redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

zakgeld-geven-aan-kinderen
 

Kinderen komen op een gegeven moment op een leeftijd, dat ze zich bewust worden van geld. Er zijn ouders, die al vroeg beginnen met het geven van zakgeld, bijvoorbeeld als het kind zes jaar wordt, maar er zijn ook ouders, die dat moment nog even uitstellen. Zakgeld geven aan kinderen heeft echter wel meerdere voordelen, die hier besproken zullen worden.

Voordelen van zakgeld geven

Zodra kinderen zich bewust worden van geld en de verschillende muntjes en de waarde ervan kunnen onderscheiden, kan het al zin hebben om zakgeld te geven. Het zakgeld voor kinderen gaat niet om astronomische bedragen, maar varieert veelal van een euro per week in de leeftijd vanaf zes jaar tot vier euro per week voor een kind van twaalf jaar. Het voordeel van zakgeld geven aan uw kind is, dat zij op deze wijze leren omgaan met geld, kunnen leren sparen en bovendien de waarde van geld leren kennen. Kinderen vanaf een leeftijd van acht jaar zijn al in staat om een spaarplan op te stellen, waarbij een doel in het vooruitzicht wordt gesteld, waar met een deel van het zakgeld voor gespaard kan worden. Uw kind ontwikkelt een financieel bewustzijn en dat komt later weer van pas, als de kinderen volwassen zijn geworden en zijn hun eigen financiële zaken moeten regelen.

Een keer per week zakgeld geven

Het is aan te raden om bij het zakgeld geven een vaste dag in de week af te spreken. U kunt ook afspreken, dat uw kind een deel van het zakgeld in de spaarpot moet stoppen en een deel van het geld naar eigen inzicht mag besteden. Het geven van zakgeld wordt als de kinderen wat ouder zijn vaak opgevolgd door naast het zakgeld ook kleedgeld te geven. Kleedgeld is overigens wel minder ingeburgerd als zakgeld. Het is aan te raden om bij kleedgeld eerst een beperkt maandelijks bedrag te geven, waarvoor uw kind bijvoorbeeld alleen T-shirts hoeft te kopen en u voor de rest verantwoordelijk blijft. Elk jaar kan er dan een kledingstuk worden toegevoegd en verhoging van het kleedgeld volgen. Tot het moment, dat uw kind voldoende kleedgeld krijgt om zelf alle uitgaven te bekostigen.

Hoeveel zakgeld geef jij aan je kinderen? Wat vind je veel, en wat erg weinig. Laat weten hoe jij hierover denkt in een reactie hieronder!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden