redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

baby-week-12
 

Ontwikkeling baby van 13 weken

Nadat je baby 13 weken geworden is, dan is er sprake van een steeds groter wordend bewustzijn van het eigen gedrag. De ongecontroleerde bewegingen behoren zo goed als tot de verleden tijd, want je kind kan de lichaamsgedragingen veel beter aansturen. Dat komt uiteraard onder meer door de spierontwikkeling.

Kinderen van deze leeftijd kunnen al een paar meter ver scherp zien en ook worden kleuren steeds beter herkend. Doordat je kindje zich meer bewust wordt van alles, is het ook belangrijk om aandacht aan taal te besteden. De taalontwikkeling kan niet vroeg genoeg beginnen en daar kun je een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door te zingen met bijbehorende gebaren, maar ook door uit een leuk boekje voor te lezen of gewoon door steeds met je baby te blijven praten wat je op dat moment aan het doen bent.

Hoe klein ze ook zijn, je kunt nu alvast beginnen met vertellen aan je kindje wat jullie gaan doen. Bijvoorbeeld vertellen dat je eerst het jasje aandoet en daarna de schoentjes om gezellig een eindje in de wandelwagen te gaan wandelen of om boodschappen te doen. Als je niets vertelt aan je kindje, maar deze gewoon oppakt, aankleedt en in de wandelwagen doet, dan weten kinderen helemaal niet wat er gaat gebeuren. Door steeds te vertellen wat je gaat doen, worden kindjes zich op den duur daar mee van bewust.

Slaappatroon baby van 13 weken

Als je baby 13 weken is, dan is het belangrijk om een vaste bedtijd in de avond te gaan aanhouden. Nadat je later op de avond de laatste voeding hebt gegeven, zul je merken dat er ook een ritme zal ontstaan voor het wakker worden in de ochtend. Als je kind nog niet de hele nacht doorslaapt, dan hoeft dat niet altijd een behoefte aan voeding te betekenen. Even troosten en dan weer weggaan, kan een oplossing zijn als er geen behoefte aan voeding is.

Voedingsschema baby van 13 weken

Bij het geven van borstvoeding hoef je vanaf nu geen extra vitamine K meer te geven, maar nog wel vitamine D. In deze week geef je nog zeker vijf keer per etmaal borstvoeding. Bij het geven van de fles kun je de inhoud afstemmen op het gewicht van de baby. 150 ml per kilogram wordt aangehouden als richtlijn, maar je kunt ook vijf keer per dag tussen 130 ml en 180 ml geven of zes keer per dag een flesje maken met een inhoud van 110 tot 150 ml. Het ligt maar net aan de behoefte van je kindje, zolang je de maximale hoeveelheid maar niet overschrijft.

Baby 12 weken oud - baby 14 weken oud - baby 3 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden