Doordat een baby vanaf nu in staat is om objecten en personen in zijn geheugen op te slaan, beseft hij dat personen ook weg kunnen gaan. Hierdoor ontstaat er verlatingsangst en eenkennigheid als je baby 8 maanden is. Dat is voor de moeder prettig, maar ook lastig.

Baby 8 maanden: Verlatingsangst en eenkennigheid

Vanaf het moment dat jouw baby is geboren, ben je bijna dag en nacht bij hem in de buurt. Toch kon hij tot op dit moment prima even zonder jou. Dat verandert nu je baby 8 maanden oud is. Rond deze tijd worden de meeste baby’s namelijk eenkennig. Dat wilt zeggen dat je baby jou (en eventueel je partner) gaat zien als de belangrijkste personen in zijn leven, die hij altijd in zijn buurt wil houden. Dus ga je even weg, al is het maar in een andere ruimte, dan begint je baby hartstochtelijk te huilen en te schreeuwen.

Hij is bang als hij alleen gelaten wordt; hij heeft verlatingsangst. Het is natuurlijk bijzonder dat jullie kleintje zoveel om jullie geeft en zelfs niet zonder jullie kan, maar tegelijkertijd is dit ook lastig, want je voelt je zwaar beperkt in je vrijheid. Natuurlijk probeer je je kleintje gerust te stellen door te zeggen dat je zo weer terug bent, maar helaas begrijpt jouw baby deze woorden nog niet.

moeder en baby samen tegen angst

Ontwikkeling als je baby 8 maanden oud is: het geheugen gaat aan de slag

Hoe komt het dat jouw baby ineens niet meer zonder jou kan, dat hij verlatingsangst krijgt? Dat heeft alles te maken met objectpermanentie. Dit wil zeggen dat jouw baby heeft ontdekt dat objecten en personen blijven bestaan, ook als je ze even niet ziet. Je baby beseft dit, omdat een baby van 8 maanden, dingen gaat onthouden. Hij slaat dus objecten en mensen op in zijn meer ontwikkelde geheugen. Voordat je baby dit besef kreeg, voelde hij zich als een eenheid met de wereld. Dat wil zeggen dat jouw baby zich ook een voelde met jou.

Nu hij alles opslaat in zijn geheugen beseft hij dat alles los van hem staat en dus ook weg van hem kan gaan. Hierdoor schrikt je baby als jij (of je partner) bij hem vandaan gaat. Hij beseft nu namelijk pas dat jij hem ook kunt verlaten en creëert hierdoor verlatingsangst. Eenkennigheid heeft een andere oorzaak. Dit ontstaat doordat je kleintje van 8 maanden steeds beter gezichten en geuren herkent. Nu ziet en ruikt hij overduidelijk dat niet iedereen mama en papa zijn.

Alle andere gezichten zijn voor je baby vreemden. Hij kent ze niet. Hier schrikt je baby van en hij creëert een angst voor vreemden. Tegelijkertijd hecht hij zich meer aan de mensen die hij wel goed kent en vertrouwd: zijn mama (en papa). Verlatingsangst en eenkennigheid zorgen er samen voor dat jullie baby niet meer gemakkelijk zonder jou (of jullie) kan.

Motorische ontwikkeling

Ondanks dat je baby angstiger is geworden, blijft hij toch ook volop groeien en ontwikkelen. Als een baby 8 maanden oud is, dan weegt hij gemiddeld 8600 gram en heeft hij een lengte van 71 centimeter. Motorisch wordt je kleine van 8 maanden alsmaar sterker. Hij krijgt meer vaardigheden onder de knie, zoals zitten, tijgeren en kruipen. Er zijn baby’s die de trap op kruipen, op stoelen klimmen en/of zich optrekken aan een tafel om vervolgens te gaan staan.

Het komt niet veel voor, maar er zijn kinderen die zich motorisch heel snel ontwikkelen en al lopen. Verwacht dit absoluut niet, zeker niet als jouw baby motorisch niet zo snel ontwikkelt; het komt slechts zelden voor.

baby-maand-8-tijgeren-en-kruipen

Zintuigelijke ontwikkeling

Dat een baby van 8 maanden zo goed kan kijken, ruiken, horen, proeven en voelen heeft vele voordelen. De wereld wordt steeds mooier en grootser als je baby 8 maanden oud is. Tegelijkertijd ontstaan hierdoor ook angsten, zoals angst voor een bepaald geluid of een bepaalde geur. Meestal is het zo dat als je baby eenmaal een negatieve associatie met een geluid of geur heeft gehad; hij er de volgende keer ook van schrikt of bang voor is. Ook eenkennigheid en verlatingsangst zijn het gevolg van het scherper worden van de zintuigen.

Cognitieve ontwikkeling

De hersenen van een baby van 8 maanden zijn volop in beweging. Het geheugen van de baby gaat ook werken; als een baby 8 maanden oud is, kan hij dingen en personen in zijn geheugen opslaan. Hij beseft dat hij niet een eenheid vormt met de wereld om hem heen, maar los staat van alles.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De band die jullie voelen met jullie kleintje is sterk doordat jullie baby nu doorheeft hoe hij contact moet maken en zich aan jullie heeft gehecht, zelfs zo sterk dat hij eenkennig is en verlatingsangst heeft.

Taalontwikkeling

Baby’s verschillen sterk in hoe snel zij zich ontwikkelen in hun taal. De ene baby is een grote kletser, de ander meer een doener. Het zijn vaak de meisjes die sneller taal ontwikkelen en dus meer praten. Toen je baby 7 maanden oud was, heb je op het consultatiebureau een gesprek gehad over de taalontwikkeling, omdat deze bij de meeste baby’s wat meer op gang komt. Je baby gaat nu waarschijnlijk (nog) meer brabbelen en eventueel al een paar woorden praten.

Moeder van een baby 8 maanden oud: blijf aan jezelf denken

Het valt niet mee als je baby eenkennig is en verlatingsangst heeft om nog je eigen ding te doen. Van het huishouden komt nog maar weinig terecht. Laat staan dat je nog het huis uit gaat zonder je baby. Je doet wel pogingen, maar als je baby vervolgens hartverscheurend begint te huilen en te schreeuwen en zelfs je partner hem niet kan troosten, ben je al snel weer terug om hem te troosten. Toch is het belangrijk dat je weg blijft gaan. Jij hebt je rust en vrijheid soms even nodig om weer bij te tanken van al het bezigzijn met je baby.

Niet alleen de zorgtaken en het slaapgebrek breken je op, ook de emoties die jij krijgt van jouw angstige, huilende baby maken je moe. Ga gewoon een keer weg, desnoods als je baby heel hard moet huilen. Ook een ander gaat het uiteindelijk lukken om je baby te troosten of in slaap te wiegen, zodat hij weer rustig wordt. Je helpt je baby er niet mee door continu bij hem te blijven. Hij moet toch ook echt weer gaan wennen aan anderen. Hoe moeilijk dat ook is.

Wat moet je doen als je baby 8 maanden is?

Welk vast voedsel eet je baby inmiddels al? Fruit, groente en een stukje broodkorst? Vanaf het moment dat je baby 8 maanden oud is, mag je je baby ook een complete boterham zonder korst in hele kleine stukjes gaan geven. Je kunt daarvoor in de plaats ook een papvoeding geven. Gemiddeld krijgt een kindje nog 4 tot 6 flesvoedingen of borstvoedingen naast zijn vaste voedsel als je baby 8 maanden oud is.

baby-maand-8-mama-en-baby

Tip van de maand: Zorg dat je baby genoeg vet binnenkrijgt

Als je baby 8 maanden is, krijgt hij over het algemeen weinig vetten binnen. Het is belangrijk dat je hier op let. Het advies is om een boterham met margarine te besmeren en de groentehappen te voorzien van wat olie en/of bak- en braadvet.