Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn. Iedere vrouw is maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Dit is de week voor en op de dag van je eisprong. Als je rond deze periode vrijt, is de kans het grootst dat het raak is. Als je graag zwanger wilt worden, is het dus van belang dat je bepaalt wanneer je vruchtbare dagen zijn. Maar hoe word je zwanger? En hoe weet je wanneer je vruchtbaar bent? Op welke dagen je vruchtbare periode is, hangt weer af van je menstruatiecyclus. Je cyclus start altijd op de eerste dag van je menstruatie. De meeste vrouwen hebben een cyclus van 23 tot 35 dagen. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen.

Je vruchtbare dagen berekenen

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus? Dan kun je heel eenvoudig in de gaten houden wanneer je een eisprong hebt en je vruchtbare dagen berekenen. Twee weken voordat je menstruatie begint, heb je een eisprong. Dit is op dag 14 of 15 van je cyclus. Tijdens de eisprong, oftewel ovulatie, geven je eierstokken een rijpe eicel af en ben je vruchtbaar. De eicel blijft twaalf uur leven in de eileider en wacht hier op een zaadcel om bevrucht te worden. Als de eicel niet wordt bevrucht, sterft deze af en stoot je lichaam de eicel uiteindelijk af. Dit is je menstruatie. Ook al blijft de eicel twaalf uur leven, dit betekent nog niet dat je binnen deze uren moet vrijen om zwanger te raken. De zaadcellen kunnen namelijk 72 uur blijven leven in de baarmoeder. Als je drie dagen vóór de eisprong vrijt, is de kans aanwezig dat de zaadcellen blijven leven om de rijpe eicel op tijd te bevruchten.

Andere methoden om je vruchtbare dagen te bepalen

Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Of wil je gewoon zeker weten dat je vruchtbaar bent? Dan kun je je vruchtbare dagen ook bepalen met een aantal andere methodes. Een naderende eisprong kun je namelijk ook herkennen aan:

  • Veranderend vaginaal slijm
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur
  • Vollere borsten
  • Pijn bij de ovulatie
  • Een hoger libido
  • Andere stand baarmoedermond
  • Veranderend speeksel
  • Ovulatiebloeding

Veranderend vaginaal slijm

Gedurende je cyclus verandert de hoeveelheid en de structuur van het vaginale slijm (cervixslijm). Net na de menstruatie heb je niet veel slijmverlies. Naarmate de eisprong dichterbij komt, heb je meer slijmverlies. Een paar dagen voor je eisprong zit je in je meest vruchtbare periode. Het slijm lijkt dan op vloeibaar eiwit en is helderder en elastisch. Als je dit slijm tussen je vingers neemt, kun je er een draad van trekken. Na de eisprong verlies je weer minder slijm. Het voelt dan brokkelig aan en heeft een gelige of witte kleur. Met behulp van de Ovulatie Billings Methode kun je het slijm controleren en bepalen of je in je vruchtbare dagen zit.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je een eisprong hebt, zakt je lichaamstemperatuur een klein beetje. Ongeveer twaalf tot 24 uur daarna stijgt deze weer met maximaal een halve graad. Door je lichaamstemperatuur iedere dag op te nemen en deze in een grafiek bij te houden, krijg je na een paar maanden een goed beeld in je cyclus. Door middel van deze Ovulatie Temperatuur Methode zie je op welke dagen van de maand je eisprong is en je dus vruchtbaar bent. Meet je temperatuur iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op. Doe dit als je net wakker bent en nog voordat je uit bed stapt. Je lichaam heeft dan jouw biologische lichaamstemperatuur. Doe het niet als je al een tijdje wakker bent en hebt gegeten, want door beweging en voeding kan je temperatuur weer wat veranderen.

Vollere borsten

Vaak zijn je borsten iets voller rond de periode van je eisprong. Als je ongeveer twee weken na je menstruatie iets vollere borsten hebt, kan het dus zijn dat de eisprong nadert en je in je vruchtbare periode zit.

Ovulatiepijn

Soms herken je een naderende eisprong aan een zeurend gevoel of kramp in je onderbuik. Deze ovulatiepijn kan een paar uur tot een dag duren. Het voelt hetzelfde als menstruatiekrampen. Als je deze pijn voelt in het midden van je cyclus dan kan het dus betekenen dat je vruchtbare dagen zijn aangebroken.

Een hoger libido

Veel vrouwen hebben rond de periode van de eisprong meer zin om te vrijen. Je hebt rond deze periode een hoger libido, omdat je lichaam zich dan klaar maakt voor een bevruchting.

De stand van je baarmoedermond

Een paar dagen voordat je een eisprong hebt, verandert de stand van de baarmoedermond. Deze ligt dan iets hoger, voelt zachter aan en is wat meer geopend. Het wordt dan makkelijker voor de zaadcellen om de weg naar de eicel te vinden en de baarmoeder binnen te dringen. Na de eisprong sluit de baarmoedermond zich weer, voelt harder aan en ligt lager. Door de stand van de baarmoedermond te controleren, kun je je vruchtbare dagen bepalen. Dit doe je door in een gemakkelijke positie te gaan staan en één of twee vingers in je vagina te brengen. Sta bijvoorbeeld met één been op de rand van het toilet of hurk door je knieën. Veel vrouwen die zwanger willen worden, maken er een standaard ritueel van als ze onder de douche vandaan komen.

Ovulatiebloeding

Sommige vrouwen hebben geregeld last van een ovulatiebloeding. Ze verliezen dan wat bloed op het moment van de eisprong. Meestal gaat deze bloeding gepaard met ovulatiepijn. Een ovulatiebloeding herken je aan heel licht bloedverlies of een roze- of bruingekleurde afscheiding. Als je menstruatie er nog niet aan komt en je ineens last hebt van bloedverlies kan dit dus een ovulatiebloeding zijn.

Veranderend speeksel

Je kunt je vruchtbare dagen niet alleen bijhouden door lichamelijke symptomen rondom je baarmoeder, maar ook door naar je speeksel te kijken. Als de eisprong nadert stijgt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Dit is ook weer terug te vinden in je speeksel. Tijdens deze stijging is het zout in je lichaam geconcentreerder. Door deze hoge zoutconcentratie heeft het speeksel rond de eisprong en soort varenstructuur. Na de ovulatie daalt de hoeveelheid oestrogeen weer en is het zout minder geconcentreerd. Met behulp van een speekseltest kun je zien of je speeksel een varenstructuur heeft of niet. Je kunt dan bepalen of je vruchtbaar bent.

Vrij om de dag

Je bent maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Dit is drie tot vijf dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. Als je graag zwanger wilt worden, wil je natuurlijk geen kans missen. Het liefst wil je elke dag vrijen om zwanger te raken, maar dit is niet nodig en heeft ook geen nut. Om de dag of om de twee dagen vrijen, is veel beter voor de zaadcellen. Na een zaadlozing duurt het ongeveer 48 uur voordat de zaadcellen weer van een goede kwaliteit zijn. Zaadcellen blijven drie tot vijf dagen leven. Hoe lang dit precies is, hangt weer af van de kwaliteit van de zaadcellen. Vrij in de periode rond je eisprong om de dag. Er zijn dan altijd zaadcellen aanwezig op het moment van je eisprong. Als je een regelmatige cyclus hebt en om de dag vrijt, is de kans redelijk groot dat je binnen een half jaar zwanger raakt. Vooral wanneer je dit doet in een van de volgende succesvolste sexstandjes. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger om je vruchtbare dagen te bepalen. Vrij dan twee tot drie keer per week, zo zorg je ervoor dat er altijd een voorraad zaadcellen klaarligt als je een eisprong hebt.