Redactie 1 jaar geleden Geen reacties
Voor een baby zijn de voeding en het slapen belangrijke behoeften, waarbij er regelmaat in de vorm van een schema kan worden aangebracht. Een pasgeboren baby slaapt het meest, tot meer dan twintig uur per dag. Toch is het belangrijk om meteen na de bevalling structuur en regelmaat in het leven van je kindje aan te brengen.
Natuurlijk zal je kindje gaan huilen als het honger heeft en moet je daar flexibel mee omgaan, maar direct na de voeding je baby weer laten slapen is al een begin van het aanbrengen van regelmaat. Het slaappatroon van je kindje verandert al na een maand, want dan heeft het al minder slaap nodig.
Als je kindje een maand oud is heeft het tussen de zestien en twintig uur slaap nodig per dag. Je kunt de slaapperiodes overdag dan verdelen in een drietal of viertal uren. Door vaste slaaptijden en rusttijden aan te houden raakt je baby er al snel aan gewend en zal het gaan slapen een routine worden. Kindjes tussen de twee en de vier maanden oud hebben tussen de zestien en achttien uur slaap nodig.
De periodes van slapen kunnen dan tussen de drie uren en zes uren duren. Vanaf de leeftijd van vier maanden kunnen kinderen al negen tot twaalf uur achtereen in de nacht slapen en overdag nog twee keer een slaapperiode hebben van bijvoorbeeld twee uren of drie uren. Baby's vanaf acht maanden hebben ongeveer nog tussen de veertien en zestien uur slaap nodig en kunnen in de nacht tussen de tien en twaalf uur slapen. De overige uren kunnen in een vast schema overdag geslapen worden.
Kindjes in de leeftijd tussen de één jaar en twee jaar oud slapen de hele nacht door en kunnen in de middag nog een slaapje doen van twee of drie uur. Als de leeftijd van twee jaar is bereikt volstaat een slaapje in de middag van één uur of twee uur. Het hangt van je kindje af of deze na het derde levensjaar ook nog een dutje doet in de middag. Het ene kind is namelijk eerder van het middagslaapje af dan het andere. Door steeds hetzelfde schema voor het slapen aan te houden creëer je voor jezelf ook een periode van rust.
Pasgeboren tot 2 maanden Totale slaap: 16-18 uren 's Nachts: 8-9 uren Overdag: 7-9 uren (3-5 slaapjes)
2-4 maanden Totale slaap: 14-16 uren 's Nachts: 9-10 uren Overdag: 4-5 uren (3 slaapjes)
4-6 maanden Totale slaap: 14-15 uren 's Nachts: 10 uren Overdag: 4-5 uren (2-3 slaapjes)
6-9 maanden Totale slaap: 14 uren 's Nachts: 10-11 uren Overdag: 3-4 uren (2 slaapjes)
9-12 maanden Totale slaap: 14 uren 's Nachts: 10-12 uren Naps: 2-3 uren (2 slaapjes)
12-18 maanden Totale slaap: 13-14 uren 's Nachts: 11-12 uren Overdag: 2-3 uren (1-2 slaapjes)
18 maanden- 2 jaar Totale slaap: 13-14 uren 's Nachts: 11 uren Overdag: 2 uren (1 slaapje)
2-3 jaar Totale slaap: 12-14 uren 's Nachts: 10-11 uren Overdag: 0-2 uren (1 nap)
3-5 jaar Totale slaap: 11-13 uren 's Nachts: 10-13 uren Overdag: 0-1 uren (stopt meestal rond het derde jaar)
5-12 jaar Totale slaap: 10-11 uren 's Nachts: 10-11 uren Overdag: nvt
Heb jij tips over het juiste slaapschema voor baby's en/of kinderen. Laat het weten in een reactie hieronder!
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?
 
Deel je ervaringen, foto's en video's en praat mee met andere moeders. Van zwanger worden en de bevalling tot de eerste schooldag.
Een leven zonder elektronica is nu bijna niet meer te bevatten voor de gemiddelde jongeling. Maar wat leren kinderen via de computer, apps en televisie?
Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.
Login
Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.
Aanmelden