Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Versnellen of doorkleuteren heeft betrekking op het begrip kleuterverlenging, dat in de praktijk overeenkomt met het niet doorstromen naar groep 3 als het kind daar nog niet rijp voor wordt geacht.

Blijven zitten is een meer negatieve uitleg voor als er geen sprake is van versnellen, maar van doorkleuteren. Vroeger wat het simpel en ging bijna elk kind dat voor 1 oktober de leeftijd van 6 jaar bereikt door naar het volgende leerjaar. Tegenwoordig heeft de leerkracht de vrijheid om een inschatting te maken of de kleuter wel toe is aan groep 3.

Met 5 jaar naar groep 3

Als een kind met 5 jaar al naar groep 3 gaat, dan is er in feite sprake van versnellen. Het gaat dan om kinderen die in de periode na 1 oktober en voor 31 december 6 jaar worden. De meeste kinderen die net wat jonger zijn dan hun klasgenootjes redden het prima in groep 3, maar er kan natuurlijk altijd aanleiding zijn om de keuze tussen versnellen of doorkleuteren goed af te wegen.

Per basisschool kan de keuze tussen versnellen of doorkleuteren overigens verschillen. Zo zijn er ook scholen, die nog vast houden aan de oude richtlijn, waarbij alleen kinderen die voor 1 oktober 6 jaar worden het betreffende schooljaar naar groep 3 gaan. De meningen over een langere kleutertijd verschillen dan ook. Naast de twee mogelijkheden kan elke school ook bepalen dat er naar het kind zelf wordt gekeken.

Doorkleuteren of versnellen

Er zijn dus scholen, die de keuze voor doorkleuteren of versnellen laten afhangen van het kind. Daarbij wordt er gekeken naar de schoolprestaties en naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Dat betekent in de praktijk dat van twee kindjes van dezelfde leeftijd er één naar groep 3 zou kunnen gaan en de ander nog blijft doorkleuteren in groep 2. Kinderen in de groep 2 en groep 3 maken een belangrijke ontwikkeling door en het is natuurlijk belangrijk dat het kind niet achterblijft als het versneld naar groep 3 is gegaan. Scholen hebben uiteraard ook de mogelijkheid om in groep 2 extra uitdaging aan het kind te bieden om daarmee wel voldoende uitdaging te krijgen, maar nog niet de stap naar groep 3 te hoeven maken.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden