redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

veilig-internetten-voor-kinderen
 

Veilig internetten voor kinderen is voor elke ouder een zaak waar aandacht aan besteed moet worden. Het internet is een virtuele wereld, waar net als in de gewone wereld leuke dingen beleefd worden, maar waar je ook met vervelende zaken in aanraking kunt komen. Veilig internetten voor kinderen kan gerealiseerd worden als de ouders de kinderen op alle gevaren wijzen.

Veilig surfen

Kinderen weten al snel de weg te vinden op het internet, maar komen vaak onbewust terecht op websites, waar informatie wordt geboden die net niet voor kinderen is bestemd. Ook op kinderwebsites zijn er gevaren te bespeuren, die voor het kind niet als zodanig herkenbaar zijn en onschuldig ogen. Zo zijn er digitale kinderlokkers actief, die als geen ander weten hoe ze kinderen moeten benaderen. Een onschuldig afspraakje kan eindigen in een nachtmerrie.

Veilig internetten voor kinderen begint met het meedelen dat ze nooit zomaar hun adres, naam en telefoonnummer kenbaar moeten maken. Het simpelweg verbieden om afspraakjes te maken met vreemden via internet schept duidelijkheid voor kinderen. Uiteraard moet je het kind wel uitleggen waarom je bepaalde zaken verbiedt.

Virussen

Veilig internetten voor kinderen heeft natuurlijk ook betrekking op het wijzen op het gevaar van een virus. De veiligheid van je kind komt hier weliswaar niet mee in het geding, maar bij het veilig surfen op internet, is het wel een aspect waar aandacht aan kan worden besteed. Hier kan de hele simpele regel voor gelden om nooit onbekende bijlagen in een e-mail te openen en door geen programma's van persoonlijke websites te downloaden.

Pesten

Kinderen pesten elkaar niet alleen in de echte wereld, maar zeker ook in de virtuele wereld, waar de pesterijen ernstige vormen aan kunnen nemen. Pesten via internet komt vaak voor bij het gebruik van chatprogramma's en via sociale media. Leer je kinderen om zelf niet via internet te gaan pesten of te gaan schelden. Ook niet in een reactie op een scheldkanonnade van een ander kind. Je kunt je kind dan laten weten dat het beter is om het programma af te sluiten en desnoods de pestkoppen in kwestie te blokkeren. Dat voorkomt een hoop narigheid. Veilig internetten voor kinderen begint bij de uitleg door de ouders.

Heb jij tips voor andere ouders over hoe je ervoor kan zorgen dat de kinderen internettenop een veilige en goede manier? Laat je horen in een reatie hieronder.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden