redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

een-goede-school-of-basisschool-kiezen
 

Het kiezen van een basisschool begint gelukkig niet meer zo vroeg als eerder maar vanaf het moment dat je kind 3 is. Hoe het dit jaar precies is geregeld is allemaal te lezen op de website van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/zoeken?trefwoord=basisonderwijs). In de grote steden gaat het meestal als volgt. Voor de derde verjaardag van uw kind ontvang je van de gemeente een aanmeldingsformulier. Je kan daar acht basisscholen kiezen waar je dan voorrang voor krijgt. Op de lijst staan scholen die in e buurt van je huis liggen. Je  mag een andere scholen kiezen, maar dan krijg je geen voorrang voor die school en kan je daar alleen heen als er onvoldoende aanmeldingen zijn.  Als er een plekje is op de basisschool van je eerste keuze wordt uw kind daar geplaatst. Het gebeurt nogal eens dat er tevel aanmeldingen zijn. Er zal dan geloot worden. Lukt het zo niet om een plekje te krijgen op de school van de eerste keuze, dan wordt dit allemaal herhaalt voor de tweede keuze enzovoorts. 

Meestal ontvang je binnen drie weken na de sluiting van de aanmeldperiode een bericht van de school waar je kind geplaatst kan worden. Je moet dan wel opletten, want vaak moet je dit binnen twee weken bevestigen. 

Zodra je kindje vier jaar wordt mag het naar de basisschool. Dat de keuze voor een school belangrijk is, spreekt voor zich. Je kind brengt acht jaar door op de school en die periode is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Er kan in elk geval bij het kiezen van een basisschool rekening gehouden worden met de voorkeur voor openbaar onderwijs of bijzonder onderwijs, zoals een rooms-katholieke school.

Onderwijsmethode

Naast de traditionele en bijzondere basisscholen zijn er ook nog andere typen van onderwijs, die zich baseren op een specifieke onderwijsmethode. Dat zijn onder meer de Montessori scholen, Jenaplan onderwijs, Dalton basisschool en Vrije scholen. Bij deze alternatieve onderwijsmethoden wordt er bij het onderricht uitgegaan van het kind als individu. Je kind krijgt de mogelijkheid zich intellectueel te ontwikkelen, maar zal ook leren zich te ontplooien op sociaal en emotioneel gebied. Bij het kiezen van een basisschool is de kwaliteit van het onderwijs uiteraard belangrijk, maar ook de sfeer in school.

Praktisch schoolkeuze

Bij het kiezen van een basisschool kun je ook rekening houden met de afstand vanaf de woning. Als de basisschool nabij de woning is gevestigd, kunnen kinderen in de toekomst zelfstandig naar school lopen of fietsen. Bij een school, die verder weg is gelegen aan de andere kant van de stad, zul je je kind altijd met de auto moeten brengen. Voor een kind is het prettig om in de eigen buurt naar school te gaan, want daar wonen ook de meeste klasgenootjes en kunnen er eenvoudig speelafspraakjes gemaakt worden.

Er is veel te doen om basischolen en  aanmeldprocedures. Heb jij tips voor andere ouders, laat het dan weten in een reactie hieronder. 

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden