Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Ontwikkeling baby van 11 maanden

Nadat je baby 11 maanden is, dan gaat het echte babyachtige er langzaam af. Dat komt natuurlijk onder meer door de snelle ontwikkeling en de eerste stapjes op weg naar een zelfstandig bestaan. Dat heeft gelukkig nog een lange weg te gaan, want eerst is het tijd om kennis te maken met een aantal andere ontwikkelingen.

Hoe ouder je kindje wordt des te meer merk je dat er zich al een heel eigen persoonlijkheid aan het ontwikkelen is. Je baby heeft al een echte eigen wil en zal nu steeds verder grenzen gaan opzoeken. Er komt dan ook een opvoedkundige taak bij kijken. Het is aan te raden om geduldig te zijn en duidelijk maken wat wel en niet is toegestaan. Doe dat op een voor je kind begrijpelijke manier en leg ook uit waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld omdat het gevaarlijk is of pijn kan doen of dat anders spulletjes kapot gaan. Overigens is je kind prima in staat om al gemakkelijke instructies te begrijpen en dat kan spelenderwijs gestimuleerd worden.

Kinderen van deze leeftijd vinden het geweldig om voorgelezen te worden. Ga gezellig samen op de bank zitten en lees je kind voor. Dat is ook ideaal voor de taalontwikkeling.

Slaappatroon baby 11 maanden

Baby’s van 11 maanden slapen in totaal 13 tot 14 uur. Dat verschilt natuurlijk per kind. Als je baby 11 maanden is en nog twee kleine slaapjes overdag doet van in totaal 2 uur en in de nacht 11 uur slaapt, dan is er in totaal sprake van 13 uur slaap. Het kan ook voorkomen dat kinderen overdag nog net even een uurtje meer slaap nodig hebben en dan kom je op een totaal van 14 uur uit. De regelmaat zich er echter prima in en hoewel je kind af en toe in de nacht nog wakker kan worden en gaan huilen, wordt er doorgaans weer fijn doorgeslapen.

Voedingsschema baby van 11 maanden

Qua voeding is er sinds de geboorte van je baby al veel veranderd. Nu de leeftijd van 11 maanden is bereikt, kan er steeds meer variatie worden geboden. Dat is in elk geval ook zeker belangrijk om de ontwikkeling van smaak en het aanleren van onderscheid daarin te stimuleren. Het kan zijn dat je kind iets de eerste keer niet lekker vindt. Zorg dan dat je het een paar keer laat proeven of een andere keer weer probeert. Zo kan de smaak langzamerhand wennen. Ook leuk is het dat je kind steeds zelfstandiger kan eten, bijvoorbeeld met een lepel.

Baby 10 maanden oud - Baby 12 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden