anoniem

Anoniem 9 jaar geleden 3 reacties

 

Beste mensen die in hun eerste trimester naar zuid- oost Europa gaan,

Vandaag was het volgende op het nieuws:

"Bloedbanken weren het bloed van mensen die op vakantie zijn geweest in populaire Europese bestemmingen als Italië, Griekenland en Turkije. In die landen komt de tropische ziekte West-Nijlkoorts voor.
Bloeddonoren die op vakantie zijn geweest in diverse landen in het zuidoosten van Europa mogen na terugkomst vier weken geen bloed geven, meldt het AD.
Vragen naar reizen in Europa is nieuw
"Ziekten als deze kwamen vroeger alleen voor in tropische landen, maar die tijd is voorbij," zegt hoogleraar Hans Zaaijer in het AD. Hij is verbonden aan Sanquin Bloedvoorziening, de instelling achter de Bloedbanken. "Daarom vraagt Sanquin tegenwoordig iedere donor naar zijn vakantiereizen in Europa. Dat is nieuw. Voorheen vroegen we alleen naar bestemmingen daarbuiten."
Het West-Nijlvirus werd vorig jaar gevonden in Noord-Italië, in Noord-Griekenland en het zuidwesten van Turkije. De ziekte komt ook voor in Roemenië, Hongarije en Rusland.
Volgens Zaaijer is het niet ondenkbaar dat met de opwarming van de aarde het aantal tropische ziekten in Europa zal toenemen. Hij denkt dan naast het West-Nijlvirus aan knokkelkoorts en chikungunya. Deze ziekten worden overdragen door muggen.
Adviezen
Zaaijer adviseert bloeddonoren die naar het zuidoosten van Europa (of tropische landen) afreizen om zich in te smeren met een insecterenwerend middel als DEET en hun armen en benen zoveel mogelijk te bedekken. Ook zouden ze bij hoofdpijn of koorts meteen naar een dokter moeten gaan."

Ik ben gelijk gaan googlen omdat ik over twee weken naar Turkije ga.
Daar stond dat het tot een miskraam kon leiden.
Ik natuurlijk gelijk de huisarts gebeld.
Ik ben nu 14 weken in verwachting en dus aan mijn tweede trimester begonnen.
Advies van mijn huisarts is om me goed in te smeren met Deet ( dit mag het eerste trimester niet gebruikt worden)
Ik mocht dit wel gebruiken omdat ik dan 16 weken in verwachting ben, wel met mate.
Ook wordt lange kleding geadviseerd en s'nachts een muskietennet of klamboe.
Zwangere vrouwen die in het eerste trimester wordt geadviseerd dus mogelijk de vakantie te verzetten of annuleren.

Stuk uit: mensengezondheid.nl

West Nijlvirus
Het West Nijlvirus (WNV) is een virus die verantwoordelijk is voor de West Nijlziekte. Het virus kwam voornamelijk voor in Afrika en later ook in Amerika. Tegenwoordig wordt het WNV steeds vaker aangetroffen in Europa zoals in Frankrijk, Portugal, Engeland en Italië. Doordat het klimaat steeds warmer wordt, kunnen ziekteoverbrengers en virussen zich gemakkelijker verspreiden naar gebieden waar ze voorheen niet konden overleven. Een goed voorbeeld hiervan is Nederland.
Het West Nijlvirus behoort tot de Flavivirussen, er zijn ongeveer zeventig soorten flavivirussen die o.a verantwoordelijk zijn voor knokkelkoorts en gelekoorts waar men eveneens erg ziek van kan worden.
Het WNV levert voornamelijk gevaar op voor mensen, vogels en paarden.

tijgermug
Muggen
De virus wordt overgebracht op mensen en zoogdieren door geïnfecteerde muskieten (muggen). De steekmuggen raken geïnfecteerd zodra ze in contact komen met besmette vogels. Een mug kan ons besmetten op het moment dat hij ons prikt om bloed op te zuigen. De overdragende muggen behoren bijna altijd tot de geslacht Culex, de steekmug die wij in onze slaapkamers aantreffen is Culex pipiens. Eén van de beruchtste muggen die de West Nijlziekte kan overbrengen is de tijgermug. De tijgermug staat bekend voor het overbrengen van meer ernstige ziekten zoals bijvoorbeeld knokkelkoorts.
In enkele zeldzame gevallen kan het virus overgebracht worden door bloedtransfusie of een orgaantransplantatie. Tijdens de zwangerschap kan een moeder haar ongeboren kind infecteren met de virus. Tevens is het mogelijk dat een baby besmet raakt via de moeder door het geven van borstvoeding.

Incubatietijd
De periode nadat men is geprikt en men daadwerkelijk ziek wordt varieert van twee tot viertien dagen. De meeste mensen worden echter ziek binnen een week.

Symptomen
Acht op de tien mensen die besmet zijn met het virus krijgen geen duidelijke herkenbare ziektesymptomen en weten soms niet eens dat ze besmet zijn. Bij de mensen die wel ziek worden kunnen symptomen sterk variëren, sommige mensen worden amper ziek terwijl anderen extreem ziek kunnen worden.
Hoe lang men ziek blijft hangt af van hoe ernstig de klachten zijn. Bij lichte klachten duurt het een paar dagen tot een week. Bij hevige klachten zal het langer duren, sommige mensen hebben na een paar maanden nog steeds klachten. Er zijn ook voorvallen bekend met blijvende neurologische schade.
Zeer ernstige klachten kunnen ontstaan indien het virus in de hersenen terecht komt.

Lichte klachten
Koorts
Hoofdpijn
Pijnlijk lichaam
Huiduitslag op de romp
Braken
Opgezette lymfeklieren

ernstige klachten bij WNV in de hersenenMatige tot ernstige klachten
Hoofdpijn
Hoge koorts
Stijve nek
Spierzwakte
Tremoren
Verminderd bewustzijn
Stuipen

Ernstige klachten tot zeer ernstige klachten
Hoge koorts
Hersenontsteking
Hersenvliesontsteking
Desoriëntatie
Coma
Verlamming
Overlijden

Mensen met een verzwakt afweersysteem, een chronische ziekte (bijv. hart- en vaatziekten, diabetes of kanker) en mensen ouder dan vijftig jaar, lopen meer risico om ernstige klachten te ontwikkelen. Bij deze mensen is risico op dodelijk afloop dan ook groter dan bij gezonde en/of jonge mensen. Dit betekent echter niet dat jongeren of mensen zonder een onderliggende ziekte geen ernstige klachten kunnen ontwikkelen met eventueel blijvende schade of eraan kunnen overlijden.

pijnstillers tegen klachten
Behandeling
Er zijn nog geen medicijnen die het West Nijlvirus kunnen bestrijden. Indien het om lichte klachten gaat, kan een pijnstiller verlichting bieden en zal men simpel weg moeten uitzieken. Bij ernstige klachten kan ziekenhuis opname nodig zijn om onder andere hoge koorts, uitdroging of secudaire infecties te bestrijden.
Wetenschappers hopen zo snel mogelijk een vaccin op de markt te kunnen brengen omdat de ziekte zich steeds verder verspreidt.

besmetting via bloedtransfusie
Overdracht van mens op mens
Overdracht van mens op mens kan ontstaan bij bloedtransfusie, orgaantransplantatie, borstvoeding, zwangerschap en door besmette naalden, hetzij bij drugsgebruik of bij prikaccidenten. Besmetting door middel van zoenen, een hand geven of iets dergelijks is niet mogelijk.

Immuniteit
Mensen die de West Nijlziekte goed hebben doorstaan, krijgen de ziekte niet nog een keer, enkele uitzonderingen daargelaten. Het is wel mogelijk dat na een besmetting mensen soms nog maanden tot enkele jaren met sluimerende klachten blijven rondlopen. Dit komt echter niet vaak voor.

Preventie
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeer zeker voor de West Nijlziekte. Omdat het virus voornamelijk wordt overgebracht door middel van muggen is het sterk raadzaam om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. De muggen zijn vooral bij zonsopgang, zonsondergang en de vroege avond actief.
Enkele mugwerende middelen:
Slaap onder een klamboe, eventueel behandelen met antimuggen middel
Draag kleding met lange mouwen, lange broeken en sokken behandel kleding met DEET
Smeer onbedekte huid in met DEET
Vermijd plaatsen met stilstaand water zoals plasjes, vennen of poelen, dit zijn broedplaatsen van de muskieten

Naar de huisarts
Indien u vermoedt of enigszins twijfelt dat u besmet bent met het WNV dient u ten alle tijde een huisarts te raadplegen

Pagina 1, reactie 1 t/m 3 van totaal 3 reacties.

anoniem

Anoniem 9 jaar geleden

Ik vond dit stukje toch wel belangrijk om te vermelden. En natuurlijk geen rede tot paniek. Maar hou het op vakantie in de gaten en overleg of je Deet mag gebruiken. Voor de mensen die op vakantie gaan, Heel veel plezier en geniet ervan. Liefs Anne

anoniem

Anoniem 9 jaar geleden

Anne, je mag wel Deet tijdens de zwangerschap, maar niet hoger dan 30%. Daarnaast is een goede tip tegen de muggen: Bitter Lemon of Tonic drinken. Elke dag min 1 glas en je hebt een stuk minder last van muggensteken weet ik uit ervaring. Helaas worden zwangere vrouwen dan weer vaker gestoken dan niet zwangere vrouwen. Maar ja, daar moeten we mee leren leven .   Fijne vakantie alvast.

anoniem

Anoniem 9 jaar geleden

Bedankt voor de tips Dan had de huisarts het fout, ze gaf aan dat in het eerste trimester DEET niet gebruikt mocht worden. Ach, zo heeft elke huisarts weer hun andere theorieën. Liefs Anne

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 
Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden