redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

autisme-bij-kinderen-wat-zijn-de-kenmerken
 

Autisme is een ontwikkelingsstoornis, die gerekend wordt tot de groep van persasieve aandoeningen. Deze stoornis wordt gekenmerkt door de beperkingen in sociale communicatie en het vertonen van zich steeds herhalend gedrag. Autisme wordt niet gelijk bij de geboorte onderkend, maar is dan al wel aanwezig.

Kind met autisme

Een kind wordt autistisch geboren, maar tijden de babyperiode is deze stoornis nog niet merkbaar. Vaak wordt autisme pas onderkend tegen de tijd dat het kind het derde levensjaar bereikt. Een kind met autisme kan niet genezen worden, maar er zijn wel verschillende vormen van autisme. Kinderen met een ernstige vorm van autisme kunnen bijvoorbeeld in de toekomst niet altijd zelfstandig gaan wonen. De diagnose van autisme wordt vastgesteld door een deskundige op dat gebied, bijvoorbeeld in een diagnosecentrum. De autismedeskundige zal op basis van biologische criteria en gedragscriteria een diagnose kunnen stellen. Die kan vervolgens de basis vormen ten aanzien van het leren in de toekomst, het verkrijgen van ondersteuning en verwerking. Het laatste aspect, verwerking, is vooral van belang voor de directe omgeving, zoals ouders, die geconfronteerd worden met de diagnose dat hun kind autistisch is. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning zullen overheidsinstanties bijvoorbeeld de diagnose van autisme vastgesteld willen zien.

Gevolgen van autisme

Autisme kan verstrekkende gevolgen hebben voor het leven van het kind en het leven van de ouders. Door het gebrek aan sociale interactie wordt het voor een kind met autisme lastig om een intensief contact aan te gaan en te onderhouden. Een eenzaam leven ligt dan ook in het verschiet. Er zijn slechts een beperkt aantal autisten, die op volwassen leeftijd bijvoorbeeld een relatie aan kunnen gaan. Ten aanzien van praktische zaken, zullen autisten ook ondersteund moeten worden. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op het regelen van geldzaken en het huishouden. Bij kinderen met autisme kan er overigens wel gewoon sprake zijn van het naar een gewone school gaan. Dit is onder meer afhankelijk van de verstandelijke vermogens en de samenwerking tussen school en ouders. Er zijn ook kinderen met autisme, die beter tot hun recht komen in het bijzonder onderwijs, maar dat zal per individu moeten worden vastgesteld.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden