redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

merkkleding-voor-kinderen-noodzakelijk-of-niet
 

Zolang de kinderen klein zijn, bepaalt u als vader of moeder wat voor kleding uw kind zal dragen. Dat kan merkkleding zijn, maar ook zelfgemaakte kleding, tweedehandse kleding of merkloze kleding zijn. Het zal kleine kinderen weinig uitmaken wat ze dragen als het maar comfortabel zit. Kinderen worden echter groter en dan kan merkkleding zeker een rol gaan spelen. Dat kan al beginnen in de laatste klassen van de lagere school, maar gebeurt zeker als de overstap naar de middelbare school wordt gemaakt.

Rol van merkkleding bij kinderen

Het dragen van merkkleding door kinderen wordt door een deel van die groep als noodzakelijk ervaren. Er zijn scholen, waar de kinderen elkaar beoordelen op wat ze dragen aan merkkleding en niet op wat ze zijn. Een kind kan graag merkkleding willen dragen om erbij te horen en niet buiten de boot te vallen. De vraag is of ouders daar in mee kunnen gaan en willen gaan. De kleding van dure merken is natuurlijk behoorlijk geprijsd en niet alle ouders hebben het budget om aan de wens van hun kinderen te kunnen voldoen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ouders, die uit principe geen gehoor geven aan de oproep van hun kind om merkkleding te kopen. Overigens is het over het algemeen niet zo dat kinderen zonder merkkleding buiten een groep worden gestoten. Het werkt vaak eerder andersom. Kinderen met kleding van een bepaald merk lijken meer op te vallen en respect te krijgen en dat kan juist een gevoel van uitsluiting geven bij de kinderen zonder merkkleding.

Merkkleding en sociale functie

De sociale functie van merkkleding kan groot zijn, maar is ook afhankelijk van de school en de omgeving van het kind. Zoals overal in de maatschappij leidt geld tot een bepaalde sociale status. Merkkleding kost veel geld en kinderen, die dit dragen zullen dus als vanzelf in een hogere sociale klasse worden geplaatst. Ouders kunnen daarin wel een belangrijke rol vervullen door zelf het goede voorbeeld te geven en de mate van succes niet te laten afhangen van geld of bezit. In dat geval zullen kinderen zelf ook minder geneigd zijn om luxe te verbinden aan succes en aanzien. De behoefte aan merkkleding zal bij die kinderen dan ook minder aanwezig zijn.

Wat is jouw mening over kinderen en het dragen van merkkleding? We horen het graag in een reactie hieronder!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden