redactie

Redactie 2 jaar geleden 1 reactie

zelfbeschadiging-automutilatie
 

Zelfbeschadiging of automutilatie kent uiteenlopende verschijningsvormen met verschillende oorzaken als achtergrond. Een veelvoorkomende vorm van zelfbeschadiging is het zichzelf snijden op de armen, benen of buik. Ook het zichzelf toebrengen van brandwonden is een vorm van automutilatie net als het opzettelijk maken van zeer pijnlijke bewegingen van armen en benen.

Zelfbeschadiging door pubers

Het laatste decennium lijkt de zelfbeschadiging onder pubers toe te nemen, maar het betreft nog altijd verreweg een minderheidsgroep. Meisjes doen vaker aan automutilatie dan jongens. Zelfbeschadiging kan voor pubers verschillende functies hebben, waarbij het laten wegvloeien van spanning een belangrijk kenmerk is.

Ook het straffen omdat de puber zichzelf haat is een kenmerk en in mindere mate wordt er gewoon om aandacht gevraagd. Dan is er ook nog een functie van automutilatie die betrekking heeft op de stimulatie van natuurlijke pijnstillers, waarbij endorfine vrijkomt. De wonden worden bij zelfbeschadiging vaak aangebracht op plekken, die verborgen kunnen worden. Door bijvoorbeeld een trui met lange mouwen aan te trekken en zelfs in de hete zomer de onderkant van de armen te bedekken.

Risicofactoren

Er zijn voor pubers een aantal risicofactoren aanwezig met betrekking tot zelfbeschadiging. Als een puber over een zeer laag zelfbeeld beschikt of te kampen heeft met extreme problematiek als gevolg van seksueel misbruik of anorexia kan dat een risicofactor zijn. Ook het vertonen van dwangmatig gedrag en een slechte aansluiting bij pubers in dezelfde leeftijd en niet erkend verdriet kunnen risicofactoren vormen voor de pubers in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar.

Hoe herken je zelfbeschadiging?

Een signaal van zelfbeschadiging is het plotseling dragen van kleding, die het lichaam helemaal bedekt, zodat verwondingen niet gezien kunnen worden. Ook het terloops laten zien van verwondingen is natuurlijk een duidelijk signaal. Als er plotseling scherpe voorwerpen missen of als een kind zich opsluit op het toilet kan dat ook als aanwijzing dienen. De signalen dienen uiteraard in het geheel beoordeeld te worden.

Syndromen bij zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging wordt gezien als een uiting van psychische pijnen, kwaadheid en verdriet. Kenmerkend is dat de handeling niet op anderen gericht is, maar op zichzelf. Er is onderzocht dat een deel van de personen met bepaalde syndromen als een ontwikkelingsstoornis of leerstoornis zichzelf beschadigen. Bij enkele specifieke psychiatrische diagnoses komt automutilatie vaker voor, zoals bij onder meer persoonlijkheidsstoornissen, posttraumatisch stress syndroom en bij eetstoornissen.

Heb jij ervaring met automutilatie of zie je het in je omgeving? Laat weten hoe jij hiermee omgaat in een reactie hieronder.

Pagina 1, er is 1 reactie.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Een forum voor lotgenoten en omstaanders. Meer info: https://www.zelfbeschadiging.be

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden