De voordelen van wasbare luiers en oefenbroekjes voor jouw kinderen

deel-op-facebook-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-pintrest-knop deel-via-mail-knop deel-op-twitter-knop deel-op-google-knop
 
redactie

Redactie 1 jaar geleden Geen reacties

wasbare-luier
 

De discussie over wasbare luiers en oefenbroekjes en wegwerpluiers polariseert al een tijdje minder en minder. De reden ligt voor de hand. Wasbare luiers zijn trendy, minder prijzig en vooral milieuvriendelijk. In deze blog 'De voordelen van wasbare luiers en oefenbroekjes voor jouw kinderen' lees je de verschillende voordelen van wasbare luiers en oefenbroekjes.

Het is goed voor het milieu

Jaarlijks lopen er wereldwijd meer dan zeshonderdduizend kinderen en baby's rond met luiers die wasbaar zijn. In cijfers omgerekend betekent dat maar liefst 165 miljoen ton in de containerafval verdwijnen. Dat is uiteraard een gigantische afvalberg. Individueel betekent dit dat elk kind per jaar zo een 270 kilo afval - je leest het goed - produceert.

Geen last meer van irriterende chemicaliën

Uit een recent gevoerd wetenschappelijk onderzoek bleek dat wegwerpluiers gezondheidsproblemen voortbrengen. Vooral ademhalingsproblemen en aanvallen van astma worden vaak gekoppeld aan wegwerpluiers. In tegenstelling tot wegwerpluiers bevatten wasbare luiers minder chemische stoffen zoals parfum, chloor of polyacrylaat. Dit laatste is een chemisch middel dat wordt ingezet voor het vermogen om te absorberen. Chemicaliën kunnen huiduitslag en irritaties veroorzaken.

Je kind heeft een mindere periode van zindelijkheid nodig

Het klinkt misschien vreemd, maar wasbare luiers en oefenbroekjes zorgen ervoor dat je kind vlugger zindelijker wordt. Omdat de luier nat aanvoelt bij het plassen en poepen, blijken kinderen beter te beseffen wat ze doen. De meeste kinderen in de jaren zestig waren reeds zindelijk na hun tweede levensjaar. Een andere markant cijfer komt uit Afrika waar baby's al na tien maanden zindelijk zijn. In Europa zijn kinderen tegenwoordig pas tussen hun derde en vierde levensjaar zindelijk. Veel later dan vroeger. Kinderen met wasbare luiers zijn twaalf tot achttien maanden eerder zindelijk.

Wasbare luiers zorgen voor een betere ontwikkeling van de heupen

In tegenstelling tot wegwerpluiers bieden hernieuwbare luiers een grotere ruimte tussen de benen. Bepaalde ouders vinden dat een minder fraai zicht en stellen zich vragen over de fysieke lichaamsontwikkeling van hun dreumes, maar het tegengestelde is waar. Uit medisch onderzoek blijkt dat die brede spreidstand tussen de benen, de ontwikkeling aan de heupen in positieve zin stimuleert. De benen worden hierdoor beter in een kikkerperspectief geduwd. Daardoor zit de heupkop beter in de kom van de heup. De heupontwikkeling kan zich op deze manier maximaal verder ontplooien. Het is trouwens ook medisch bewezen dat die houding geen nadelige beïnvloeding heeft op de motorische ontwikkeling bij je kind. Kruipen, rollen en draaien gebeurt niet trager dan bij kindjes die wegwerpluiers dragen.

Het kostenplaatje van luiers: enkele cijfers

Het aantal keren dat je een luier verschoont tijdens de eerste maanden is vrij groot. Plus minus worden dagelijks een zestal wegwerpluiers gebruikt. Een kleine optelsom leert dat je ongeveer 2.190 luiers jaarlijks op de afvalberg gooit. Met de gedachte in het achterhoofd dat kinderen pas zindelijk zijn tegenwoordig op hun derde of vierde levensjaar. Op drie jaar tijd zou dat aantal op 6.570 uitkomen. Enkele kostprijscijfers op een rijtje:

De aanschafprijs van wegwerpluiers

De gemiddelde kostprijs van een wegwerpluiers is € 0,25 per stuk, afhankelijk van de kortingen en het merk natuurlijk. De totale kostprijs voor luiers op drie jaar tijd zou komen op € 1.642 euro.

De éénmalige aanschafprijs van wasbare luiers

Wanneer je kiest voor wasbare luiers, ben je uiteraard slechts een éénmalige aanschafprijs kwijt. Die eenmalige uitgave is ongeveer € 299. Om de ontlasting van wasbare luiers op te vangen heb je inlegvellen nodig. Jaarlijks is dat een extra kost van rond de € 80. Omdat je kind een jaar eerder zindelijker kan zijn door het gebruik van wasbare luiers, kom je goedkoper uit dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt ondanks de kosten om te wassen die je maakt.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden