Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Elk schoolkind maakt een bepaalde ontwikkeling door in de jaren op de basisschool en dat begint meteen al in groep 1. Kleuters zullen een grote cognitieve ontwikkeling doormaken en ook op het gebied van emoties staat de ontwikkeling niet stil. Bij kleuters zal het fantaseren een groei doormaken, waarbij leugen en waarheid soms ver uit elkaar liggen. Schoolkinderen in de leeftijd vanaf vier jaar leren ook om emoties te benoemen en gevoelens van medeleven te tonen. De eerste vriendschappen zullen ontstaan en de kleuter leert sociale vaardigheden.

Ontwikkeling vanaf groep 3

Vanaf groep 3 maakt het schoolkind weer andere ontwikkelingen door. De grote rol van fantasie, zoals deze bij kleuters zichtbaar was, zal verdwijnen. Schoolkinderen in de leeftijd vanaf zes jaar zullen namelijk meer realistisch denken. In deze leeftijdsfase is er ook sprake van beter willen zijn dan andere kinderen net als dat er veel waarde wordt gehecht aan het belonen van getoonde inzet.

Bij een schoolkind vanaf zeven jaar zal het geweten al sterk zijn ontwikkeld. Daar wordt dan ook naar gehandeld. Het uiten van gevoelens en emoties gaat eenvoudiger. Zo kan een kind van zeven jaar al vaak prima aangeven wat het dwars zit. Een opvallend kenmerk in de ontwikkeling van het schoolkind in groep 4 en groep 5 is dat er minder egoïstisch gedrag wordt vertoond. Het behoren bij een groep gaan kinderen in deze leeftijdsfase ook belangrijk vinden. Op het gebied van lichamelijke ontwikkelingen staat het schoolkind natuurlijk niet stil. Zo groeien schoolkinderen gemiddeld per jaar vijf tot zes centimeter tot het tiende levensjaar.

Ontwikkeling vanaf groep 6

Bij de groep horen was al belangrijk, maar neemt vanaf groep 6 nog grotere vormen aan. Er hetzelfde uitzien en geen afwijkende kleding dragen is daar een voorbeeld van. De jongens vinden meisjes niet meer leuk en andersom is dat ook het geval. Maar dat verandert weer in groep 8, want dan staat de andere sekse wel weer in de belangstelling. In de leeftijd vanaf tien jaar doen er zich bij de meisjes al grote lichamelijke veranderingen voor. De puberteit begint dan ook eerder bij de meisjes als bij de jongens. Daar zit wel enige jaren verschil in.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden