35fbf82a14c089617d10c89f38a64077

Dorien 2 jaar geleden 11 reacties

 

Hey dames

Ik ben heel hard aan het twijfelen tussen borst- en flesvoeding. Momenteel ben ik meer geneigd om borstvoeding toch te proberen, maar het blijft een moeilijke beslissing..

Wat zijn jullie ervaringen? De voor- en nadelen?

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 11 reacties.

woman9

RoAnJu 2 jaar geleden

Ik had van te voren gezegd als het lukt wil ik zo lang mogelijk borstvoeding geven. Bij de geboorte van ons meisje bleek dat ze te "licht" zou zijn, woog 3030 bijna net zo zwaar als papa en mama bij de geboorte waren. De eerste dagen is zij dan ook bijgevoegd met flesvoeding. Toen de borstvoeding eenmaal op gang was zijn wij gestopt met de flesvoeding. Julia is nu bijna zes maand. Straks ga ik het weer combineren fles en borstvoeding samen  dit omdat er tijdens het kolven bij mij gewoon geen productie is wat ik ook probeer meer dan 20cc per borst haal ik er niet uit. Ze eet nu ook al fruit en savonds groente. Voordeel straks met de fles is hopelijk wel dat ze snachts meer door gaat slapen

3da3dd1bc569b6c9ff586e7f17293ecf

EllenG80 2 jaar geleden

Hoi Dorien,  blijft een heel persoonlijke keuze. Bij mijn eerste heb ik het wel geprobeerd, maar kwam totaal niet op gang.  Na een maand ploeteren en om de haverklap voeden, ben ik overgestapt naar de fles. Ik vond borstvoeding geven verschrikkelijk,  maar dat kwam door mijn ervaring.  Bij de tweede zijn we dan ook meteen met flesvoeding gestart.

Ik zou je wel adviseren om het te proberen. Alleen dan weet je hoe het is. En als het niet gaat stap je over, maar als het wel lukt moet het een fantastische ervaring en intieme momentjes (die alleen jij hebt) zijn met je kindje.  Dat weet ik dan alleen van horen zeggen relaxedwink

Gr Ellen 

woman14

Wen 2 jaar geleden

Hallo,

Mijn borstvoeding kwam in het begin moeilijk opgang. Ik heb ze met de fles moeten bijvoeden in het ziekenhuis en de eerste week thuis. Ik moest haar aanleggen, en erna kolven, dan kon ik de volgende voeding met afgekolfde melk bij geven. Zodra mijn borstvoeding op punt stond (na 3 weken) was voornamelijk borstvoeding. Toch gaf ik 1x per week flessenvoeding. Ik heb haar heel gemakkelijk kunnen overschakelen erna. Ik heb 5 maanden borstvoeding gegeven. Zodra ik terug ging werken ben ik gestopt, door wisselende uren kan ik dit noet combineren.

Volg vooral je eigen gevoel en waar je, je op dat moment het beste mee voelt. Succes

woman2

Jasna 2 jaar geleden

Bij mijn oudste was er geen twijfel mogelijk maar t was ook noodzakelijk, want hij kwam 7 weken te vroeg. Ook als dit niet was gebeurd had ik ervoor gekozen. Na alles, maar dan ook alles te hebben geprobeerd, ben ik na 12 weken gestopt. Ik wist uiteindelijk meer dan menig lactatiekundige. Om gezondheids redenen van mezelf en niet omdat ik maar 1/5 had per voeding die hij nodig had. 

Bij mijn jongste, nu 6 mnd oud, stop ik ermee. Met n beetje pijn in m’n hart, maar blij dat hij zo goed groeid en dankbaar dat ik dit mee mocht maken. Hij begint te spelen, te blazen tegen mijn borst en heeft voor alles aandacht behalve drinken (deed ik ook volgens mijn moeder na 6mnd bv te hebben gehad). Ook nu heb ik niet voldoende dus werd hij vanaf dag 2 bijgevoed uit n kopje. De bv kwam later op gang omdat ik n keizersnede moest ondergaan. 

Ook n tip is om zsm t tongriempje en evt lipriempjes te laten nakijken of deze niet te kort zijn. Andres loop je de kans op kapotte tepels en n gefrustreerd en hongerig kind. Als deze te kort blijken te zijn dan zsm laten klieven (knippen). Stelt niets voor en is beter met n paar dagen oud dan als ze al kunnen lopen of nog ouder zijn. Spreek uit ervaring als tandartsassistente. 

Omdat ik van nature n doorzetter ben heb ik hem iedere keer dat hij honger had aangelegd, dit pas nadat zijn tongriempje en lipriempje bovenlip gekliefd waren en mijn tepel geheeld was. Ik heb hem alleen aan de linker borst gevoed en de rechter laten helen. Daarna voorzichtig met kolvende rechter op gang gebracht. Nu klinkt t alsof ik weer te veel moeite heb gedaan, maar dat is echt niet zo. Ik had ook allerlei pillen kunnen slikken, die de lactatiekundige adviseerde maar daar had ik geen zin in. Te veel bijwerkingen en ongemakken voor mij maar vooral voor de baby. Bovendien had ik nu ongeveer de helft dan wat hij per keer nodig heeft / op kan. 

Mocht t niet direct op gang komen, laat ze dan niet te snel de hoeveelheid voeding verhogen per dag. Dan kun je hem/haar nog inhalen. 

Een groot voordeel is dat alleen jij je kindje kunt voeden en dat t jullie momenten zijn. Bovendien zijn de meeste moeders bij hun eerste kindje grote leeuwinnen dus zo pakt niemand hem/haar van je af. 

Op internet kun je natuurlijk allerlei andere voor- en nadelen lezen (voor: gezondheid en na:tijdrovend), maar zo iets intiems zul je nooit meemaken. Bovendien kun je altijd overstappen naar flesvoeding. Nutrilon en dr brown zijn nog lang niet failliet wink 


woman4

Marenka 2 jaar geleden

Hoi Dorien,

Ik heb niet echt gekozen. Ik had voor de zekerheid en kleine verpakking poeder in huis, maar toen mijn zoontje 2 weken te vroeg met een spoedkeizersnee geboren werd bleek de borstvoeding als vanzelf goed te gaan. Hij hapte meteen goed aan en op een enkel verstopt melkkanaaltje heeft het nooit zeer gedaan. Mijn zoontje is inmiddels ruim 2,5 en drinkt nog steeds, gewoon omdat we het allebei fijn vinden en het makkelijk is. 

Ik zou zeggen: probeer het gewoon en geef borstvoeding als het goed gaat. Hoewel borstvoeding natuurlijk veel voordelen heeft, worden ze ook groot en sterk met kunstvoeding, dus gewoon over je heen laten komen en vooral doen wat voor jullie goed voelt.

woman7

Suusje 2 jaar geleden

Hoi Dorien,

Ik zeg altijd: geeft borstvoeding zolang het goed voelt voor moeder en kind. Voor de een is dit een paar dagen en een ander een paar jaar en daar zit vanalles tussen. Mijn advies zou dan ook zijn, beslis nu niets. Ga er gewoon voor en kijk hoelang het goed voelt. Zo leg je geen onnodige druk op jezelf.

Zelf heb ik 2 kindjes. De oudste heeft 10 maanden borstvoeding gehad en de jongste 13 maanden. Bij beide vond ik de eerste week het zwaarst. De jongste kwam het erg laat pas op gang en de oudste had moeite met drinken. 

Dat zou ik dan altijd ook als grootste nadeel geven. Het begin kan, hoeft niet, maar kan best heel pittig, zwaar en onzeker zijn. Meestal de eerste week tot 2 weken. Een fijne kraamhulp scheelt dan enorm.

Het grootste voordeel, is dat zelfs alleen de 1e voeding borstvoeding als voeding al gezondheidsvoordelen oplevert. Hoe meer en hoe langer je geeft, hoe groter de voordelen. Aangetoont tot 2 jaar, als is het vermoeden dat langer borstvoeding geven ook nog voordelen oplevert. En het mooie is, dat je dus niet 2 jaar hoeft te geven, maar elke voeding die je geeft scheelt weer iets.

Oh en wist je dat het voor jouw herstel na een zwangerschap en bevalling ook goed is om borstvoeding te geven? Niet te vergeten dat vrouwen die bv hebben gegeven minder kans hebben op borstkanker.

Daarnaast is het voor de binding tussen moeder en kind erg prettig om borstvoeding te geven. 

Ook geef je borstvoeding volledig op verzoek (tenminste de meeste dames), hierdoor leer je heel snel je kindje te lezen en begrijpen en behoudt je kindje het luisteren naar lichaam of je wel of niet honger hebt. 

Daarnaast ben ik heel praktisch: bv heeft altijd de juiste temperatuur. Bv past zich aan naar jouw kindje, bij warm weer waterige, hoe meer je kindje drinkt hoe meer je maakt, is je kindje ziek komen er meer antistoffen in enz. Je hebt het altijd mee en kan het dus niet vergeten. Oh en snachts... aanleggen en weer Verder slapen, niets eruit om een flesje te maken. Ideaal. Oh en het inslapen. In de nacht maak je extra veel slaaphormonen aan. Je kindje valt dus bijna altijd in slaap snachts aan de borst en jijzelf valt ook weer makkelijker in slaap.

Ik hoor om mij heen vaak dat mensen het een nadeel vinden, dat je nooit weg kan, of dat je partner nooit een flesje kan geven of dat je partner nooit de hele nacht kan overnemen zodat jezelf kan slapen. Dit vind ik persoonlijk echt onzin. In alle situaties kun je 2 dingen doen. 1. Kolven. Of Wanneer dit niet goed lukt of je het echt heel vervelend vindt, kun je er ook nog voor kiezen om dan als uitzondering wel een flesje kunstvoeding te geven. Dat had je kindje ook gekregen wanneer je geen bv gaf. 

Verder al met al, ik ben grote voorstander van borstvoeding, maar vind ook dat je er van moet genieten, het begin is vaak even pittig, maar daarna levert het zowel jou als jouw kindje zoveel voordelen op. Ik zou dus zeker aanraden borstvoeding te geven zolang dit goed voelt, of dit nu 1 dag, 2 weken, 6 weken, 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar of langer, zolang jij naar jouw moederhart luistert, want dat klopt altijd!

woman16

Rachida 2 jaar geleden

Ik ben momenteel zwanger van ons 3de kindje. Mijn oudste zoontje is bijna 3 jaar en die krijgt nog steeds borstvoeding. Mijn dochtertje van 1,5 jaar krijgt ook de borst. Vaak drinken zij tegelijkertijd aan de borst.

Nu er een 3de op komst is, zou ik willen stoppen met het geven van borstvoeding aan de oudste, maar die weigert te stoppen.

Als iemand de gouden tip heeft, hoor ik dit graag.

woman2

Jasna 2 jaar geleden

De baby mag nu niets anders eten en jij bent al zo groot. Nog even en dan ga je naar school en kan t toch niet meer en andere kindjes vinden dat misschien raar en gaan dan raar tegen jou doen. Iets in die trant. 

009dcb1d72d461ea9488c9b4300f2c3a

Janine83 2 jaar geleden

Hoi Dorien,

Ik ben begonnen met borstvoeding (2017) en ivm werk ging ik ook kolven. Het kolven ging wat moeizaam, productie was wat weinig. Om deze reden kreeg mijn zoon bij de oppas flesvoeding (gekolfde melk en kunstvoeding) en thuis gewoon borstvoeding. Deze combinatie was uitstekend. Ik geef nog steeds borstvoeding (alleen 's avonds) en ik vind het een heerlijk momentje van de dag.

949e9fc811bb025a58438ec682fb1367

ProudMoM 2 jaar geleden

Hoi Dorien,

Ook ik heb voor borstvoeding gekozen, en ik ben héél erg blij met deze beslissing! Mijn zoontje is nu bijna 10 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Wat ik uit ervaring met andere mama's wel zie, is dat als je er niet 100% achter staat het dan meestal ook niet lukt of dat je het niet lang volhoudt. Het vergt wat energie en in het begin ook niet altijd even makkelijk als het niet direct lukt. En je moet natuurlijk wat geluk hebben dat alles zijn normale gang gaat en er niks tegen valt, dat heb je niet altijd in de hand natuurlijk. Het leuke aan borstvoeding vind ik is dat alleen jij je kindje kan voeden, zalig vind ik dat.. Iedereen wil je kindje graag knuffelen en op de arm nemen, dus na 9 maanden alleen bij jou te zijn geweest moet je het nu met alles en iedereen delen en deze momentjes heb je lekker voor jou en je kindje, ik kon daar erg van genieten! Ook is het handig als je ergens naartoe moet. Geen gesleur met poeder en flesjes, je hebt het altijd bij de hand, heel snel en altijd op de perfecte temperatuur. Het enige nadeel is dat je het openbaar ook moet geven, van een flesje kijkt niemand op, maar je borst bloot gooien is toch niet zo voordehandliggend.. Maar dat idee went snel en je wordt heel erg handig met borstvoedingsdoeken of tetra doeken, kleedkamers worden een ideaal plekje tijdens het winkelen en in de auto ook ? je bent echt van het principe "mijn kindje heeft honger, en ik ga dat nu geven wat het nodig heeft, of iemand het nu wil zien of niet" zo dacht ik in ieder geval. En ik heb het geluk dit nu nog steeds te mogen doen, smorgens en savonds. Dit was mijn mening, ik hoop dat wat je beslissing ook is dat je geniet van elke seconde met je kindje. 

Xxx

woman14

Wendy 2 jaar geleden

Hey, 

Ik heb gekozen om borstvoeding te geven aan onze dochter maar heb na 5 dagen moeten stoppen door omstandigheden. Uiteindelijk zijn flesjes ook wel leuk iedereen kan dat eens doen. Heb er geen spijt van maar ben wel heel blij dat ik het geprobeerd heb. Het is makkelijker van te proberen en dan te stoppen als het niet lukt dan het niet te doen en achteraf spijt hebben ??

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 
Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden