redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

baby-week-12
 

Ontwikkeling baby van 14 weken

Het leuke van baby’s is natuurlijk de snelle ontwikkeling die zij doormaken. Als je baby 14 weken is, dan merk je ook weer een aantal veranderingen op. Kindjes van deze leeftijd leren namelijk emoties herkennen en krijgen ook door het eigen gedrag reacties uitlokt bij anderen.

Een andere ontwikkeling heeft betrekking op het meer gehecht raken aan speelgoedjes. Zo kan je kindje opeens verdrietig worden als je een favoriet speeltje afpakt. Zet je kindje eens voor de spiegel en kijk hoe de reactie zal zijn. Kinderen van 14 weken hebben nog niet door dat zij naar zichzelf kijken, maar het is heel leuk om te zien hoe je baby reageert.

Baby’s van veertien weken stoppen graag van alles in hun mond, zodat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de veiligheid. Geef dan ook alleen speeltjes die veilig genoeg zijn. Misschien kan je kindje al een beetje rechtop zitten met een goed steuntje in de rug. Dat is handig als je over een paar weken begint met het geven van de eerste vaste hapjes.

Slaappatroon baby van 14 weken

Als je baby 14 weken is, dan is er een vast slaappatroon te herkennen. Op deze leeftijd is er al sprake van een ritme en slaapt je kindje overdag gedurende bepaalde uren. In de nacht kunnen kinderen rustig zes uur achtereen slapen. Misschien slaapt je baby al langer nachten door of misschien juist niet. Er zijn bijvoorbeeld nog altijd kindjes die rond deze leeftijd graag nog wel een nachtvoeding nodig hebben.

Overdag heb je tussen het slapen door genoeg tijd om met je kindje te spelen en te knuffelen. Gemiddeld blijven baby’s rond deze tijd anderhalf uur wakker voor zij weer aan het volgende slaapje toe zijn.

Voedingsschema baby van 14 weken

Voor een baby van 14 weken geldt dat hetzelfde voedingsschema kan worden aangehouden als een week eerder. Vitamine K is vanaf de week ervoor al niet meer nodig, maar vitamine D geef je nog wel als je borstvoeding geeft. Bij flesvoeding wordt aangeraden om een inhoud te geven die varieert van 130 tot 180 ml en je geeft nog zeker vijf keer per dag een flesje.

Het duurt nog even voordat je over kunt stappen naar het geven van vaste voeding aan je kindje. Doorgaans wordt een leeftijd van vijf maanden aangehouden voor het geven van de eerste hapjes vast voedsel. Je baby moet dan al wel kunnen zitten met een steuntje en kauwbewegingen met de mond kunnen maken. Een ander advies dat luidt dat kindje aan vaste voeding toe zijn als het geboortegewicht is verdubbeld en minimaal vier maanden oud is.

Baby 13 weken oud -  baby 3 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden