Jullie mening voor afstudeerproject van studenten van verloskundigen academie

deel-op-facebook-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-whatsapp-knop deel-via-mail-knop deel-op-twitter-knop deel-op-google-knop
 
anoniem

Anoniem 10 jaar geleden 7 reacties

 
Hallo dames, Een spannende periode breekt voor jullie aan. Binnenkort gaan jullie bevallen van jullie kindje. En misschien zijn jullie zelfs al bevallen van een prachtig kindje. Ieder met zijn eigen verhaal en ervaring. Wij zijn 4 studenten aan de Academie Verloskunde in Maastricht. Op dit moment zijn wij bezig met ons afstudeerproject. We zouden graag weten hoe jullie hierover denken. Nadat je kindje is geboren is de bevalling nog niet klaar. De moederkoek (placenta) moet ook nog worden geboren, het liefst binnen 1 uur naar de geboorte van je kindje. Dit gaat meestal vrij vlot. Het komt voor dat de placenta niet meteen komt. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld meer bloedverlies. Als je ruim bloedverlies hebt en/of de placenta laat lang op zich wachten, wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Om de kans te verkleinen op een vastzittende placenta en het bloedverlies te beperken, kan de verloskundige je een medicijn in je bovenbeen toedienen door middel van een kleine prik, meteen nadat je kindje is geboren. Het medicijn bevat het hormoon oxytocine (wat je lichaam zelf ook produceert om weeën te maken). Het ingespoten hormoon werkt binnen 2-4 minuten en zorgt er dan voor dat de baarmoeder samentrekt. Door deze samentrekkingen van de baarmoeder, worden de vaatjes tussen de baarmoeder en de placenta dichtgeknepen, waardoor de placenta eerder loslaat en het bloedverlies vermindert. Door het medicijn krijg je waarschijnlijk meer last van de zogenaamde naweeën die tot enkele uren na de bevalling aan kunnen houden. Hier in Nederland is er geen eenduidig beleid om dit wel of niet toe te dienen. Sommige verloskundige doen het standaard bij iedere vrouw en sommige alleen als het nodig is. Nu is uit verschillende grotere onderzoeken gebleken dat als je iedereen zo’n spuitje geeft na de bevalling er minder bloedverlies is en minder kans op een vastzittende placenta. Als je zo’n spuitje krijgt na de geboorte van je kindje, betekent dit niet dat je geen overmatig bloedverlies of een vastzittende placenta krijgt. Deze kans blijft er toch, alleen wordt deze kleiner. Onze vraag is nu: zouden jullie liever uit voorzorg een spuitje in jullie bovenbeen willen of alleen wanneer je een hoger risico hebt op ruim bloedverlies of op een vastzittende placenta. Wij zouden jullie mening willen horen en we zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Als jullie nog vragen hebben, dan kunnen jullie deze altijd stellen. Alvast heel erg bedankt! Groetjes Karin, Suzanne, Marloes en Lieke

Pagina 1, reactie 1 t/m 7 van totaal 7 reacties.

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

Ik ben zelf 2 keer heel snel bevallen van mijn kinderen. De placenta was er binnen 10 minuten beide keren. Bij de tweede, heb ik van mezelf enorme naweeën gehad. Ik ben er absoluut voor om deze ingreep te doen op het moment dat er een teveel aan bloedverlies voorkomen kan worden, maar preventief, NEE. Dan krijg je een dubbele dosis krampen/naweeën en dit was nog erger dan de hele bevalling op zich. Zoals de rest ook al aangeeft, niet doen.

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

Ik heb gelezen dat je dan minder natuurlijk hormoon aanmaakt, en dat dat natuurlijk hormoon ook in de hersenen komt en dat uit de spuit niet, waardoor dat nadelen kan hebben. klopt dat?

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

Ook ik heb de spuit gekregen bij mijn eerste bevalling, maar die werd rechtstreekt in de navelsteng geinjecteerd en het infuus met weeen opwekkers werd omhoog geschroefd, en kind lag al aan de borst, maar niets hielp, uiteindelijk meet veel pijn hebben ze de placenta na 1,5 uur eruit weten te krijgen, lag al klaar in ok jas. Ik ben er voor om die spuit na 3 kwartier te geven, en daarvoor het werk van de natuur te laten doen. Het is namelijk ook zo dat als je meer dan 1 liter bloed verliest je nooit meer thuis mag bevallen, en als 1 spuitje dit kan voorkomen zou ik dat graag willen, want ik mag ook vanwege mijn placenta niet meer thuis bevallen, en dat vind ik heel jammer.

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

Ik ben niet zo'n fan van al het voortijdig ingrijpen, vind het belangrijk dat de natuur de kans krijgt, maar als het nodig is vind ik dit een heel acceptabele ingreep. Ik zou dit minder erg vinden dan het gemakszuchtig accepteren van een ruggeprik zonder daarover voldoende geïnformeerd te zijn (wat je als patiënt overigens niet altijd weet). Wat ik wel belangrijk vind is het aanbieden van alternatieven: mijn zus heeft haar oudste zoon aangelegd (aan de borst laten drinken), waardoor natuurlijke oxytocine opgewekt werd en de spuit niet meer nodig was, wat wil je nog meer? Probeer als verloskundige / gynaecoloog / etc. eens iets vaker aan dergelijke alternatieve oplossingen te denken, er zijn echt mensen die zo lang borstvoeding geven, al hoor je het niet vaak, en dat is dan toch de mooiste oplossing?

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

ik vind het niet nodig om premitief z'n spuit te krijgen .. ben zelf totaal geen naaldenfan dus elke naald minder is mooi mee genomen.. daarnaast vind ik dat je eerst de natuur de kans moet geven om alles te regelen de zwangere vrouw van tegenwoordig staat al zo ver van de natuur af

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

uit voorzorg zou t voor mij niet hoeven alleen als t nodig is.Ik heb er 2 gekregen bij mn 1e kindje omdat ik flink bloed verloor en de placenta niet snel genoeg loskwam....trouwens helemaal niks van die toestanden gemerkt aangezien ik met t kindje bezig was ik hoorde t later dat dat gebeurd was!

anoniem

Anoniem 10 jaar geleden

Ik ben het met de vorige dames eens. Geef de natuur eens de kans, we zijn steeds meer zo'n "bij alles ingrijpen"-cultuur aan het worden, vind het belachelijk! Overal is een spuit voor tegenwoordig.

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 
Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden