Baby 3 maanden oud

baby 3 maanden oud

Op het moment dat je baby 3 maanden is, dan volgt er weer een nieuwe fase. Een fase, waarin je kind nog meer controle over het eigen lichaampje zal krijgen en de eerste basis voor taalontwikkeling al wordt gelegd. Baby’s van drie maanden huilen al een stuk minder dan de weken ervoor en zelf krijg je deze maand weer eens wat meer energie. De ontwikkeling gaat snel en daarbij is je kind overdag ook nog eens langer wakker, zodat je meer tijd hebt om te knuffelen en te spelen.

Ontwikkeling baby van 3 maanden

Als je baby 3 maanden is, dan herken je steeds meer en begrijp je vaker wat er aan de hand is. De huilgeluidjes kunnen nu gemakkelijker onderscheiden worden en je baby zal zelf ook andere geluidjes laten horen.

Het gebrabbel van baby’s wordt in deze maand ook wel universele babytaal genoemd. Van een echte taal kan natuurlijk nog niet gesproken worden, maar je zult zeker geluidjes herkennen als rrr, uh en ah, waarbij ook nog eens diverse keelklanken te horen zullen zijn. Door tegen je kindje te praten en te zingen, vorm je een prima basis voor de taalontwikkeling.

Je kindje kan al zelf naar speelgoedjes grijpen doordat er meer controle is over de spieren. In deze periode is de ontwikkeling van de nekspieren belangrijk. Over niet al te lange tijd zijn baby’s van deze leeftijd in staat om het hoofd zelf stabiel te houden en met ondersteuning rechtop te zitten. Bij het neerleggen van je baby op de buik, kan het hoofdje zelfstandig al wat worden opgericht. Er wordt dan ook aangeraden om baby’s regelmatig eventjes op de buik te laten liggen om dat te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld prima tijdens het verschonen van de luier.

Slaappatroon baby van 3 maanden

In het begin sliep je kindje gemiddeld 16 uur tot 18 uur per dag, maar als je baby 3 maanden is, dan wordt dat minder. De gemiddelde slaapduur tijdens een etmaal ligt dan op 14 tot 15 uur. Het ene kindje zal wellicht wat meer slaap nodig hebben dan het andere kindje. Dat is natuurlijk geen probleem net als dat jouw kind misschien nog minder slaapt dan 14 uur.

Overdag slapen kindjes van deze leeftijd nog zeker drie keer en in nacht wordt er ongeveer 10 uur geslapen. Niet achtereen, maar met de slaapuren in de avond erbij geteld.

Voedingsschema baby van 3 maanden

Moeders die borstvoeding geven en weer aan het werk gaan als de baby drie maanden is, kunnen gaan kolven. In deze maand geldt dat er vijf voedingen per vierentwintig uur worden gegeven en is het belangrijk dat je kindje bij borstvoeding extra vitamine D krijgt. Vitamine K komt te vervallen nadat de leeftijd van 12 weken is bereikt.

Voor flesvoeding geldt een richtlijn, waarbij een inhoud van 150 tot 180 ml aangehouden kan worden. Er zijn diverse richtlijnen beschikbaar. Bij de hiervoor genoemde inhoud is uitgegaan van vijf flesjes per dag. Als je kindje vaker behoefte heeft aan een flesje kun je de inhoud per keer lager vaststellen vanaf 110m tot 150 ml.


Volg ons op social media