redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

zindelijkheid-over-het-zindelijk-maken
 

Zindelijkheid houdt in dat je kind controle heeft over het plassen en het poepen en zelf aangeeft op het potje of naar het toilet te willen. Over het algemeen worden kinderen zindelijk in de periode vanaf twee jaar tot drie jaar. De zindelijkheid begint overdag, want zindelijk worden in de nacht duurt daarna nog zes tot twaalf maanden extra. Het grootste deel van de kinderen zal rond de leeftijd van drie jaar de controle hebben, maar een kwart van de kinderen is pas na de leeftijd van vier jaar zindelijk.

Zindelijkheid stimuleren

Peuters kunnen uiteraard geholpen worden bij het zindelijk worden, maar moeten daar gevoelsmatig en lichamelijk wel aan toe zijn. Bewustwording is daarbij van belang, waarbij je peuter in elk geval controle over de sluitspier moet hebben. Met zindelijkheidstraining moet je niet te vroeg beginnen, want dat kan een averechts gevolg hebben. Zeker als je kindje er nog niet aan toe is.

Op het moment dat je peuter er lichamelijk aan toe is en zelf niet meer het gevoel wil hebben van een vieze luier, gaat het potje een belangrijke rol spelen. Koop een leuk potje of een toiletbrilverkleiner. Kinderen vinden het natuurlijk interessant om ook naar het toilet te gaan. Je kunt een stevig opstapje gebruiken, zodat je kindje zelf op het toilet kan klimmen.

Signalen van zindelijkheid herkennen

Of je kindje klaar is voor zindelijkheid is vaak te herkennen aan bepaalde signalen. Je kindje laat dan door kleine gebaren merken te moeten plassen of poepen. Je kunt dan snel het potje pakken en je peuter belonen als er echt wat in het potje komt. Komt er niets, dan is het raadzaam om niet teleurgesteld te zijn. Ook als je peuter een langere tijd droog blijft, kan dat een signaal zijn om aan zindelijkheid toe te zijn.

Mocht je kindje zelf aangeven vies te zijn van een volle luier, dan is dat ook een herkenbaar signaal voor een eerste stap op weg naar zindelijkheid. Zelfs als je kindje een tijdje zindelijk is, kan er natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. Zindelijkheid kun je zien als een natuurlijk proces, waar geen specifieke zindelijkheidstraining voor nodig is. Stimuleren en belonen is altijd prima, maar een te grote druk erop leggen kan het proces van zindelijk worden negatief beïnvloeden.

Heb jij goede tips om kinderen te leren zindelijk te worden? Laten we elkaar helpen en deel je advies in een reactie hieronder. 

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden