redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

overgewicht-bij-kinderen
 

Overgewicht bij kinderen is helaas in deze moderne tijd een probleem dat veel voorkomt. Het kan zijn dat een kind een erfelijke aanleg heeft om te zwaar te worden, maar dat is slechts een uitzondering. Veel vaker ontstaat overgewicht bij kinderen door een combinatie van factoren.

Oorzaak van overgewicht op jonge leeftijd

In de eerste plaats kan er sprake zijn van een ongezond en verkeerd eetpatroon, waar de ouders voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn. In de tweede plaats spelen de kinderen vaak minder buiten en is er dus sprake van minder beweging. De combinatie van deze factoren leidt er al snel toe dat kinderen te zwaar worden. Het overgewicht zorgt er bij de meeste kinderen niet alleen voor, dat zij zichzelf niet prettig voelen in hun te zware lichaam, maar zorgt ook vaak in de omgeving van leeftijdsgenootjes voor nare opmerkingen. Bovendien kan overgewicht op jonge leeftijd bij kinderen in de latere toekomst voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Er wordt dan namelijk dan al een basis gelegd voor vergrote risico's op diabetes, artrose, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Hoogste tijd dus ervoor te zorgen dat kinderen hun overgewicht kwijtraken. Daar is een belangrijke rol voor de ouders weggelegd.

Overgewicht aanpakken bij kinderen

Kinderen met overgewicht hebben een groot voordeel en dat is het groeien in de lengte. Door dit voordeel is het voor kinderen met overgewicht vooral belangrijk om het gewicht op een stabiel niveau te krijgen. Zodra het gewicht stabiel is en het kind groeit verder in de lengte, is er al winst behaald. Lengte en gewicht zullen dan beter op elkaar zijn afgestemd. Dagelijkse regelmaat, waarbij het wenselijk is om het ontbijt, lunch en diner op vaste tijdstippen te laten plaatsvinden, is al een eerste stap in de goede richting. Naast deze drie maaltijden kunnen kinderen twee keer op een dag een gezond tussendoortje nemen. Door de kinderen ook nog meer te laten bewegen, zal het overgewicht verder afnemen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld lopend naar school gaan of de fiets. De verantwoordelijkheid voor het slagen ligt natuurlijk bij de ouders, die zowel ten aanzien van het eten als met betrekking tot het bewegen het goede voorbeeld kunnen geven. 

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden