redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

bijvoeding-van-de-baby
 

Veel ouders vragen zich af wanneer het moment voor bijvoeding van de baby is aangebroken. Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van het gegeven of er sprake is van borstvoeding of flesvoeding. Over het algemeen wordt aangeraden om bij borstvoeding in elk geval het eerste half jaar geen bijvoeding te geven, zodat allergieën voorkomen kunnen worden.

Bijvoeding baby na zes maanden

Bij borstvoeding wordt dus geadviseerd de eerste zes maanden geen bijvoeding aan de baby te geven, maar eigenlijk is dit ook van toepassing op een baby, die flesvoeding krijgt. Dit is geen algemene stelregel, want er zijn ook baby's die zelf aangeven al toe te zijn aan enige vorm van bijvoeding. Voor flesvoeding geldt dan ook dat het in principe vanaf een leeftijd van vier maanden mogelijk is om de baby bijvoeding te geven, als deze zelf aangeeft daar behoefte aan te hebben. Het wordt in elk geval afgeraden om voor een leeftijd van vier maanden bijvoeding te geven. De darmen van de baby zijn in de leeftijd tot vier maanden nog onvoldoende ontwikkeld om andere voeding te verwerken. Dus tot vier maanden geldt in ieder geval dat de baby aan flesvoeding of borstvoeding voldoende heeft en afhankelijk van de baby zelf, kan na vier maanden begonnen worden met bijvoeding.

Behoefte aan bijvoeding baby

Een baby kan nog niet volop praten en dus tegen u als ouder zeggen, dat er een behoefte bestaat aan bijvoeding. Er zijn echter wel tekenen, waaruit opgemaakt kan worden, dat de baby een behoefte heeft om bijvoeding te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de zogenaamde kokhalsreflex aan het afnemen is. De kokhalsreflex bij jonge baby's houdt in dat zodra er vast voedsel in de mond komt, dit er door de reflex automatisch weer uit wordt geduwd. Zolang de kokhalsreflex aanwezig is, zal er dan ook geen bijvoeding worden doorgeslikt. Een ander teken van de behoefte aan bijvoeding van de baby kan zijn, dat uw kindje rechtop kan zitten en de bereidheid toont om te kauwen. Ook als uw kindje zelf al voorwerpen kan oppakken en deze richting mond brengt, kan de behoefte aan bijvoeding van de baby aanwezig zijn.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden