Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Ontwikkeling baby van 4 maanden

De ontwikkeling gaat weer snel als je baby 4 maanden is. Zodra je baby wakker is na het slapen, zal de omgeving geobserveerd worden. Je baby leert ook ontdekken wat emoties zijn. Dat komt doordat je baby goed naar de ouders kijkt en dat in zich opneemt. Je baby huilt bijvoorbeeld ook niet alleen maar op basis van reflexen, maar doordat bijvoorbeeld ongemak wordt ervaren. Om je baby verder te leren emoties te onderscheiden, kun je tijdens het praten en spelen van alles benoemen. Als je kindje blij is, kun je dat benoemen. Dat geldt ook als je baby moe is of wat boos kijkt.

Het is ook leuk dat je steeds meer spelletjes kunt doen doordat kinderen van deze leeftijd steeds meer lichaamsdelen gaat gebruiken. Een van de spelletjes die baby’s geweldig vinden, is het kiekeboespelletje. Leg bijvoorbeeld een doekje over je eigen hoofd of dat van de baby en trek het snel weg om daarna ‘kiekeboe’ te zeggen.

De vorige maand hoorde je vooral ah’s en uh’s, maar daar wordt voor de taalontwikkeling weer wat aan toegevoegd. Zo hoor je opeens zzz- en vvv-klanken. Je baby gaat namelijk de lippen gebruiken om zo geluidjes te maken, waardoor het steeds meer op een echte taal gaat lijken.

Slaappatroon baby van 4 maanden

Nadat je baby 4 maanden is geworden, wordt de behoefte aan slapen verminderd tot gemiddeld 14 uur per etmaal. Kinderen van deze leeftijd slapen dan gemiddeld nog 3 tot 4 keer. Het is prettig als de nachten dat de nachten wat langer worden, want je kindje kan nu gemakkelijk langer achtereen doorslapen.

Slapen is belangrijk voor kinderen, want je baby verwerkt tijdens de slaapperioden alles wat er gezien en gehoord is. Het is belangrijk dat je kindje in een veilig bedje ligt en dat het slaapritueel in de avond doorgang blijft vinden.

Voedingsschema baby van 4 maanden

Het voedingsschema voor een baby van 4 maanden kan deze maand veranderen, waarbij er sprake is van een hoogtepunt. Als je kindje eraan toe is, kan deze maand wel eens de maand van het eerste hapje met vast voedsel worden. Je kunt dat herkennen aan het sabbelen op het vuistje, maar ook als je baby smakkende geluidjes en kauwbewegingen gaat maken.

Naast de hapjes met vast voedsel blijf je natuurlijk gewoon flesvoeding of borstvoeding geven. Je hoeft niet direct met 4 maanden te beginnen met het geven van vaste voeding. Het is zelfs beter om dat pas te doen op het moment dat je aan de signalen herkent dat je kindje er behoefte aan heeft.

Baby 3 maanden oud - baby 5 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden