redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

regeldagen-baby
 

Regeldagen baby. Daar krijgt iedere moeder die borstvoeding geeft mee te maken. De eerste keer dat je met de zogenoemde regeldagen wordt geconfronteerd, zal je baby ongeveer 10 dagen oud zijn. Deze dagen komen voor doordat je kindje dan ineens een grotere behoefte aan voeding krijgt. Een van de belangrijke redenen daarvoor is dat er een groeispurt wordt gemaakt. Het lichaam heeft dan meer energie nodig en daardoor zal je kindje op deze dagen vaker van zich laten horen. Bij flesvoeding wordt er doorgaans niet gesproken van regeldagen. Bij borstvoeding geven de borsten tijdens een regeldag onvoldoende melk en door de baby vaker aan te leggen wordt de productie van moedermelk verder gestimuleerd.

Eerste regeldagen baby

Als je kindje 9 of 10 dagen oud is en je geeft borstvoeding, dan merk je dat je kindje wat onrustig wordt en dat kan tot vervelends aan toe zijn. Het steeds huilen, kan je als jonge moeder onzeker maken, want misschien denk je wel dat er iets aan de hand is of dat je het niet goed doet. Dat is gelukkig niet het geval, want de regeldag betekent alleen maar dat je kindje meer honger heeft en dat je dus vaker borstvoeding moet geven om aan de behoefte tegemoet te komen. Zelfs als je kind ieder uur van zich laat horen, is het geen probleem om steeds borstvoeding te geven. Hooguit dat het wat vermoeiend zal worden, maar het kan geen kwaad.

Hongersignalen tijdens regeldagen

De regeldagen baby komen weer voorbij als je kindje ongeveer 6 weken oud is. Je merkt dat onder meer aan huilerig gedrag, maar het kan ook ongemerkt voorbij gaan. Zeker als je altijd al op verzoek van de baby de borst geeft, is de kans aanwezig dat je er weinig van mee krijgt. Het is wel aan te raden om tijdens de regeldagen rond 10 dagen, 6 weken en ook weer rond 3 maanden je kindje steeds aan te leggen als er sprake is van een hongersignaal. Als je een zuigbehoefte opmerkt, geef dan geen speentje tijdens de regeldagen maar gelijk de borst. Een hongersignaal kun je herkennen aan het op de handjes sabbelen, het maken van smakgeluidjes, rondkijken en het opendoen van het mondje.

Tussentijdse regeldagen baby

Een groeispurt is doorgaans de aanleiding van regeldagen, maar er kunnen zich tussentijds ook regeldagen voordoen bij je baby. In dat geval zijn daar andere factoren voor aan te wijzen, bijvoorbeeld als je ineens weer aan het werk gaat of als je last hebt van stress. Als er sprake is van stress en je het druk hebt, dan kan het zijn dat de melkproductie terugloopt en dat merkt je kindje natuurlijk gelijk. Kolven of even wat vaker aanleggen is de uitkomst om de melkproductie op het juiste niveau te houden. Ook als je jezelf bijvoorbeeld niet lekker voelt en wat grieperig of ziek bent, kan de productie van melk tijdelijk teruglopen. Zo zijn er dan ook meerdere redenen aanwezig die tot de regeldagen van je baby kunnen leiden.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden