redactie

Redactie 3 jaar geleden 8 reacties

de-keizersnede
 

Wat is een keizersnede?
Hoewel de meeste vrouwen zich voorbereiden op een vaginale bevalling, behoort een keizersnee toch vaak tot de mogelijkheden. Men maakt een snede in de buikwand en de baarmoeder om de baby ter wereld te laten komen.

Men kan om verschillende redenen beslissen om een keizersnee uit te voeren, bijvoorbeeld als u al eens een keizersnee hebt gehad. Sommige vrouwen kunnen na een keizersnee wel vaginaal bevallen van hun andere kinderen. Praat erover met uw dokter als u al een keizersnee hebt gehad en deze keer gewoon wilt bevallen.

Er bestaat een risico dat het litteken van een vroegere keizersnee bij een vaginale bevalling uitrekt en opengetrokken wordt, wat voor ernstige complicaties kan zorgen. In dat geval voert men opnieuw een keizersnee uit, zodat de baarmoeder niet kan inscheuren. Toch is een normale bevalling na een keizersnee mogelijk op voorwaarde dat de zwangerschap en de bevalling op de voet gevolgd worden.

Een keizersnee kan noodzakelijk zijn als uw baby te groot is om door het geboortekanaal te kunnen. Dat kan al tijdens de zwangerschap vermoed worden, maar pas echt met zekerheid gezegd tijdens de weeën. Tijdens de bevalling wordt de hartslag van de foetus op de monitor in de gaten gehouden om te zien hoe het kind reageert op de baring. Blijkt uit die hartslag dat de foetus in gevaar komt, dan voert men een keizersnee uit. Ook als de navelstreng uitgezakt is en door de vagina komt vóór het hoofdje of als de baby te erg drukt op de navelstreng, is een keizersnee aangewezen. Als de navelstreng te lang samengeperst wordt, krijgt de baby immers niet voldoende bloed.

Wanneer er sprake is van een stuitligging, dus als de voeten of billetjes van het kind eerst zitten in het geboortekanaal, voert men een keizersnee uit. Als eerst het lichaam en dan pas de schouders en het hoofd geboren worden, kunnen het hoofdje en de nek van de baby ernstig beschadigd raken, vooral bij een eerste baby.

Placentaloslating en placenta praevia vereisen ook een keizersnee. Als de placenta voor de bevalling loskomt van de baarmoederwand (placentaloslating), krijgt de baby geen zuurstof en voedingsstoffen meer. De diagnose wordt meestal gesteld nadat een vaginale bloeding is opgetreden. Als de placenta het geboortekanaal blokkeert (placenta praevia) , kan de baby niet langs de normale weg geboren worden.

Hoe wordt een keizersnede uitgevoerd?
Algehele narcose is tegenwoordig niet meer nodig. Men dient een epidurale verdoving in het ruggenmergkanaal toe.  Het voordeel hiervan is dat u wakker bent en dus de geboorte bewust kunt meemaken.

Voor een keizersnee maakt men een incisie dwars door de buikwand naar de baarmoeder. Daarna snijdt men door de baarmoeder en de vruchtzak, waarin de baby en de placenta zitten. De baby wordt via de incisie uit uw buik gehaald. Daarna wordt de moederkoek verwijderd. De verschillende weefsellagen van de baarmoeder worden dichtgenaaid met hechtingen die opgenomen worden door het weefsel en dus niet verwijderd hoeven te worden. Ook de buikwand wordt met zulke hechtingen dichtgenaaid. Tegenwoordig maakt men meestal een horizontale incisie, laag in de baarmoeder. Vroeger koos men vooral voor een verticale incisie, die echter minder goed geneest.

Aangezien men in het gespierde gedeelte van de baarmoeder snijdt, is de kans groter dat bij een latere vaginale bevalling het litteken opnieuw openscheurt. Met veel bloedverlies en schade voor de baby tot gevolg. Als u een klassieke keizersnee hebt gehad, moet u bij alle volgende bevallingen ook een keizersnee ondergaan.

Voor- en nadelen van een keizersnede
Het belangrijkste voordeel is dat uw baby gezond ter wereld komt. Misschien is uw baby wel te groot om door het bekken te kunnen. Dan is een keizersnee de enige veilige manier om het kind geboren te laten worden. Meestal zijn de weeën al aan de gang voor de dokter kan zien of het kind te groot is.

En de nadelen? Een keizersnee is een chirurgische ingreep, met alle bijbehorende risico's zoals infecties, bloedingen, shock als gevolg van bloedverlies, bloedklonters en letsel aan andere organen zoals de blaas of het rectum. Bij een keizersnee moet u enkele dagen langer in het ziekenhuis blijven. Het herstel na een keizersnee duurt langer dan het herstel na een gewone bevalling, meestal zo'n 4 tot 6 weken. Een keizersnee wordt uitgevoerd door een gynaecoloog.

Is een keizersnede voor u noodzakelijk?
Het zou mooi meegenomen zijn als u op voorhand kon weten of u een keizersnee moest ondergaan, zodat u de weeën niet hoeft te doorstaan. Helaas weet men meestal pas tijdens de weeën of een keizersnee noodzakelijk is. Men weet namelijk niet op voorhand of de baby veel last heeft van de contracties. Het is vaak ook moeilijk te voorspellen of de baby door het geboortekanaal kan.

Sommige vrouwen menen dat een keizersnee 'niet echt' is. Ze denken dat ze een deel van het geboorteproces niet als dusdanig zullen ervaren. Dat is niet waar. Probeer die gevoelens van u af te zetten als u met een keizersnede bevalt. U bent in geen enkel opzicht tekortgeschoten! Het duurde 9 maanden om een baby te krijgen. Zelfs al wordt die geboren met een keizersnee, dan hebt u nog een geweldige prestatie geleverd. Onmiddellijk na de keizersnee kunt u uw baby vasthouden en zelfs al borstvoeding geven.

Pagina 1, reactie 1 t/m 8 van totaal 8 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ze moeten hiervoor eerst een rontgenfoto maken  en dit doen ze niet zomaar . Hiervoor moet een bepaalde reden zijn om dit te doen ( als ze bv afwijkingen bij je vermoeden dat de baby bv heel groot is toz van je eigen bekken) Ik heb dit namelijk ook aan mijn gyneacoloog gevraagd of ze dit doen. Het is niet zomaar van  laen we het bekken op meten als je dit zelf zou willen omdat je bang bent dat de baby  niet door het geboorte kanaal zou passen. Je moet ook onder behandeling van de gyneacoloog zijn o.a

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ze moeten hiervoor eerst een rontgenfoto maken  en dit doen ze niet zomaar . Hiervoor moet een bepaalde reden zijn om dit te doen ( als ze bv afwijkingen bij je vermoeden dat de baby bv heel groot is toz van je eigen bekken) Ik heb dit namelijk ook aan mijn gyneacoloog gevraagd of ze dit doen. Het is niet zomaar van  laen we het bekken op meten als je dit zelf zou willen omdat je bang bent dat de baby  niet door het geboorte kanaal zou passen. Je moet ook onder behandeling van de gyneacoloog zijn o.a

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ik ben een 30 jarige dame  en heb wel onveilig sex met mijnpatner,maar wordt nooit zwanger  ben ik dan onvruchtbaar??? wil zo graag een kindje wat moet ik doen

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hoi, Nee het hoeft niet persee zo te zijn dat je dan onvruchtbaar ben. Ik weet niet of je menstruatie "normaal" loopt? Hoelang geleden ben je met de pil, prikpil oid gestopt? Want als dat niet super lang geleden is kan het zo zijn dat je lichaam nog eventuele stoffen ervan in draagt. Ik zelf ben 2 1/2 bezig geweest om kinderen te krijgen. In die 2 1/2 jaar heb ik telkens bij gehouden wanneer ik ongesteld werd en wanneer het ophield 9uiteindelijk een hele waslijst ;) Daarna ben ik naar de huisdokter geweest voor een verwijzing van de gyn. Daar geweest, en er was eigenlijk niks van obstakels waardoor ik niet zwanger zou kunnen worden. Uiteindelijk was ik het zat en heb de moed opgegeven, met de gedachten van probeer het over 2 jaar wel ofzo. Want op een gegeven moment word je gewoon down elke maand weer die teleurstelling.....(het loslaten is makkelijker geschreven dan gedaan) Nadat ik het los had gelaten en ben doorgegaan met mijn leven oppakken en er niet meer mee bezig te zijn, bleek ik ineens zwanger te zijn ! Dus als je al een tijdje bezig ben, hou dan een lijstje bij en ga naar de dokter toe. En probeer het niet je leven te laten beinvloeden (Makkelijker gezegd dan gedaan, i know) Het komt goed meid ! Hou de moed erin en laat je dan gewoon nakijken, kan nooit geen kwaad... En blijf dooroefenen ;) En voor je het weet krijg je net zo'n prachtkindje als ik nu heb (inmiddels is Alicia nu 1 jaar) Wens je heel veel succes xx

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik heb gelezen op het internet dat na 3 keizersnedes iemand toch normaal kan bevallen. Ik wil het ook graag proberen na 3 keizersnedes, hoe denken jullie er over? Ik wil graag jullie mening voor goede steun. groetjes bloempje

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

uhmm, ik had een vraagje moet je nou proberen opte houden nadat je hebt gedaan?

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

weet iemand hoe ze je bekken opmeten bij 37 weken zwangerschap?

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

hallo, morgen ben ik 36 weken zwanger van men 2e kindje eerste is 3 weken te vroeg gekomen met spoedkeizersnede wegens te nauwe bekken, deze keer zouden we een geplande keizersnede hebben 10 dagen voor de uitgerekende datum, maar aangezien er nu al contracties op komen  word er overwogen deze week een keizersnede uit te voeren om problemen te voorkomen, heeft iemand hier ervaring mee? kvind het zo spijtig als ik de 38 weken niet haal... ( heb al sinds 18 weken harde buiken en men vreesde dat ik op 28 weken zou bevallen) kan het geen kwaad als het kindje al op 36 weken komt? groetjes fieke :)

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden