redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

groeicurve-baby
 

De groeicurve baby geeft een indicatie van de ontwikkeling van je kindje. Baby's groeien echt ontzettend snel. Het verschil tussen een baby van een paar maanden en een pasgeborene is dan ook bijzonder groot. Je kunt zelf een groeicurve van je kindje bijhouden door eerst wekelijks en daarna per maand de lengte en het gewicht bij te houden. Overigens worden de lengte en het gewicht ook tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau genoteerd, maar het is natuurlijk leuk om het zelf ook bij te houden om de ontwikkeling te zien.

Groeicurve baby bijhouden

Als je een groeicurve van je baby wilt bijhouden, dan kun je deze zelf maken of van een bestaande versie gebruikmaken, waarin je de lengte en gewicht aangeeft. Er zijn tegenwoordig online diverse mogelijkheden om op een gemakkelijke manier de groei van je kindje bij te houden. Een groeicurve bestaat uit een grafiek met aan de zijkant bijvoorbeeld de verschillende gewichten die in kilogrammen worden aangegeven en onder de grafiek waarin in de leeftijden in maanden vermeld staan. De officiële groeicurve waarin de gemiddelden worden aangegeven is afkomstig van het WHO en kan gebruikt worden voor kinderen tot 5 jaar.

Lengte en gewicht van baby's

De standaard curve van het WHO wordt gebruikt om verschillende factoren te kunnen beoordelen, zoals de groei in lengte en gewicht. Zorgverleners kunnen aan de hand van het instrument nagaan of je baby goed groeit. Dat is ook een reden waarom op het consultatiebureau de lengte en het gewicht op de babyweegschaal bij ieder bezoek gemeten worden en genoteerd in het boekje.

Als je de groeicurve baby zelf gaat bijhouden en je merkt dat je kind sneller groeit dan gemiddeld dan hoeft er niets bijzonders aan de hand te zijn. Er zijn maar weinig kinderen die exact de lijntjes van het gemiddelde volgen. Bovendien is ieder kind anders en zijn er kleine en grote kinderen. De groei van een baby is een proces en een meting van gewicht en lengte zijn altijd een moment opname. Het zegt op zich dan ook vrij weinig als je baby qua lengte of gewicht wat afwijkt van de gemiddelden. Wat dat betreft zijn er altijd meerdere momenten nodig waarop gemeten wordt om vast te kunnen stellen of je baby zich goed aan het ontwikkelen is of dat de trend van de curve wordt doorbroken. Mocht dat het geval zijn, dan zal dat op het consultatiebureau worden natuurlijk worden opgemerkt.

Groeipatroon baby's

Er is veel onderzoek gedaan naar het groeipatroon van baby's en er is daarbij naar kinderen over de hele wereld gekeken. Opvallend is dat gezonde kinderen in andere landen, zoals in India bijvoorbeeld een gelijk groeipatroon kennen als gezond kinderen die in Noorwegen opgroeien. Het blijkt dan ook dat verschillen in groei van factoren afhankelijk zijn als voeding en voedingsgewoonten, maar ook van de gezondheidszorg en omgeving.

Overigens wordt voor de groeicurve baby bij het bepalen van gemiddelden doorgaans uitgegaan van het geven van borstvoeding. Dat komt doordat er bij borstvoeding sprake is van een natuurlijke standaard.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden