Redactie 3 jaar geleden 3 reacties

maandclubs
 

Je kind voor de eerste keer naar school laten gaan is niet alleen voor het kindje spannend, maar zeker ook voor de ouders. De gang naar de basisschool is een grote stap in het leven van een kind, waar het kennismaakt met de grote buitenwereld en er letterlijk een wereld open gaat. De eerste keer naar school begint meestal met een aantal wendagen om zo voorzichtig te wennen aan het ritme en gang van zaken in groep 1 van de basisschool.

Wendagen

Voordat een kindje de vierjarige leeftijd bereikt kan het wennen aan de dagelijkse gang naar de kleuterklas door een aantal wendagen mee te maken. Meestal bestaan de wendagen uit vijf ochtenden of middagen. Aan ouders wordt vaak de gelegenheid geboden om even een tijdje bij het kindje in de klas door te brengen, maar dat verschilt wel per basisschool.

Als een kindje al gewend is om naar het kinderdagverblijf te gaan of de peuterschool heeft bezocht, dan zal de overgang bij de eerste keer naar school gaan minder groot zijn. Kindjes, die vanuit huis rechtstreeks naar de kleuterschool gaan, kunnen meer wentijd nodig hebben om zich helemaal op hun gemak te voelen. Kinderen zullen echter na de eerste eventuele traantjes al gauw door de juf, meester of andere kinderen afgeleid worden en zich al snel vermaken.

De eerste schooldag

Kleuters zijn meestal trots als ze voor de eerste keer naar de echte school mogen en dat is natuurlijk alleen maar goed. Kinderen kunnen voorbereid worden op de eerste schooldag door hen uit te leggen hoe het allemaal precies in zijn werk gaat. De voorbereiding kan ook vorm krijgen door samen bijvoorbeeld een leuk rugzakje te kopen net als een beker en lunchbox.

Het grootste deel van de kinderen gaat direct na de vier verjaardag voor de eerste keer naar school, maar de leerplicht geldt voor die leeftijd nog niet. Momenteel is de leerplichtige leeftijd vastgesteld op 5 jaar. Uiteraard is het voor elk kind aan te raden om met vier jaar al naar school te gaan, want er worden zeker basisvaardigheden aangeleerd. Is het kind een keer erg moe van alle indrukken, dan bestaat wel de mogelijkheid om het kind een ochtend of middag thuis te houden.

Heb jij een zoon of dochter die op het punt staat om naar school te gaan of net zijn eerste schooldag heeft gehad? Deel je ervaring in een reactie hieronder.

Pagina 1, reactie 1 t/m 3 van totaal 3 reacties.

Jasmijn 2 jaar geleden

Ik vind 28 / 30 ook wel erg veel. Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel het maximum is. Zou lekkerder zijn als het de helft is. Hoe veel aandacht is er nog voor een kind vraag ik me af.

Rianne 2 jaar geleden

Hoi Carola, 

Leuk om van je te horen en zo ervaringen te delen! Bij ons ook een grote klas. En er komen nog steeds kindjes bij. Gaan richting de 30 kindjes en aan het eind van het jaar iets erover begreep ik van de juf.

Gelukkig lekker uitgerust deze vakantie, zodat hij er volgende week weer tegenaan kan. Merk wel aan hem dat hij dat echt nodig had. Veel knuffelen en slapen.

Jullie ook lekker bijgekomen?


Rianne 2 jaar geleden

De eerste schooldag voor onze oudste zoon was in augustus dit jaar. Spannend voor zowel kind als ouders. De eerste dagen erg moeten wennen, zeker als hij huilend afscheid nam bij het wegbrengen. Dat went nooit!

Nu in de kerstvakantie merken we hoeveel energie deze eerste maanden hebben gekost voor onze kleine man. Het naar schoolgaan, Sinterklaas, Kerst...het was een drukke tijd. Hij slaapt veel en is echt aan het bijkomen. 

Hoe is dat bij jullie? Hoe was de eerste schooldag? En hoe is het na de eerste 4 maanden van dit schooljaar?

Carola_de_j 2 jaar geleden

Bij ons gelukkig weinig tranen bij het afscheid. Wel een beetje beteuterd de eerste dagen maar dan heel snel met veel plezier naar school. Hij is wel ook heel moe als hij thuiskomt. Vind ik ook niet gek met 28 kinderen en 1 juf in de klas. Is dat bij jullie ook zo veel?

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden