redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

inbakeren-van-een-baby
 

Inbakeren betekent een baby inwikkelen in doeken van de voetjes tot en met de schouders, zodat de eigen bewegingen van het kindje beperkt worden. Daarmee is het voor een baby eenvoudiger om zich aan de slaap over te geven. Het inbakeren van een baby is een eeuwenoude gewoonte, die tot het einde van de achttiende eeuw in Nederland eigenlijk altijd werd toegepast.

Wanneer inbakeren?

Baby's, die na een snelle of een moeizame bevalling ter wereld komen, kunnen moeite hebben met het slapen. Onrustige bewegingen en darmkrampjes maken de baby moe. Dat leidt vaak tot onbedaarlijke huilbuien en het huilen zelf zorgt weer voor vermoeidheid.

Om de baby een rustig en veilig gevoel te geven en op een fijne manier te laten slapen, kan het inbakeren een uitkomst zijn. De baby voelt zich, als het ingewikkeld is in doeken, namelijk geborgen en zal sneller slapen en minder huilen. Het inbakeren heeft ook een positief effect op de diepte van de slaap en op de duur van het slapen. Overigens is de inbakermethode een uitkomst voor alle baby's, die moeite hebben om in slaap te vallen of diep te slapen.

Ouders vinden het vaak zielig om een ingebakerde baby te zien en denken dat het kindje gefrustreerd zal raken omdat er geen bewegingsvrijheid meer is. Het kindje zelf zal echter vooral rust, veiligheid en geborgenheid vinden en veel beter uitgerust uit de slaap ontwaken.

Inbakerdoeken

Voor het inbakeren van baby's zijn er tegenwoordig verschillende inbakerdoeken verkrijgbaar in uiteenlopende maten. De inbakerdoek moet uiteraard bij de lengte van de baby passen. De onderkant moet gesloten zijn en de voetjes mogen niet uit kunnen steken.

Bij het inbakeren wordt de baby ingepakt vanaf de schouders tot en met de voetjes. Als er gebruik wordt gemaakt van losse doeken, dan moeten er twee doeken voor het inbakeren gebruikt worden, De baby moet de armen en benen niet los kunnen krijgen en de armpjes van de baby moeten bijna helemaal gestrekt zijn. De inbakerdoek moet niet zo groot zijn, dat de baby erin weg kan zakken of dat de stof boven de kin kan kruipen. Na het inbakeren moet de baby altijd op de rug in bed gelegd worden. De inbakermethode kan gebruikt worden voor kinderen tot maximaal zes maanden.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden