redactie

Redactie 2 jaar geleden 2 reacties

opa-en-oma-laten-oppassen
 

Opa en oma laten oppassen op je kindje als je als ouders eens een keer een gezellig avondje wilt hebben, is wat anders dan opa en oma structureel op je kindje te laten passen. Je eigen ouders als structurele oppas inschakelen is uiteraard een uitkomst als je je kindje liever niet naar het kinderdagverblijf brengt. Het is echter wel van belang om in dat opzicht goede afspraken overeen te komen met je ouders als opa en oma op je kindje gaan passen.

Afspraken over het oppassen

In een kinderdagverblijf gelden heldere regels en is er sprake van een duidelijke dagindeling. Als jij het prettiger vindt om je kindje in een vertrouwde omgeving bij opa en oma te laten of bij je thuis als opa en oma in jouw huis je kindje verzorgen, zijn afspraken noodzakelijk. Dat verschilt natuurlijk wel in vergelijking met het zijn van de opa en oma als je kindje voor een avond of nacht bij hen blijft als incidentele oppas.

Opa en oma laten oppassen tijdens je werk is aanleiding om onder meer afspraken te maken over de voeding, slaaptijden, spelen en opvoeding. Natuurlijk is de eerste vraag of opa en oma wel een verband voor een langere tijd willen aangaan. Het belemmert je eigen ouders natuurlijk in hun eigen leven als er vaste oppasdagen komen. Bovendien moeten je ouders het ook fysiek aankunnen, want kleine kinderen vragen nu eenmaal veel energie.

Thuis laten oppassen

Je kunt je kindje naar opa en oma brengen of je ouders komen bij jou thuis op hun kleinkind passen. Aan beide situaties zijn voordelen en nadelen verbonden. In je eigen huis is alles bij de hand en je kindje kan heerlijk in het eigen bedje slapen. Opa en oma moeten echter bij deze keuze vaak al vroeg de deur uit en zijn meer beperkt in de mogelijkheden.

Als je het kindje naar opa en oma brengt, dan moet er een extra babyuitrusting komen. Het voordeel voor opa en oma is in dat geval dat ze in hun eigen huis kunnen blijven en hun eigen dagelijkse gang kunnen gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gewoon visite ontvangen, het huishouden doen en boodschappen kopen.

Oma en opa laten inschrijven als gastouder

Als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding voor de oppas van opa en/of oma, moeten deze zich inschrijven als gastouder bij een gastouderbureau. Er zijn ook speciale gastouderbureaus welke zich enkel en alleen richten op het formaliseren van de oppas van opa en/of oma, een zogenoemde oma-regeling. Zodra de opa of oma als gastouder staat ingeschreven kan een vergoeding aangevraagd worden in de vorm van kinderopvangtoeslag.

Heb jij een vraag over het eventueel vergoeden van oppas opa en oma of heb je een leuk ide om de oppas opa en oma af en toe te bedanken met een kadootje, laat het weten in een reactie hieronder. 

Pagina 1, reactie 1 t/m 2 van totaal 2 reacties.

woman7

MarloesJ 2 jaar geleden

Wij hebben ook opa's en oma's die oppassen, en wij bedanken ze af en toe met een etentje. Wel met de kinderen dan. Anders moeten we daar weer andere oppas voor regelen. ;)

woman11

Lin86 2 jaar geleden

Hallo, 


Ik ben super blij met de opa’s oma’s en hun aanbod om op te willen passen. 

Maar het moet inderdaad geen vaste prik zijn. 

Er zullen zoiezo vaste oppas dagen zijn komen, met 1 van de opa’s en oma’s. De andere oma en opa twijfel ik nog over, ivm de familiebanden.

Dus als het niet nodig is liever niet. 

Ik ga zelf zoiezo minder werken, dus zal heel veel zelf voor onze dochter gaan zorgen. 

En papa is er ook nog haha. Die wil ook wel oppassen als mama werkt. 

En ik moet ook nog eerst na mijn zwangerschap weer aan een baan zien te komen. Komt vast goed. 

Ben blij met instanties zoals het UWV en uitzendbureau’s, hierdoor heb ik nu wel een WW uitkering. En straks een WAZO uitkering als mn verlof begint zeg maar. 

Allemaal succes met alles regelen. 

Lin

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden