Redactie 3 jaar geleden 1 reactie

maandclubs
 

De krantenkoppen liegen er niet om. 'Lucht in huis vaak vuiler dan buiten', of 'Luchtvervuiling funest voor kinderbrein'. Deze berichten lezen we steeds vaker in de krant. Maar hoe erg is het eigenlijk gesteld met onze lucht? Is hij echt meer vervuild dan vroeger? Schadelijk voor onze gezondheid zelfs?

Fijn stof is gevaarlijk

Sinds de jaren zestig zijn er drastische maatregelen genomen om de uitstoot van vervuilde stoffen te verminderen. Met succes. Want onze Nederlandse lucht is een stuk minder vuil dan dertig jaar geleden. Maar, nog niet schoon genoeg.

Op sommige plekken in Nederland zit teveel fijn stof in de lucht, vooral langs snelwegen en drukke stadswegen. Fijn stof, de naam zegt het eigenlijk al, zijn heel fijne stof- deeltjes die je niet ruikt of ziet, maar die je wel inademt. Het is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei schadelijke stoffen in de lucht, afkomstig van bijvoorbeeld de industrie of van uitlaatgassen. Fijn stof dringt diep in de longen en de luchtwegen door en is daarom altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht de hoeveelheid. Hoe hoger de concentratie, hoe ernstiger de schade. Door fijn stof in te ademen, kan de longfunctie verminderen en ontstaan of verergeren luchtwegklachten.

Ventileren

Als je dit leest, zou je denken dat het ongezond is de ramen van je huis nog open te doen. Maar niets is minder waar. Want uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de lucht in woningen nog slechter is dan de buitenlucht. Fijn stof wordt namelijk ook geproduceerd door een allesbrander, een open haard of een barbecue. En dan zijn er in huis nog andere stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid: muren geven radongas af, uit meubels kan formaldehyde vrijkomen en door te veel vocht in de lucht hebben schimmels en huismijt binnenshuis vrijspel.

Je gezondheid en die van de kinderen heeft hieronder te lijden. Net als door stoffen die in huis blijven hangen nadat er gerookt is. Zelfs koken, de aanwezigheid van huisdieren of een verbouwing heeft invloed op de lucht in huis. Ook al ruik of zie je de stoffen niet, ze zijn er wel. Ze kunnen tot irritatie leiden, zoals tranende ogen, niezen en hoesten. En deze stoffen kunnen ziektes als astma verergeren. Ventileren is dus belangrijk. Goed ventileren moet je eigenlijk 24 uur per dag. Het is het beste ventilatieroosters altijd een stukje open te zetten, ook als het regent of in de winter. Veel mensen denken dat het voldoende is om elke dag de ramen een uur te openen. Helaas, een half uur nadat je het raam weer dicht doet, is alle frisse lucht verdwenen.

Allergische prikkels

Ziekten die kunnen ontstaan door fijn stof en andere schadelijke stoffen in de lucht, zijn hart- en longziekten, bronchitis en astma. Bij veel kinderen ontstaat astma mede door een allergie. De belangrijkste allergische prikkels zijn huisstofmijt, huisdieren en pollen. Maar ook niet-allergische prikkels kunnen tot astmaklachten leiden. Niet-allergische prikkels zijn bijvoorbeeld tabaksrook, parfum, inspanning, het weer, luchtweginfecties en luchtvervuiling.

Bij een astma-aanval zijn de luchtwegen vernauwd, waardoor een kind het benauwd krijgt. De lagere luchtwegen, de longen, zijn dan ontstoken. Niet zoals bij een longontsteking, want dat is een infectie veroorzaakt door bacteriën. Na een astma-aanval verdwijnen de klachten meestal meteen weer. Een kind dat geen aanleg heeft voor astma, zal het niet zo snel door luchtverontreiniging krijgen. Maar een kind dat al astma heeft, zal door de slechte luchtkwaliteit binnens- en buitenshuis daar nog meer, vaker en heviger last van hebben.

Waar is de lucht het ongezondst?

Luchtvervuiling door wegverkeer is in Nederland de belangrijkste bron van lucht verontreiniging. Daarnaast komt de meeste vervuiling van industrieën, van landbouw en niet te vergeten van huishoudens zelf. Hoe drukker een bepaald gebied in Nederland, hoe meer kans op luchtvervuiling. In de Randstad dus en bij drukke verkeersknooppunten.

Uit studies blijkt dat er een verband is tussen wonen langs een drukke weg en long- en luchtwegaandoeningen. Het effect van werken langs of op de weg is vergelijkbaar met dat van wonen langs de weg. En kinderen op scholen bij drukke wegen hebben vaker luchtwegklachten. Het gaat dan wel vaak om kinderen die daar al gevoelig voor waren. Het verband tussen verkeersintensiteit en luchtwegklachten bij kinderen blijkt vooral groot als er behalve auto's ook veel vrachtverkeer rijdt. In Nederland is de luchtkwaliteit overigens slechter dan in veel andere Europese landen. Dat komt onder andere door onze hoge bevolkingsdichtheid. Maar ook door onze buurlanden. Veel luchtvervuiling komt ons land binnenwaaien.

Geen crèches en scholen meer langs drukke wegen

Milieuminister Cramer heeft in 2008 al grenzen gesteld: rondom drukke autowegen mogen geen scholen meer gebouwd worden. Zij heeft een voorstel bij de Tweede Kamer neergelegd waarin staat dat scholen minstens honderd meter van een 'vieze' snelweg en vijftig meter van een provinciale weg gebouwd moeten worden. Hetzelfde geldt voor crèches en kinderdagverblijven. Met deze maatregel is de eerste stap gezet richting schonere lucht voor kinderen.

Luchtvervuiling is funest voor het kinderbrein

Volgens wetenschappers bestaat er een direct verband tussen luchtvervuiling en de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Zelfs al voor de geboorte. De hoeveelheid lood in het bloed van de navelstreng heeft bijvoorbeeld invloed op de psychische gezondheid van het kind. Onderzoekers waarschuwen dat giftige stoffen die een goede ontwikkeling van het brein hinderen, steeds meer in de lucht voorkomen. Auto's en chemische industrie zijn daar opnieuw de grootste veroorzaker van. Wat precies de effecten zijn, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Maar het is wel alvast een reden om de lucht in huis zo gezond mogelijk te houden.

Wat je zelf kunt doen, pak vaker de fiets, zeker voor kleine stukjes. Zet minder vaak de open haard aan en laat 'm meerdere keren per jaar schoonvegen. Rij zuinig met de auto en controleer een keer per maand de bandenspanning. Ga carpoolen. Zorg voor meer groen in de tuin ... Als je gaat fietsen of hardlopen, probeer dat dan zo min mogelijk langs een drukke weg te doen. Laat ook je kinderen liever ergens anders buiten spelen. En sta je met de kinderen in de file, houd dan de ramen van de auto dicht zodat de meeste vuile lucht buiten blijft. Onder het rijden, is het juist gezond het raam een stukje open te doen.

Zoals al eerder gezegd is het belangrijk dagelijks je huis te ventileren. Vocht is een van de belangrijkste ziekmakers in een huis. De bewoners, huisdieren en planten in huis produceren dagelijks ongeveer 10 liter vocht. Daarnaast ontstaat waterdamp bij alle activiteiten waarbij water betrokken is, zoals douchen, afwassen en het drogen van de was. Als je al dat vocht laat voor wat het is, ontstaat er schimmelvorming. Dat is ongezond.

Pagina 1, er is 1 reactie.

Anoniem 3 jaar geleden

Volgens onderzoek van gezondheidsnet hebben kinderen uit wijken waar veel luchtvervuiling is een lager IQ dan kinderen uit schone wijken .... Ai, ik woon in Amsterdam. Verhuizen?

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden