Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Hangt jouw kind meteen aan je broekspijpen als er een vreemde binnenkomt? Of komt hij meteen naar je toe rennen als hij een grote hond op zich ziet afkomen? Een  kind dat zich zo gedraagt, is veilig gehecht. Maar wat is hechting eigenlijk? Hoe verloopt zo'n hechtingsproces? En hoe zit het met de invloed van kinderopvang of borstvoeding op die hechting?

Hechting: wat&hoe?

Kinderen hebben de aangeboren behoefte om dichtbij een verzorgingsfiguur te willen zijn, ontdekten wetenschappers in de jaren vijftig. Een bekend experiment is dat met baby-aapjes die de keuze hadden tussen een surrogaatmoeder van lekker zachte stof en eentje van ijzerdraad. Bij de ijzerdraadmoeder was voedsel, bij de wollen moeder viel niets te halen. Maar als er gevaar dreigde, klampten de aapjes zich vast aan de zachte moeder en lieten ze het ijzerdraadexemplaar met voedsel links liggen.

Als een kind helemaal geen aandacht krijgt, is de kans groot dat het apathisch wordt. Iedereen kent de gruwelijke beelden van verwaarloosde kinderen in weeshuizen in Oost-Europa. Vaker gebeurt het dat een kind wel iemand heeft om zich aan te hechten, maar dat diegene zich inconsequent of soms zelfs beangstigend gedraagt. Wanneer het kind veiligheid zoekt, wordt het bijvoorbeeld genegeerd, weggeduwd of krijgt slaag. Een kind is dan wel gehecht, maar op een onveilige manier.

Vreemde Situatie procedure

Met een eenvoudig experiment (de Vreemde Situatie procedure) kunnen pedagogen erachter komen of de gehechtheid tussen moeder en kind veilig is. De onderzoekers observeren een kind dat in de kamer speelt met zijn moeder. Na een tijdje komt er een onbekende persoon binnen. Even daarna verlaat de moeder de kamer om drie minuten later weer terug te komen. Daarna wordt de procedure in grote lijnen herhaald. Kinderen van een tot twee jaar zijn van het verdwijnen van hun moeder zo onder de indruk dat ze hier sterk op reageren.

Sommigen worden boos als hun moeder weer terugkomt. Maar als zij het kind oppakt om te troosten, weren ze haar af. Anderen reageren nauwelijks op de terugkeer van hun moeder. Ze negeren haar en hebben meer aandacht voor hun speelgoed en kruipen soms zelfs weg. Deze reacties wijzen erop dat een kind onveilig is gehecht. Als een kind na haar verschijning zijn moeder opzoekt, zich laat troosten en vervolgens weer gaat spelen, is het wel veilig gehecht.


Sensitiviteit van de ouder

Het welbevinden van je kind hangt voor een deel af van hoe jij op hem reageert. Pedagogen noemen dat de sensitiviteit van de ouder. Als ouder moet je in staat zijn onrust, angst en spanning bij je kind op waarde te schatten en vervolgens daarnaar te handelen. Huilt je baby omdat hij honger heeft, dan geef je hem te eten. Is hij verdrietig omdat hij is gevallen, dan troost je hem. In de meeste gevallen raakt een kind veilig gehecht als je sensitief wordt opgevoed.

Bij angst of spanning kan hij erop vertrouwen dat zijn moeder beschikbaar is. Is ze even weg, dan 'weet'  het kind dat het niet lang duurt voor zijn moeder ook we er terugkomt. Zo'n kind ontwikkelt zich tot iemand die grip heeft op zijn omgeving en de aandacht krijgt die het nodig heeft. Een kind dat weinig aandacht heeft gehad of vaak nul op rekest heeft gekregen als hij veiligheid zocht, ontwikkelt in veel gevallen een onveilige vorm van gehechtheid en een negatief zelfbeeld. Een kind dat veilig is gehecht, zit over het algemeen lekkerder in zijn vel dan een kind dat onveilig is gehecht.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden