redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

puberen-en-puberteit
 

Puberen komt in allerlei vormen voor. Daar waar de één zonder al te veel problemen door de puberteit heen rolt, zal de ander zich vanaf het eerste moment gaan afzetten tegen de ouders, school en de maatschappij. Puberen wordt omschreven als de wijze waarop jongeren zich tegen de gevestigde waarden afzetten. Dat doet zich voor in de periode van de puberteit waarin de kinderen zich tot volwassene ontwikkelen.

Over het algemeen wordt puberen als negatief gedrag gezien, waarbij er zich vaak conflicten voordoen. Het puberaal gedrag kan bij meisjes al vanaf een leeftijd van 11 jaar beginnen en zal bij jongens meestal wat later van start gaan.

Puberteit

Zodra de puberteit begint doet er zich in de hersenen en in de rest van het lijf veranderingen voor. Dat een jongere gaat puberen kan als een normale ontwikkeling gezien worden, hoewel het ouders regelmatig tot wanhoop kan drijven. Puberen wil niet zeggen dat elke jongere met veel problemen door het leven gaat in de puberteit, maar lastig gedrag zal zich altijd in meer of mindere mate voordoen.

Een voorbeeld van typisch pubergedrag is bijvoorbeeld onzekerheid over het uiterlijk en de identiteit. Deze onzekerheid wil de puber natuurlijk niet aan de buitenwereld laten zien. Hierdoor zal de puber snel kattig worden of tegendraads gedrag vertonen. De ouders zijn niet meer degene waar de puber naar toe zal gaan met problemen, want deze rol wordt door vrienden en vriendinnen overgenomen. De gevestigde orde neemt in aanzien af, want bij het puberen zal de jongere zich daar tegen afzetten. Met de gevestigde orde worden onder meer de ouders en de school bedoeld.

Experimenteren

Een opvallend kenmerk van het puberen is, dat jongeren gaan experimenteren. Dat kan op het onschuldige vlak van een aparte kledingstijl of kapsel zijn, maar ook minder onschuldige vormen aannemen. Experimenteren met drank, seks, sigaretten en drugs begint vaak in de puberteit.

Voorlichting over deze zaken kan al voor het begin van de puberteit plaatsvinden, want als het puberen al volop bezig is, heeft de jongere daar vaak geen boodschap meer aan. Gelukkig komt er aan het puberen ook weer een einde en kan er in de periode dat de jongere tussen de 16 en 18 jaar wordt weer een positieve gedragsverandering optreden.

Heb jij een puber? of heb je tips voor ouders over de pubertijd van je kinderen? Laat het weten in een reactie hieronder. 

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden