redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

baby-week-11
 

Ontwikkeling baby van 11 weken

Je zou het misschien niet denken, maar als je baby 11 weken, is dan heeft het met betrekking tot de taalontwikkeling al zin om voor te gaan lezen. Bij het voorlezen gebruik je namelijk verschillende intonaties, maar ook pas je timing toe en laat je diverse klanken horen. Door regelmatig even voor te lezen, zal je kindje het ritme van de geluiden herkenen, zodat een basis voor de ontwikkeling op het gebied van taal wordt gelegd.

Qua lichamelijke ontwikkeling behoort het wiebelhoofdje nu tot de verleden tijd, want de spieren zijn weer een stuk sterker geworden. Je kindje kan het hoofdje tot wel een minuut lang overeind houden en bovendien is er sprake van een steeds betere controle en coördinatie van armen, handen en benen. Je zult ook merken dat je baby geen allemansvriendje meer is. Dat komt doordat je kind mensen kan herkennen en vreemde gezichten minder vertrouwt.

Slaappatroon baby van 11 weken

Als je baby 11 weken is, dan is er sprake van een slaapritme, waarbij er in de nacht steeds langer achtereen wordt geslapen. Er zijn natuurlijk ook baby’s die een slaappatroon hebben ontwikkeld, waarbij er nog niet een hele nacht wordt doorgeslapen. Je nachtrust is dan nog altijd beperkt en dat kan je gaan opbreken. In dat geval is het aan te raden om ook overdag meer aandacht te besteden aan een bepaald slaapritueel en je kindje bijvoorbeeld niet in de box te laten slapen, maar in het eigen bedje.

Het babybedje is de plek waar je kindje ook overdag het beste kan slapen. Bij de eerste slaapsignalen leg je het kindje in bed. Tussendoor zal je kind overdag ongeveer een uur tot een uur en een kwartier wakker zijn, maar dat zal binnenkort oplopen tot anderhalf uur.

Voedingsschema baby 11 weken

Baby’s van 11 weken die borstvoeding krijgen, kunnen minimaal vijf keer per dag worden aangelegd. Dit is een van de laatste weken dat nog aangeraden wordt om je baby extra vitamine K en D te geven. Bij baby’s die voeding via de fles krijgen wordt aanbevolen om vijf keer per dag een flesje te geven met een inhoud van 130 ml tot 180 ml.

Als je kindje in de nacht bijvoorbeeld nog wakker wordt en nachtvoeding wenst, dan kun je ook per etmaal zes keer een flesje geven, maar dan steeds met een inhoud van 110 ml tot 150 ml per keer. Je kent zelf je eigen kind het beste, zodat je afhankelijk van het ritme van je kind voor vijf of zes voedingen per etmaal kunt kiezen.

Baby 10 weken oud - baby 12 weken oud - baby 2 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden