9 weken zwanger

9 weken zwanger
De baby is in week 9 van de zwangerschap zo'n 2,5 cm lang, ongeveer de grootte van een walnoot. Deze week ontwikkelen de gewrichten knie, elleboog, schouder, enkel en andere lichaamsdelen zich erg hard. Als je 9 weken zwanger bent zijn de oren van de baby al goed te zien aan aan de zijkant van het hoofdje.

De baby als je 9 weken zwanger bent

Jij en je baby als je 9 weken zwanger bentNu je 9 weken zwanger bent is het embryo inmiddels ongeveer zo groot als een walnoot. Van kruin tot stuit meet hij zo'n 2,5 cm. De tenen en vingers zijn steeds beter te onderscheiden. Bovendien worden de voeten door het zich deze week vormende enkelgewricht gescheiden van de benen. Ook andere gewrichten zoals schouders, knieën, heupen en ellebogen zijn zich hard aan het ontwikkelen.

De oren zijn als je 9 weken in verwachting bent goed te zien aan de zijkant van het hoofdje. Je baby kan er alleen nog niks mee horen. De oogleden bedekken inmiddels het hele oog maar zijn nog met elkaar vergroeid waardoor je baby ze nog niet kan openen. Daar zal rond week 27 van je zwangerschap verandering in komen!  De geslachtsklieren worden eveneens gevormd. Binnen een week zullen ze hun definitieve vorm hebben aangenomen: die van testikels of van eierstokken. De geslachtsorganen zijn echter voor de verloskundige nog niet te herkennen, over het geslacht van je baby kan hij of zij dus nog niks zeggen.

De baby is natuurlijk nog verschrikkelijk klein als je 9 weken zwanger bent dus je zult er nog niets van merken maar deze week begint hij uit zichzelf te bewegen in de baarmoeder! De hersenen zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat ze kunnen communiceren met de spiertjes en zenuwen van de baby en deze bewegingen door kunnen geven. Het bottenstelsel wordt ook steeds verder ontwikkeld.

De moeder, misselijk of niet?

Je bent, zeker als je veel last hebt van misselijkheid, waarschijnlijk nog niet veel kilo's aangekomen maar in je taille zal je misschien wel al gemerkt hebben dat kleding wat strakker gaat zitten.

Je zwangerschap vergt lichamelijk natuurlijk erg veel van je, het is een proces dat dag en nacht doorgaat. Niet zo gek dus dat je af en toe compleet uitgeput bent. Door voldoende rust te nemen knap je hopelijk weer wat op. En net als de misselijkheid neemt ook de extreme vermoeidheid rond week 14 hopelijk weer wat af en voel je je hopelijk steeds beter!

Nu je goed en wel begint te realiseren dat je toch echt 9 weken zwanger bent neemt de angst voor een miskraam misschien ook erg toe. Het embryo zit echter zo stevig verankerd in je baarmoeder dat het niet door vrijen of sporten ineens los kan raken. daar kan je dus gewoon mee door gaan. Sterker nog, het is alleen maar hartstikke gezond om goed te blijven bewegen tijdens de zwangerschap en te genieten van seks. Een miskraam, waar ongeveer 10 % van de zwangerschappen in uitmondt, is meestal het gevolg van een fout in de ontwikkeling van het embryo. Zo'n aanlegfout kan je zelf onmogelijk voorkomen. Het is natuurlijk een verschrikkelijke ervaring waarbij je wel wat steun van lotgenoten kunt gebruiken.

Bloedverlies komt tijdens de zwangerschap vaak voor en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een kapot gesprongen bloedvaatje. Aangezien je baarmoeder en vagina tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed zijn, is de kans ook groter dat een bloedvaatje knapt en daardoor wat druppels bloed veroorzaakt of je afscheiding iets kleurt. Als je je er zorgen over maakt of als het erg vaak voorkomt, neem dan altijd contact op met je verloskundige of je huisarts.

Eerste afspraak bij de verloskundige!

In week 8 of 9 heb je waarschijnlijk je eerste afspraak bij de verloskundige! Meestal ga je samen met je partner naar deze afspraak omdat er door jullie allebei een uitgebreide vragenlijst moet worden ingevuld om onder andere het risico op erfelijke aandoeningen zo goed mogelijk in te schatten. Daarnaast wordt je bloeddruk opgemeten en een afspraak voor de termijnecho ingepland. Ook moet je goed nadenken of je een combinatietest wil laten uitvoeren. Met deze test wordt bepaald of je een hoger risico hebt op een kindje met een aangeboren afwijking of ziekte. Als blijkt dat dit er daadwerkelijk een hoger risico bestaat, vinden er later in de zwangerschap aanvullende onderzoeken plaats waaruit moet blijken of er inderdaad iets mis is met de ontwikkeling van de baby.
Natuurlijk kan je tijdens de eerste afspraak ook al je vragen kwijt bij de verloskundige dus bereid je goed voor en zet alvast wat vragen op papier zodat je niets vergeet.

10 weken zwanger

Als je 10 weken zwanger bent dan is de baby nu ongeveer 4,5 cm lang en weegt rond de 5 gram. De teentjes en vingertjes zijn al helemaal ontwikkeld! Lees alles over deze week en lees gelijk de reacties van anderen die deze week alweer achter zich gelaten hebben.

8 weken zwanger - 10 weken zwanger - Forum voor iedereen die 1,2 of 3 maanden zwanger is

No Avatar
Ria on
Anoniem
Naam: Ria

Momshop.nl heeft leuke shirts als aankondiging.

No Avatar
Zwangeraapje on
Anoniem
Naam: Zwangeraapje

Helemaal mee eens Anoniem op 30-12. Zie ook hier. Iris (33) biecht op: Ik ben 28 weken zwanger ... en rook als een ketter http://www.ikbenzwanger.com/zwanger-en-rook-als-een-ketter-taboe-arta.php

No Avatar
Anoniem on
Anoniem
Naam: Anoniem

Bijzonder dat veel dames hier zaken blijven aanhalen als vroeger rookte iedereen en roken is minder slecht als stress, gevaren inenten en rood vlees etc. Allemaal fabels en smoesjes om door te blijven roken. Wees juist blij dat roken zo word veroordeeld, blijkbaar zijn er genoeg mensen die begrijpen hoe slecht het is. Het maakt je niet perse een slechte moeder maar ik ben blij om te zien dat het word veroordeeld, als signaal. Gelukkig word er steeds meer bekend over de extreme schade die je kindje kan oplopen en raken de fabels meer naar de achtergrond.

No Avatar
Preggy on
Anoniem
Naam: Preggy

Ik ben nu ongeveer 9 weken zwanger.
Gelukkig is de misselijkheid al sinds een week een stuk minder.
Ik kon opgegeven moment nergens meer aan denken qua voedsel, terwijl ik normaal gesproken alles eet en lust! Ik kreeg nauwelijks wat naar binnen of had specifiek zin in één ding.
Ik weet nu sinds een maand dat ik zwanger ben en kreeg tranen van geluk..
Maar nu ik in mijn 9e week zit voel ik me afentoe heel depressief.
Ik heb nergens zin in, wil niks ondernemen, heel erg last van stemmingswisselingen en reageer dit helaas af op familie, vrienden en mijn vriend.
Oeiiiii, wat kan ik momenteel weinig hebben en heb ik een kort lontje :p.
Ik heb pijnlijke borsten, last van misselijkheid, hoofdpijn, last van duizeligheid en vermoeidheid!
Maar ergens probeer ik het positief in te zien, zolang ik last heb van al deze symptomen bevestigd het voor mij ook wel weer dat ik ook echt ZWANGER ben!
Kan nu al niet wachten tot de 9 maanden voorbij zijn, haha!

No Avatar
Ilona on
Anoniem
Naam: Ilona

Ben 9 weken zwanger. En misselijk. Zelfs overgeven. Niet leuk. Dit is ons 2de kindje.

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik ben 9 weken zwanger en heb eigenlijk geen symthomen.. behalve gevoelige borsten. Ik maak me best veel zorgen dat het niet goed zit omdat ik me niet zwanger voel.. ik heb al 2x eerder een miskraam gehad... dus vandaar mijn angst.. zijn er meer mensen die vrijwel geen symthomen hebben?

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik heb ook bijna nergens last van. ik prijs me alleen maar gelukkig :-) ook ik heb ervaring met een miskraam, maar denk niet dat geen symptomen per se een slecht teken zijn... wanneer je je echt zorgen maakt kan je misschien het best even contact met je verloskundige opnemen. daar zijn ze tenslotte ook voor!!!

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik ben exact 8 weken zwanger. Morgen start ik dus in week 9. Het is een fijn gevoel om zwanger te zijn (van mijn tweede), maar ik ben erg misselijk. Ik hoop dat dit minder gaat worden. Ook ben ik erg moe en met vlagen zelfs depressief. Herkent iemand dit?

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Jeetje wat een gezelligheid hier zeg! Laten we met z'n allen blij zijn dat het ons is gelukt om zwanger te worden en ons vooral niet te druk maken om hoe anderen hun leven leven.
Geniet ervan allemaal!

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hochja niet te zwaar tillen zie ik hier staan, ik ben nu 9 weken ver en werk in een rusthuis, moet steeds zware mensen opheffen en doen,, krijg veel hulp van de ene collega en weinig hulp van de andere, ken je dat...ik ben echt kapot en heel rap moe ... huishouden amai men vriend moet echt helpen anders lukt het niet ,, ik heb het gevoel dat doordat ik zoveel energie in men werk steeds thuis niet meer kan doen buiten de zetel in en slapen kan dit??

Pagina's


Volg ons op social media