter kan dit juist nadelige gevolgen hebben bij de zwangerschap!

No Avatar
Geen on
Anoniem
Naam: Geen

Hormonen zijn terug, weet er geen raad mee, erg frustrend!

No Avatar
steffi on
Anoniem
Naam: steffi

Hallo iedereen,
Ik ben 29 weken zwanger en ben sinds een kleine week enorm vermoeid, ik zou de hele dag kunnen slapen (wat ik ook regelmatig doe) en ben enorm misselijk. Eten lukt bijna niet of toch alleen droge beschuiten-achtige voeding.
Heeft iemand hier ervaring mee? En wat is eraan te doen om die laatste 10 weken nog een beetje aangenaam door te brengen?

Groetjes

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Het is zeker niet standaard om een keizersnee te krijgen als de placenta aan de voorkant zit. Dat had ik de eerste keer ook en er is om deze reden geen sprake geweest van een keizersnee, die heb ik dan ook niet gehad. De placenta voor de baarmoedermond is wel reden voor een keizersnee. Dan mag je niet vaginaal bevallen. Als dat bij de 20 weken echo al duidelijk is, dan weet je het. Als de placenta binnen een bepaalde risicomarge in de buurt van de baarmoedermond ligt, krijg je later nog een echo om vast te stellen hoe het zich ontwikkeld heeft. Dat geval doet zich bij mij nu voor. Over een paar weken dus een echo om definitief te horen wat er gaat gebeuren. 
Groetjes!

No Avatar
bertburg on
Anoniem
Naam: bertburg
Hallo! 

Ik ben een student aan de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam.

Ik ga met een groep enthousiaste studenten van mijn opleiding voedingsvoorlichting geven  voor aanstaande ouders. Dit gaat  over voeding tijdens de zwangerschap en de keuze voor het geven van borst- of flesvoeding na de bevalling.

Nu wilde ik wat meer over de doelgroep weten, voor ik hier aan begin. Vandaar deze vragen aan de zwangere vrouwen (of mannen van de zwangere vrouwen) op dit forum: 

1. Wat is/ was uw voorkennis op dit gebied? (wat wist u al?)
2. Wat wilt u er graag nog meer over willen weten?  (op voedingsgebied, veiligheid)
3. Houdt voeding u tijdens de zwangerschap bezig en/ of bent u van plan zich erin te verdiepen?
4. Bent u zich bewust van de effecten die voeding heeft op de gezondheid van uw ongeboren kind en uzelf?
5. Bent u in staat of denkt u dat u in staat bent uw voedingspatroon te veranderen t.b.v de gezondheid van uw        ongeboren kind en uw eigen gezondheid ?
6. Bent u van plan borst- of flesvoeding te geven en waarom?

Alvast bedankt voor uw medewerking!

met vriendelijke groet, 

Bert van den Burg.

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik ben vandaag 29 weken.

nog negen weken en dan is mijn vriend thuis van afghanistan.
ik denk dat dit de langste vier maand uit men leven zijn. de zwangerschap begint zwaar te worden en heb nu al weer een paar dagen last van buikpijn onderaan men buik. ach ja nog een paar weken .

groetjes syl

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hoii dames alvast een fijne zwangerschap.

Mijn placenta ligt ook aan de voorkant, waardoor ik mijn kleine sommige dagen niet voel trappen!!! heel eng, maar laatst mocht ik de groei echo laten doen omdat mijn kleine niet trapte, toen heb ik ook te zien gekregen hoe dik de placenta is en begrijp nu waarom je de kleine dan haast niet voelt of helemaal niet!

Ben gerust gesteld!
maar klopt het dat als je placenta aan de voorkant zit dat je dan een keizersnee krijgt ???

 

gr jessica 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hi Jessica,

Volgens mij is het dan niet standaard dat je dan een keizersnee krijgt hoor! Alleen als de placenta voor de 'uitgang' zou zitten maar ik neem aan dat dat niet het geval is anders hadden ze dat zeker gezegd :-)

Good luck!!

Gr. Peggy

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hallo Allemaal,

Maandag 29 weken in verwachting. tot nu toe alles prima verlopen, heb nu wel vaker last van banden pijn in mijn linker lies. maar voor de rest gaat het goed. kamertje is bijna klaar alleen nog gordijnen en klamboe ophangen en dan inruimen. elke morgen zet ik de luxaflex open op zijn kamertje en s'avonds weer dicht lijkt wel een soort automatisme geeft me een goed gevoel om in zijn kamertje te zijn met het idee dat in oktober daar ons kleine wondertje komt te liggen.
woensdag weer v oor groei echo kijk er naar uit op ons kleintje weer te zien.

groetjes denise

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hoi

Vandaag 29 weken. Over een uurtje naar het ziekenhuis om de placenta te lokaliseren. Lag met 20 weken tegen de opening... Erg spannend dus.
Verder heb ik de ideale zwangerschap; ik heb helemaal nergens last van! Tja, soms wat snel moe en aan het eind van de dag voel ik mijn rug, maar dat hoort erbij, toch?! Kamertje is sinds gisteren helemaal klaar. Ik vind het prachtig! Ben vandaag al een keer of 10 binnengelopen om er van te genieten. Nog een paar weekjes!
Iedereen een prettige zwangerschap verder!

Groetjes, Maaike

Pagina's


Volg ons op social media