Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Ontwikkeling baby van 8 weken

Er verandert weer van alles als je baby 8 weken is. Er wordt een klein sprongetje gemaakt naar de wereld van meer regelmaat, waarbij je kind vaste patronen leert onderscheiden. De automatische reflexen van het lichaam zijn niet meer zo nadrukkelijk aanwezig en je kind wordt zich meer bewust van het lichaam. De bewegingen die je kind maakt, kunnen er nog wat houterig uitzien, maar dat verdwijnt vanzelf.

Zoals gezegd krijgen baby’s vanaf acht weken de eerste babyprik. Deze inenting wordt ook wel de combinatieprik genoemd, want er wordt ingeënt voor meerdere ziektes. De inenting wordt onder meer gegeven voor ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze prik is de DKTP prik. Daarnaast wordt nog een inenting gegeven voor pneumokokken en voor hepatitis B.

Je kindje kan na de prik milde bijwerkingen krijgen, zoals zich niet lekker voelen of wat hinder ondervinden van jeuk.

Slaappatroon baby van 8 weken

Je baby van 8 weken kan al doorslapen en slaapt gemiddeld ongeveer 15 uur per dag. Dat is geen strak gegeven, want er zijn altijd kindjes die net even wat meer of juist veel minder slaap nodig hebben. Als je kind 8 weken is, dan is de periode van wakker zijn wat langer en dat kan al meer dan een uur zijn.

Het is in deze periode van belang om op vermoeidheidssignalen te letten en de baby in bed te leggen als de signalen zich voordoen. Zo kan je kindje eraan wennen om wakker in bed te worden gelegd en is je kind toch moe genoeg om direct te gaan slapen. Overdag slapen baby’s van deze leeftijd gemiddeld nog tussen de drie en de vijf keer. De periodes van slapen overdag worden overigens nu wel minder. Dat is prettig, want aan de andere kant zal het slapen in de nacht wat langer duren. Het duurt nog een paar weken voordat er echt een herkenbaar slaapritme ontstaat.

Voedingsschema baby van 8 weken

Als je baby 8 weken is, dan kun je vijf keer per dag borstvoeding geven in combinatie met extra vitamine D en K. De inhoud van de flesvoeding kan vanaf deze week wat groter worden en variëren van 130 tot 180 ml per keer. In totaal geef je nog vijf keer per dag flesvoeding. Als je twijfelt over de hoeveelheid flesvoeding, dan kun je uitgaan van het gewicht van je kind. Er wordt doorgaans gesteld dat 150 ml per kilo aan lichaamsgewicht aan de behoefte van je kind zal voldoen.

baby 7 weken oud - baby 9 weken oud

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden