redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

hoe-maak-je-je-kinderen-weerbaar-tegen-kinderlokkers
 

Kinderlokkers komen overal voor. Dat is ook de reden waarom alle ouders hun kinderen weerbaar moeten maken tegen kinderlokkers. De vraag is natuurlijk '˜Hoe maak je je kinderen weerbaar tegen kinderlokkers?' Een kinderlokker kan in principe zo je kleuter van de straat oppakken en meenemen in de auto of met een snoepje minder gewelddadig verleiden. Er zijn een aantal mogelijkheden om je kind zo weerbaar mogelijk te maken tegen kinderlokkers.

Regels vaststellen

Zodra je kind je de leeftijd heeft om alleen buiten te spelen of alleen naar school te gaan zonder toezicht van vader of moeder is de tijd aangebroken om een aantal regels aan je kind te vertellen.

De belangrijkste regel is dat je kind nooit, maar dan ook nooit met een vreemde mee mag gaan. Zelfs niet als er allerlei lekkere snoepjes worden beloofd of als je kind gelokt wordt met een schattig huisdiertje. Leg daarbij wel aan het kind uit wat de reden is om niet met een vreemde mee te mogen gaan. Overigens is het begrip vreemde voor een kind wellicht niet helemaal te bevatten. Leg daarom ook uit dat je kind niet zomaar met een bekende mee moet gaan zonder dat papa of mama daarvan op de hoogte zijn. Je kind moet het als vanzelfsprekend gaan ervaren dat papa en mama altijd moeten weten waar hij of zij is.

Oudere kinderen

Oudere kinderen weten vaak wel niet met vreemden mee te moeten gaan en zullen dat dan in de meeste gevallen ook niet doen. In de buitenwereld tenminste, want in de virtuele wereld van internet is het weer een ander verhaal. Daar hebben oudere kinderen vaak niet ineens door dat er aan de andere kant van de chat een kinderlokker actief is. Kinderlokkers zoeken via internet onder valse voorwendselen contact met kinderen via bijvoorbeeld social media en chatprogramma's.

Ook oudere kinderen moeten dus opnieuw weer weerbaar gemaakt worden tegen kinderlokkers. Wijs kinderen op de gevaren, zoals in een situatie, waarbij een kinderlokker van veertig jaar zich via een chatprogramma kan voordoen als een kind van 12 jaar. Leer kinderen meteen om nooit hun persoonlijke gegevens als adres en telefoonnummer online aan een onbekend persoon te geven.

Heb jij tips voor kinderen of ouders? Laat het weten in een reactie hieronder!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden