redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

sexuele-voorlichting
 

Seks is leuk, maar erover praten vinden we vaak maar moeilijk. Zeker met de kinderen. En daar sta je dan, met je boodschappenkar vol tampons en een ongegeneerd vragende kleuter. Hoe eerder je erover begint, hoe normaler het wordt voor je kind.

Vroeg of laat komen ze, de vragen. '˜Mam, waarom heb jij geen piemel?' Of: 'Hoe komt een baby in je buik?' En nog wat later informeert je kind doodleuk: 'Neuken, wat is dat?' Tja, dan moet je toch echt me er vertellen over hoe het zit. Hoe eerder je praat over seks, hoe normaler het wordt voor je kind om het erover te hebben. Dat komt zijn seksuele ontwikkeling alleen maar ten goede.
Seksuele opvoeding is meer dan vertellen hoe alles heet en waar het zit. Seksuele opvoeding gaat ook over wat je laat zien. Hoe ga je om met elkaar, met je lichaam, met waarden en normen? Loop je bijvoorbeeld makkelijk bloot door het huis als je uit de badkamer komt of ga je samen met je kinderen in bad? Wat je ook doet, je geeft je kind een beeld mee van seksualiteit. De basis van het seksuele leven wordt in de eerste twaalf jaar gelegd. Wat je leert tot je twaalfde, bepaalt dus voor een groot deel hoe je later seks ervaart. Ook de manier waarop jij omgaat met je partner en anderen, heeft daarmee te maken. Als je elkaar eens lekker knuffelt in het bijzijn van je kind, merkt het dat dit prettig is en geef je het goede voorbeeld.

Doktertje spelen

Het is iets waar je misschien liever niet aan denkt, maar je kind maakt al een seksuele ontwikkeling door. Doktertje spelen, op de rug kriebelen; kinderen zijn heel lichamelijk en kunnen dat erg spannend vinden. Kinderen hebben zeker al seksuele gevoelens. Biologisch gezien kunnen zowel jongens als meisjes al heel jong klaarkomen, hoewel de groep die dit voor zijn zesde ontdekt maar klein is. Vanaf de puberteit gaan kinderen meer experimenteren met wat wij 'volwassen' vormen van seksualiteit noemen.'
Gek eigenlijk: seks is leuk, maar erover praten vinden we maar moeilijk. Zeker met onze kinderen. Waardoor komt dat eigenlijk? Ouders vinden het vaak lastig omdat het hen privé raakt. Dat je kind weet wat jij en je partner in de slaapkamer doen kan raar voelen. Toch is het niet meer dan een van de vele taken in de opvoeding. Praat er met je partner over, zoals je ook andere onderwerpen in de opvoeding bespreekt, en vervolgens met je kinderen.' Begin bij jonge kinderen eenvoudig. Vraag eens, naar aanleiding van een zwangere in je omgeving bijvoorbeeld: '˜Goh, wat denk jij dat in die buik zit?' Leg dan uit dat dat baby'tje er straks uit komt. Ook als je kind vragen stelt, kun je die gewoon beantwoorden. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid; een korte simpele uitleg in begrijpelijke woorden is genoeg. Ga bij je uitleg uit van het kind: als hij me er vragen stelt, heeft hij kennelijk behoefte aan meer informatie. Maak dan zelf een keuze hoever je daarin wilt gaan.
Oké, de vragen van je kind komen soms op de meest ongelegen momenten. In de supermarkt bijvoorbeeld: 'Waar zijn die tampons voor?' Leg uit dat je er later op terugkomt en doe dat dan ook. Als jij er niet meer op terugkomt, stelt je kind op den duur waarschijnlijk steeds minder vragen en weet je als ouders niet me er wat hem bezighoudt. Hij zal op een andere manier aan kennis komen: via vriendjes of internet, bijvoorbeeld. Dat kan heel andere informatie zijn dan jij wilt geven. Een gemiste kans voor ouders, dus.

Pak er een boek bij

Stel, je kind vraagt helemaal niets. Mooi, dan hoef je er ook niet over te beginnen, of toch wel? Toch kan je dan beter seks zelf ter sprake brengen. Dat kan op een heel luchtige manier, bijvoorbeeld naar aanleiding van iets op tv. Vraag gerust: 'Vind je het leuk om daar meer over te weten?' Als je het dan nog lastig vindt om erover te praten, haal je er een boek bij. Daarin wordt het hele verhaal op een speelse manier duidelijk uitgelegd, met plaatjes erbij. Of misschien is je partner wel beter in dit soort dingen dan jij, laat hem het dan uitleggen. Zoons horen bovendien misschien liever van hun vaders over seks, en meisjes van hun moeders.
Veel ouders denken dat ze weinig hoeven te vertellen omdat hun kind al een paar jaar op school zit of dingen op tv heeft gezien. Op sommige basisscholen leren kinderen wel iets over seksualiteit, maar dat is vaak beperkt tot wat technische kennis. Ouders kunnen juist praten over de emotionele kant van seksualiteit. Dat vrijen niet vies is, maar juist leuk als je elkaar lief vindt. Komt je oudere kind met een verhaal thuis dat hij op school heeft gehoord, ga er dan op door en breng een open gesprek op gang.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden