redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

cyberpesten-digitaal-kinderen-pesten
 

Online pesten is met de opkomst van de computer en het veelvuldig gebruik van internet door kinderen in een snel tempo op komen zetten. Degene die via internet pest heeft vaak niet door wat voor een impact dat kan hebben op het kind dat gepest wordt.

Een plagerijtje is namelijk niet altijd onschuldig en scheldpartijen over en weer via bijvoorbeeld een chatprogramma komt vaak voor bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Overigens kan het cyberpesten allerlei vormen aannemen, waarbij de afzender niet altijd bekend is.

Vormen van cyberpesten

Social media, chatprogramma's en e-mail kunnen gebruikt worden om kinderen online te pesten. Een groepje vrienden kan bijvoorbeeld anoniem voor de zogenaamde grap een bedreiging sturen naar een andere vriend. De ontvanger kan zich erg bedreigd voelen terwijl de afzenders het meer als een grote grap zien. Ook het ongevraagd plaatsen van foto's kan als kwetsend worden ervaren.

Verder kan het opzettelijk versturen van virussen eveneens als een vorm van cyberpesten worden gezien. Kinderen zijn online minder geremd in hun uitlatingen en durven dan ook meer dingen te zeggen, die ze niet zouden doen als ze oog in oog met het slachtoffer zouden staan. Kinderen en jongeren zullen zelf niet snel aan hun ouders kenbaar maken dat ze online gepest worden.

Aanpak cyber pesten

Als je kind regelmatig beledigd en uitgescholden wordt tijdens het chatten, kun je er met je kind over praten om de andere persoon te blokkeren. De pesterijen stoppen dan snel, want er is voor de pester geen eer meer aan te behalen. Ouders kunnen over het internetgebruik met hun kind praten en hen niet alleen wijzen over de gevaren van internet, maar ook over het bestaan van online pestgedrag. In de meeste gevallen is negeren de beste oplossing.

Als je kind terug gaat schelden, dan is het einde vaak zoek en wordt de relatie tussen beide personen er echt niet beter op. Hoe moeilijk het ook is om niet op online pesten te reageren, toch is dat veelal de beste en enige optie. Het is trouwens ook aan te raden om je kind erop te wijzen dat het zelf ook niet met online pesten moet beginnen. Wat kinderen vaak zien als een geintje, wordt door de ander echt niet zo ervaren.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden