redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

slaappatroon-voor-babys
 

Pasgeboren baby's brengen hun leventje grotendeels slapend door tussen de zestien en twintig uur per dag. Aangezien er voor een pasgeboren baby de eerste drie maanden nog geen verschil bestaat tussen dag en nacht, zal het slaappatroon voor baby's nog niet structureel ontwikkeld zijn.

Het slaappatroon van uw baby

De zestien tot twintig uur slaap van uw baby tijdens de eerste drie maanden, wordt verdeeld over korte slaapperioden. Een pasgeboren baby slaapt vaak drie uurtjes of vier uurtjes achter elkaar en het slaappatroon voor baby's bestaat dan uit gemiddeld zes slaapjes verdeeld over 24 uur. Bij een leeftijd tot twee weken zal de wakkere tijd ongeveer tussen een half uur en drie kwartier bedragen. Het slaappatroon voor baby's tussen de twee en zes weken zal al een langere wakkere tijd laten zien tot maximaal een uur. Tussen de zeven en twaalf weken wordt de wakkere tijd van uw baby ongeveer een uur en een kwartier tussen de slaapjes door. Vanaf drie maanden zal het slaappatroon voor baby's zo ontwikkeld zijn, dat ze al anderhalf uur tussen de slaapjes kunnen wakker blijven. Vanaf die leeftijd kunnen de baby's ook eenvoudig de nacht doorslapen, zodat u niet midden in de nacht anderhalf uur met uw kindje hoeft te spelen.

Slaappatroon baby's beïnvloeden

U kunt gelijk beginnen met het beïnvloeden van het slaappatroon van uw baby. In die zin dat er langzamerhand bewustwording bestaat van het dag- en nachtritme. Dat kan heel simpel door overdag tijdens het slapen het kamertje niet te donker te maken en de gewone geluiden uit het huis doorgang laten vinden. Voor jonge baby's is het overdag tussen de slaapjes door een uurtje wakker zijn al meer dan voldoende. Eten, verschonen en knuffelen en uw kindje is weer aan het volgende slaapje toe. Merkt u dat uw kindje problemen krijgt met het slaappatroon doordat het bijvoorbeeld moeilijk in slaap komt? Dan kan het zijn dat uw baby het voedingspatroon zogenaamd aan het regelen is en er aan toe is om meer voeding te krijgen. Een gebrek aan structuur en regelmaat kan overigens ook het slaappatroon voor baby's ontregelen.

Overzicht slaapschema's voor baby's

Pasgeboren tot 2 maanden
Totale slaap: 16-18 uren
's Nachts: 8-9 uren
Overdag: 7-9 uren (3-5 slaapjes)

2-4 maanden
Totale slaap: 14-16 uren
's Nachts: 9-10 uren
Overdag: 4-5 uren (3 slaapjes)

4-6 maanden
Totale slaap: 14-15 uren
's Nachts: 10 uren
Overdag: 4-5 uren (2-3 slaapjes)

6-9 maanden
Totale slaap: 14 uren
's Nachts: 10-11 uren
Overdag: 3-4 uren  (2 slaapjes)

9-12 maanden
Totale slaap: 14 uren
's Nachts: 10-12 uren
Overdag: 2-3 uren (2 slaapjes)

Heb jij tips over het juiste slaapschema voor baby's. Laat het weten in een reactie hieronder!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden