redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

baby-week-12
 

Ontwikkeling baby van 12 weken

Op het moment dat je baby 12 weken wordt, dan is de mijlpaal van drie maanden al bijna bereikt. Je kindje heeft dan al veel geleerd en gaat steeds meer brabbelen, geluidjes maken en lachen. Misschien ontdek je al wat karaktertrekjes door de wijze waarop je baby zich gedraagt.

Jij bent nog altijd het belangrijkste in het leven van de baby en het is dan ook belangrijk om veel aandacht aan je kindje te schenken. Zing grappige liedjes, lees een leuk verhaaltje voor of ga zoals hierboven genoemd vliegtuigje spelen. Je kunt ook een liedje zingen en bewegingen stimuleren, zoals tijdens het liedje ‘Klap eens in je handjes’. Je kunt dan de handjes van je baby pakken en gaan klappen. Dat is ook goed voor de taalontwikkeling.

Als je het leuk vindt, dan kun je ook aan babymassage gaan doen. Misschien was het je al opgevallen dat baby’s zeer lenig zijn en de eigen voet in de mond kunnen stoppen. Door je baby te masseren kan de lenigheid behouden blijven. Wat je kindje ook prettig vindt, is de vingertjes van de handjes langzaam te buigen en te strekken en er tegelijkertijd zachtjes overheen te wrijven.

Slaappatroon baby van 12 weken

Nadat een baby 12 weken is geworden, zal er in de meeste situaties al een ritme zijn ontstaan. Er zal zowel voor overdag als voor in de nacht een slaappatroon herkend kunnen worden. Per dag zal je kind gemiddeld nu tussen 13 uur en 15 uur slapen, waarbij de wakkere tijd overdag tussen de slaapjes door ongeveer anderhalf uur zal bedragen. De genoemde tijden zijn uiteraard gemiddelden, waarbij er altijd kindertjes zijn die meer of juist veel minder slaap nodig hebben.

Dat de meeste kindjes van twaalf weken nu een bepaald slaapritme hebben ontwikkeld, wil overigens niet zeggen dat het ook zo zal blijven. Er verandert nog zoveel en in de toekomst zal het slaapritme daar zich weer op aanpassen.

Voedingsschema baby van 12 weken

Als je nog steeds borstvoeding geeft aan je kindje, dan zul je ook nu nog ongeveer vijf keer per dag je baby aanleggen. Het is de laatste week dat je dan extra vitamine K hoeft te geven. Vitamine D blijf je nog wel een tijdje geven als je niet overstapt op flesvoeding. Bij het geven van de fles kun je vijf of zes keer voeding geven, afhankelijk van het ritme en slaappatroon van je kind. Bij vijf flesjes houd je per keer 130 tot 180 ml aan en bij zes flesvoedingen geef je 110 tot 150 ml per keer.

Baby 11 weken oud - baby 13 weken oud - baby 2 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden