redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

moedermelk-of-poedermelk
 

De keuze tussen moedermelk of poedermelk voor je baby is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Misschien ben je er van overtuigd om borstvoeding te geven of kies je liever voor het gemak van poedermelk. Welke keuze je ook maakt, het is wel handig om bij het maken van de afweging tussen moedermelk of poedermelk de verschillen te weten. Dat kan zomaar een andere keuze tot gevolg hebben, waarbij het één niet slechter is dan het ander. Wat ook je voorkeur heeft, bij de geboortewinkel hebben ze van alles om de fles- of borstvoeding makkelijker te maken.

Moedermelk

Moedermelk voorziet het eerste half jaar in de levensbehoefte van je kindje, want alle noodzakelijke mineralen en vitaminen zijn aanwezig als je kiest voor borstvoeding. Na het eerste half jaar is de moedermelk ook nog het belangrijkste voedingsdeel. Na een jaar kan de borstvoeding gezien worden als een uitstekende aanvulling op de peutervoeding. Moedermelk beschikt over een aantal eigenschappen, zoals de antistoffen en immunologische bestanddelen. Hierdoor wordt meteen bescherming geboden tegen infecties aan de oren en tegen het ontstaan van astma en allergieën.

Als moeder heb je ook voordelen bij het geven van borstvoeding, zoals een snellere inkrimping van de baarmoeder en minder bloedverlies. Moedermelk kan overigens ingevroren worden en vervolgens in heet water of in de koelkast langzaam ontdooien. Bevroren moedermelk opwarmen in de magnetron wordt afgeraden, want daarmee gaan belangrijke bestanddelen verloren.

Poedermelk

Poedermelk beschikt over een andere samenstelling van eiwitten. Met betrekking tot de keuze moedermelk of poedermelk geldt dat een baby de hele dag door borstvoeding kan krijgen, maar dat er voor poedermelk een maximale aanbevolen eenheid per dag geldt. Overigens bevat poedermelk in verhouding meer mineralen en vitamines dan in de moedermelk. Dat heeft te maken met de minder efficiënte vertering en het verkleinen van het risico dat de baby tekorten oploopt.

Poedermelk als flesvoeding voor je baby biedt natuurlijk meerdere voordelen. Zo kan ook de vader de voedingstaak op zich nemen en hoef je niet te kolven op het moment dat je weer aan het werk gaat. De keuze tussen moedermelk of poedermelk is overigens niet absoluut, want je kunt ook na een korte tijd borstvoeding overstappen op flesvoeding op in de loop der tijd poedermelk afwisselen met moedermelk.

Heb jij tips over de juiste voeding voor je baby? Waarom geef jij borstvoeding? Waarom geef je juist geen borstvoeding? Laat het weten in een reactie hieronder!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden