redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

baby-maand-5
 

Ontwikkeling baby van 5 maanden

Op deze leeftijd kunnen kinderen al op hun eigen handjes steunen en het hoofdje kan zowel omhoog als achterover komen bij een buikligging. Als je baby 5 maanden is, dan is de kans groot dat je kind een voorkeur krijgt om recht op te zitten. Het lukt nog niet helemaal om zelfstandig rechtop te zitten, maar natuurlijk wel bij een van de ouders op schoot of in een wipstoeltje.

In deze periode is het leuk om kinderliedjes te zingen, waarbij gebaren worden gebruikt. Het liedje ‘Klap eens in je handjes’ zal zeker succes hebben. Het zingen van liedjes met gebaren is bovendien ideaal om een stevige basis voor taalontwikkeling te leggen.

De eerste bewegingen die de basis voor het later kruipen gaan volgen, worden deze maand gemaakt. Leg je kind maar eens op de buik en kijk hoe druk je baby zal spartelen met de benen en armen.

Slaappatroon baby van 5 maanden

Het slaappatroon zal duidelijk zijn als je baby 5 maanden is, want dan is er al een vast schema ontstaan. In de nachten slaapt je kind door en overdag zal er in de ochtend en in de middag nog een dutje worden gedaan. Mocht je kindje in de nacht nog wakker worden, ga er dan kort even naar toe om te troosten en een doekje, knuffel of speen te geven. In de meeste gevallen slapen kinderen dan zo weer verder. Gemiddeld slapen kinderen op deze leeftijd acht tot tien uur achtereen in de nacht en zijn er overdag zoals gezegd nog twee korte slaapjes.

Voedingsschema baby van 5 maanden

In principe hebben kinderen tot zes maanden genoeg aan borstvoeding of flesvoeding, maar als je baby 5 maanden is en eraan toe is, dan kun je met vast voedsel beginnen. Baby’s die smakgeluidjes gaan maken en kauwbewegingen laten zien dat er behoefte is aan meer dan alleen melkvoeding. Ook een goed moment om te beginnen is wanneer je teruggaat van vijf naar vier voedingen. Je kunt bijvoorbeeld starten met het geven van een paar kleine hapjes rijstepap. Dit voedsel wordt doorgaans goed door de darmen verdragen.

Het is ook mogelijk om het eerste fruithapje te geven. Zorg ervoor dat vers fruit goed gepureerd wordt door bijvoorbeeld een staafmixer of een keukenmachine te gebruiken. Je kunt eventueel ook fruit uit een potje geven. Het verdient de voorkeur om de eerste hapjes te geven op een plastic lepeltje. Het eten van een lepeltje zal even wennen zijn, maar je baby zal heerlijk van het eerste hapje smullen.

Baby 4 maanden oud - Baby 6 maanden oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden