redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

pdd-nos-bij-kinderen
 

De afkorting van PDD NOS staat voor Persavive Development Mental Disorder en vrij vertaald komt dat neer op een aan autisme verwante stoornis. De problemen van kinderen met PDD NOS zijn vergelijkbaar met problemen van kinderen, die autisme hebben, maar dan in een veel lichtere mate. Er zijn dan ook personen, die vinden dat er geen relatie moet worden gelegd, maar dat PDD NOS gezien moet worden als een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Kenmerken PDD NOS bij kinderen

PDD NOS bij kinderen vallen over het algemeen over stoornissen, die niet overeenkomen met criteria zoals deze gesteld zijn bij andere aandoeningen ten aanzien van de groep pervasieve ontwikkelingsstoornissen. PDD NOS bij kinderen kan zich in mindere mate en in ernstige mate voordoen. Opvallend kenmerk is wel dat kinderen met PDD NOS over beperkte sociale vaardigheden beschikken. Dat heeft vooral gevolgen voor de omgang met anderen in hun omgeving. Kinderen met deze stoornis gaan vaak weinig om met leeftijdsgenootjes en zoeken eerder contact met oudere kinderen of zelfs volwassenen. Deze kinderen zijn vooral op zichzelf gericht en kunnen zich moeilijk inleven in anderen. Naast sociale problemen kunnen er zich ook emotionele en motorische achterstanden ontwikkelen. Kinderen met PDD NOS nemen zinnen, betekeningen en situaties soms te letterlijk op. De uitdrukking dat iemand naast zijn schoenen loopt, laat een kind met PDD NOS geloven, dat er letterlijk iemand naast zijn schoenen aan het lopen is, de figuurlijke betekenis ontgaat hen.

Oorzaken en raakvlakken met andere stoornissen

Er wordt in elk geval vermoed dat PDD NOS een stoornis is in de ontwikkeling van de hersenen, waardoor de informatie niet op de juiste manier verwerkt kan worden. Kinderen met een PDD NOS stoornis zullen niet genezen kunnen worden, maar kunnen wel met de contactstoornis leren omgaan en dat laatste geldt uiteraard ook voor de omgeving van een kind met PDD NOS, zoals ouders en broers of zussen. Kinderen met PDD NOS kunnen sociale vaardigheden worden aangeleerd om beter in contact te kunnen treden met de omgeving. Bij kinderen met deze stoornis worden overigens vaak overeenkomsten gevonden ten aanzien van een slechte concentratie en hyperactiviteiten, die ook bij ADD en ADHD voorkomen.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden