redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

baby-en-slapen-wat-moet-je-allemaal-weten
 

Voor elke baby geldt dat slapen een basisbehoefte is. Een pasgeboren baby heeft de meeste slaap nodig en zal per dag dan ook tussen de zestien en twintig uur kunnen slapen. Ten aanzien van het onderwerp baby & slapen kan gesteld worden, dat een pasgeboren baby in elk geval de eerste zes weken nog niet over een vast dag- en nachtritme beschikt.

Dag- en nachtritme baby & slapen

Een pasgeboren baby zal dan ook geen verschil opmerken tussen dag en nacht en heeft alleen maar behoefte aan slaap, drinken en aandacht. Jonge baby´s hebben vaak één periode, waarin er lang geslapen wordt, bijvoorbeeld vijf uur achtereen en verschillende korte slaapmomenten. Het is natuurlijk prettig als de lange slaapperiode zich in de nacht voordoet en daar kunt u als ouder wel invloed op uitoefenen. Het verschil tussen dag en nacht zal duidelijker worden als de baby overdag in een meer lichte ruimte slaapt. Ook hoeft u overdag niet overdreven stil te zijn als uw kindje slaapt en kunt u dus rustig gaan stofzuigen en de radio aanlaten. Door overdag de baby regelmatig wakker te maken voor een voeding, zal het dagritme sneller ontwikkeld worden.

Problemen baby & slapen

Elke baby heeft een algemene behoefte aan slaap, maar per kindje kunnen er uiteraard verschillen bestaan. De ene baby slaapt na een paar weken al rustig de hele nacht door en een andere baby zal in de nacht wakker worden en gevoed willen worden. Rond de periode, waarin de baby zes weken wordt, zullen veel kindjes in de avond kunnen gaan huilen. Dat gebeurt meestal tussen vijf uur in de middag en elf uur in de avond. Dit is een periode, waarin uw baby wakker is en zich gefrustreerd kan voelen, bijvoorbeeld door een vieze luier, een roep om aandacht of een hongergevoel. Veelal verdwijnt deze frustratie bij baby´s weer als de leeftijd van drie maanden is bereikt. Nadat de baby drie maanden is geworden, zal er zich een meer regelmatig slaappatroon ontwikkelen. Door rekening te houden met een vast eetpatroon en bijvoorbeeld een warm bad te geven voor het slapengaan, zal uw kindje in de nacht beter kunnen doorslapen. Zorg er uiteraard ook altijd voor dat uw kindje veilig slaapt.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden