redactie

Redactie 2 jaar geleden 1 reactie

dysfasie-een-taal-ontwikkelings-stoornis
 

Dysfasie staat bekend als een taalontwikkelingsstoornis, waarbij het kind meer begrijpt dan het zelf zeggen kan. Er zijn op het gebied van dysfasie lichte ontwikkelingsproblemen mogelijk, maar meer ernstige situaties doen zich ook voor. Kinderen met deze taalontwikkelingsstoornis kunnen verschillende kenmerken van dysfasie laten zien. Elk kind is echter uniek en dat geldt ook ten aanzien van de kenmerken van deze ontwikkelingsstoornis.

Kenmerken dysfasie

Een belangrijk kenmerk van de stoornis is dat het kind moeite heeft om gedachten onder woorden te brengen. Er worden vaak woorden verwisseld uit gelijke categorieën. Zo kan een kat ineens aangeduid worden met konijn of wordt er gesproken over '˜dinges'.

Kinderen gebruiken ook opvallend vaak non-verbale communicatie als er sprake is van dysfasie, zoals gebaren en het wijzen naar zaken. Ernstige leesproblemen, zoals dyslexie kunnen gepaard gaan met dysfasie. Over het algemeen hebben kinderen met de taalontwikkelingsstoornis ook moeite met algemene sociale vaardigheden en vinden deze kinderen het tijdsbesef lastig. Door de stoornis worden andere vaardigheden vaak beter ontwikkeld, zoals een sterk visueel geheugen, het zoeken van contact, herkenning van gezichten en doorzettingsvermogen. Overigens is het opvallend dat kinderen met deze taalstoornis spontaan veel beter uit hun woorden kunnen komen dan wanneer hen een algemene vraag gesteld wordt.

Dysfatisch kind

Als een kind een taalstoornis heeft, dan kan er een behandeling volgen bij de logopedist. Afhankelijk van de ernst van de stoornis, kan de behandeling bij de logopedist voldoende zijn om een opgelopen taalachterstand weer in te lopen. In meer ernstige situaties kan het voorkomen dat de taal niet vooruit gaat en dat het kind daardoor problemen krijgt op de basisschool. In dat geval kan dysfasie betekenen dat het kind beter af is op een speciale school voor kinderen met ernstige taal- en spraakproblemen.

Ambulante begeleiding behoort in voorkomende gevallen ook tot de mogelijkheden, zodat het kind toch op de basisschool kan blijven, waarbij een medewerker van een zogenaamde ESM school op de basisschool komt voor persoonlijke begeleiding. In de praktijk komt het vaak voor dat een kind met taalproblemen te laat de juiste diagnose krijgt. Het is echter belangrijk dat een taalontwikkelingsstoornis tijdig wordt herkend als dysfasie, zodat er begeleiding kan plaatsvinden.

Pagina 1, er is 1 reactie.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Dysfasie, esm, de term die op dit moment gebruikt wordt is TOS (taalontwikkelingsstoornis). Hieronder vallen ook (hardnekkige) problemen met de uitspraak. Meer info over TOS: http://www.kentalis.nl/Kentalis-is-er-voor/Taal-en-spraak/Herken-TOS/

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden