redactie

Redactie 1 jaar geleden Geen reacties

wasbare-luier
 

In tijden waarin de zorgen voor het milieu weer belangrijker zijn dan ooit, is het goed als we allemaal ons steentje bijdragen. Wasbare luiers zijn dan ook stukken beter voor het milieu dan wegwerpluiers. We besparen er enorme bergen afval mee maar ook kosten. Vanaf het moment dat een baby geboren wordt gebruiken we ongeveer 6000 luiers voor de baby en dat is best veel. Voor de productie van deze luiers wordt veel plastic gebruikt.

Twee luier systemen

Voor de moderne wasbare luiers worden natuurlijk ook energie en grondstoffen gebruikt, maar omdat je ze veel intensiever gebruikt worden en ze ook makkelijk gerecycled kunnen worden zijn ze voor het milieu stukken beter. Er zijn verschillende soorten luiersystemen, zoals het tweedelige systeem wat bestaat uit een basisluier en een overbroekje en het alles-in-één-systeem.

Handige inlegvelletjes

Bij de hedendaagse wasbare luier heb je geen tobbe nodig. Het is ook echt niet zo dat je bij deze luiers ook de ontlasting van de baby eruit moet wassen. In deze wasbare luier is een inlegvel aangebracht die de ontlasting opvangt en je kunt het velletje simpel uit de luier verwijderen en vervangen voor een schoon velletje. Deze inlegvelletjes zijn biologisch afbreekbaar en kun je zelfs zo door het toilet spoelen.

Stukken voordeliger

Doordat je in eerste instantie de wasbare luiers en de inlegvelletjes moet aanschaffen lijkt het even een flinke investering. Maar iedere ouder kan je vertellen dat iedere week werpwerpluiers kopen nog veel meer kost. Je kunt met deze wasbare luiers uiteindelijk honderden euro’s besparen. Zeker bij een tweede kind lopen de besparingskosten flink op. Je hebt dan de luiers al, het enige wat je nog aan moet schaffen zijn de inlegvelletjes.

Minder irritatie

Wasbare luiers zijn ook nog eens beter voor de gezondheid van de baby. Ze bevatten geen chemicaliën die de natuurlijke vochtbalans van het tere babyhuidje in de war schoppen. Dat betekent dus ook dat ze minder irritatie veroorzaken. Door de chemicaliën wordt ook het vocht wordt al snel uit de ontlasting onttrokken waarna er een dikke, zure en plakkerige substantie overblijft. Deze substantie krijg je moeilijk van de billetjes af wat ook weer voor irritatie kan zorgen. Met de wasbare luiers heb je soms niet eens een crème nodig.

Zindelijkheidstraining

Met het dragen van een wegwerpluier wordt het vocht sneller in de luier opgenomen. Dat is natuurlijk prettig maar betekent ook dat dat het kind soms niet eens merkt dat ze geplast hebben. Juist die bewustwording is nodig om het kind zindelijk te laten worden, dus de wegwerpluier maakt het dan een stuk lastiger.

Het oog wil ook wat

Ook al staan er soms leuke plaatjes op, zo’n wegwerpluier ziet er altijd onaantrekkelijk uit. Wasbare luiers kun je kopen in fraaie dessins, maar ook in verschillende materialen. Je kunt voor de leukste combinaties kiezen.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden